Vervanging & Renovatie Infrastructuur

In de infrastructuursector is het traditioneel gebruikelijk geweest voor opdrachtgevers en uitvoerders om zich te richten op projecten op individuele basis. Echter, we staan voor een golf van duizenden kleinere en grotere bruggen, viaducten, sluizen en gemalen die moeten worden vervangen of gerenoveerd.

Om deze uitdaging aan te gaan binnen de bredere maatschappelijke context van klimaatverandering, stikstofreductie en woningtekort, is een verschuiving naar een andere werkwijze noodzakelijk. De Bouwcampus richt zich op een meer gestandaardiseerde aanpak, waarbij meerdere kunstwerken in één aanbesteding worden samengebracht en er meer nadruk wordt gelegd op industrialisatie.

Waarom seriematige aanpak

Een seriematige aanpak is één van de grootste oplossingen voor de vervangings- en renovatieopgave waar de infrastructuur voor staat. Het gaat om het structureel organiseren van de leveringsketens om de doelen van de samenleving en de betrokken partijen te realiseren.

Lees meer over het waarom
Visie op seriematige aanpak
Lonkend Perspectief: Wat levert het op?

De markt over seriematige aanpak

Hoe kijkt de markt naar een seriematige aanpak? De Bouwcampus legde deze vraag aan verschillende marktpartijen voor. Het resultaat zie je in de onderstaande filmpjes Lonkend Perspectief en Lonkend Perspectief 2. Eerst de twee compilatiefilmpjes  met daaronder de filmpjes van alle deelnemende partijen. Of ga hier rechtstreeks naar de deelnemers van Lonkend Perspectief 2: - NH Istenewa -Savera -Heijmans -Max Bögl -Vialis -Aannemingsbedrijf Damsteegt

De filmpjes Lonkend Perspectief 1 vind je hier

Aan de slag

Wil je aan de slag met een seriematige aanpak, maar weet je nog niet helemaal hoe? Dan hebben wij een groeiend aantal handvaten die je hierbij kunnen helpen. Mis jij nog een handvat? Laat het ons weten! Dan gaan we daar samen mee aan de slag.

Handreiking Slimme Series in de V&R opgave
Whitepaper juridische (on)mogelijkheden van een seriematige aanpak
Oproep: heb jij concrete voorbeelden?

Platformen

De Bouwcampus is betrokken bij het ontstaan van verschillende platformen in de infrasector. Elk platform is erop gericht om de krachten, initiatieven en kennis te bundelen ten goede van de sector. Als katalysator in de sector en verbinder van alle betrokken partijen. 

Platform bruggen
Platform gemalen

Praktijk­voorbeelden

Goed voorbeeld doet altijd goed volgen. Het delen van goede praktijkvoorbeelden is dan ook essentieel om naar een nieuwe manier van werken te gaan. Bekijk hieronder hoe anderen hiermee omgaan.

Tachtig poldergemalen in één keer aanbesteed
Transitie in de praktijk: Seriematig Aanpakken
Sjouke Bootsma over een seriematige aanpak

Agenda

  • 16-10-2024

    Transitiemotor

    De volgende TransitieMotor wordt gehouden op 16 oktober van 12:00 tot 13:00. Deze vindt online plaats via Microsoft Teams. Dit keer gaat het over het seriematig inkopen van bruggen.

    Tako Heins, werkzaam bij Provincie Zuid-Holland, neemt ons mee in dit proces aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Het Merwedekanaal, dat 9 steden in de provincies Utrecht en Zuid-Holland doorkruist, was toe aan een opknapbeurt van haar bruggen. Zeven bruggen in totaal werden aanbesteed, niet één voor één zoals nu nog gebruikelijk is. Maar allemaal in één keer. Wat kunnen we van dit voorbeeld leren?

    Wil je hierover meepraten? Meld je dan hier aan voor de online TransitieMotor.

  • 27-11-2024

    Transitiemotor

    Heb je hem al in de agenda staan: op woensdag 27 november gaan we weer een transitiemotor houden. Zoals gebruikelijk van 12.00 tot 13.00 uur online. Een uurtje kennisdelen tijdens de lunch. Met de invulling van deze editie zijn we nog bezig.

  • 3-10-2024

    Seriematig aanbesteden

    ‘Wat zijn bouwstenen voor aanbestedings- en contractdocumenten om inkoop seriematig aan te besteden?’ Om deze vraag te beantwoorden organiseren wij bouwstenen sessies. Op 3 oktober staat de derde sessie gepland. Meedoen? Mail: henberto.remmerts@debouwcampus.nl

Het V&R-team van De Bouwcampus

Bij het V&R team zijn mensen actief die vanuit hun werkgever (in-kind) of als trainee voor kortere of langere tijd bij ons werken. Wat hen bindt is de kennis over en de liefde voor de infrastructuur.

Harald Versteeg

Transitiemanager

Ingeborg Ligtenberg

Transitiemanager

Leo Oosterveen

Transitiemanager

Henberto Remmerts

Transitiemanager

Tjerk Jaarsma

Transitiemanager

Donald Bezemer

Transitiemanager