Funderingsherstel makkelijker, duurzamer en goedkoper maken
Wil je weten op welke manieren je je bij De Bouwcampus Community kunt aansluiten?
Doorbraken realiseren om de transitie naar een toekomstbestendige en CO2-neutrale gebouwenvoorraad te versnellen. Voor utiliteits- en woningbouw, zowel nieuwe als bestaande gebouwen.
Over deze opgaveDoorbraken realiseren om de transitie naar een toekomstbestendige en CO2-neutrale gebouwenvoorraad te versnellen. Voor utiliteits- en woningbouw, zowel nieuwe als bestaande gebouwen.
Over deze opgaveBinnen drie maatschappelijke opgaven zet De Bouwcampus verschillende transitietrajecten op:
Bekijk vraagstukken met een andere blik samen met betrokkenen binnen en buiten de bouwsector.
Ontwikkelen en toepassen in de praktijk van een innovatieve aanpak om de omvangrijke vervangings- en renovatieopgave (V&R) van infrastructuur duurzaam, betaalbaar en met acceptabele hinder te kunnen realiseren.
In Nederland ligt voor circa 137.000 kilometer aan wegen, 6.200 kilometer aan vaarwegen, 6.000 kilometer aan spoorlijnen, 2.100 kilometer aan dijken, 1,8 miljoen kilometer aan kabels en leidingen, 84.600 bruggen en een groot aantal andere kunstwerken zoals sluizen, kademuren en stuwen. Veel van deze infrastructuur nadert het einde van zijn technische levensduur. Daarnaast wordt onze infrastructuur steeds intensiever belast. Grootschalige vervanging of renovatie is noodzakelijk om de bereikbaarheid en veiligheid ervan te blijven garanderen.
V&R opgave in grotere context
In de Nederlandse bouwsector is sprake van toenemende schaarste aan deskundige mensen en middelen. Daarnaast staat Nederland de komende decennia voor een aantal grote extra bouwopgaven, zoals energietransitie, woningbouw en klimaatadaptatie, die ook een beslag leggen op deze middelen en menskracht. Naast het grote volume van deze concurrerende bouwactiviteiten, is de vervangings- en renovatieopgave van infrastructuur ook een uitdaging vanwege de toenemende complexiteit door stapeling van maatschappelijke doelstellingen, zoals het beperken van emissies van stikstof en CO2, klimaatadaptatie en de circulaire economie.
Wanneer op de reguliere wijze wordt gewerkt (brug-voor-brug), zijn voor deze grote en complexe bouwopgaven onvoldoende middelen en menskracht beschikbaar. Er is daarom een urgente behoefte aan een aanpak die een hogere productiviteit oplevert en het mogelijk maakt de maatschappelijke doelstellingen zoveel mogelijk te realiseren.
Seriematige aanpak V&R opgave
Om de grote vervangings- en renovatieopgave van infrastructuur het hoofd te kunnen bieden, richt De Bouwcampus zich op een meer seriematige aanpak van de opgave. Zoeken naar ‘herhaalbaarheid’ in het proces van de vervanging en renovatie is essentieel. De grote opgaven per project aanpakken zal niet werken. De huidige werkprocessen van zowel opdrachtgevers als van de meeste andere partijen in de leveringsketen zijn echter ingericht om project voor project te werken. De impact van gezamenlijke, toekomstbestendige en seriematige aanpak is groot voor alle organisaties. Maar de kansen voor de bouwsector om een stempel te drukken op een duurzame, betrouwbare en betaalbare infrastructuur zijn enorm.
Concrete trajecten op De Bouwcampus
De Bouwcampus begeleidt in de Open leeromgeving meerdere trajecten waarbij een meer seriematige aanpak centraal staat. De Bouwcampus werkt samen met opdrachtgevers en andere (markt)partijen uit de gehele supplychain aan het ontwikkelen van concrete plannen voor een meer seriematige aanpak. Dit doen wij in concrete trajecten waarbij opdrachtgevers de plannen of delen daarvan gebruiken voor aanbestedingen. Door 'leren door te doen' met partijen uit de gehele supplychain komen systeemgrenzen in beeld en worden stappen in de transitie gezet naar een betaalbare, betrouwbare en duurzame infrastructuur. Ook inventariseren we strategieën en lessen uit de praktijk van opdrachtgevers en marktpartijen uit de gehele keten die een seriematige aanpak hanteren. Deze informatie delen we via het V&R Transitie Dashboard. Bovendien zetten we deze lessen in bij de lopende en toekomstige trajecten, zodat we echt leren van elkaar!
Meedoen?
De Bouwcampus is op zoek naar concrete V&R-opgaven van opdrachtgevers. Ook zijn we op zoek naar lessen uit de praktijk van opdrachtnemers en partijen uit de gehele supply chain. Bovendien nodigen we iedereen uit om deel te nemen aan de trajecten via onze Open Leeromgeving.
Binnen drie maatschappelijke opgaven richten we transitietrajecten in voor vraagstukken met een brede basis van vraageigenaren.
Over de opgavenDoorbraken realiseren om de transitie naar een toekomstbestendige en CO2-neutrale gebouwenvoorraad te versnellen. Voor utiliteitsbouw, woningbouw, nieuwbouw en bestaande bouw.
In 2050 CO2-neutraal, dat is de klimaatdoelstelling waar we als samenleving voor staan. De Nederlandse bouwsector speelt een belangrijke rol bij deze enorme opgave. Enerzijds is dit een energieopgave waarbij ruim 7 miljoen woningen en 1 miljoen utiliteitsgebouwen moeten worden getransformeerd tot energiezuinige gebouwen met duurzame elektriciteits- en warmtevoorzieningen. Anderzijds is reductie en verandering van ons grondstoffengebruik nodig voor de overgang naar een circulair bouwproces.
Het realiseren van deze duurzaamheidsambities kan alleen met een integrale en gebiedsgerichte aanpak. Zo vragen alleen al warmte- en koelsystemen en de opwekking van energie om lokaal maatwerk en het bij elkaar brengen van belanghebbenden. Daarnaast vereisen deze transities nieuwe businessmodellen en andere manieren van samenwerken.
We onderzoeken hoe we binnen de bouwsector een voortvarende start van de verduurzamingsopgave kunnen bewerkstelligen en voorwaarden voor opschaling en uitrol kunnen creëren. Door te leren van technische en organisatorische innovaties, door ervaring op te doen met wat kosteneffectief is en door na te gaan wat in verschillende situaties praktisch haalbaar is.
Binnen drie maatschappelijke opgaven richten we transitietrajecten in voor vraagstukken met een brede basis van vraageigenaren.
Over de opgavenInnovatieve, betaalbare oplossingen creëren waardoor de ruimte in de ondergrond effectief wordt benut en het wél allemaal past. Met zo min mogelijk overlast. Een geweldige uitdaging.
Straten in steden liggen nu al regelmatig open vanwege het beheer en onderhoud van de ondergrondse infrastructuur. Werkzaamheden voor riolering, kabels, leidingen en bestrating worden los van elkaar gerealiseerd zonder rekening te houden met het totaal aan wensen. Met ingrepen voor de energietransitie en klimaatverandering zullen binnensteden nog vaker openliggen. Er is een systeemsprong nodig om alle ambities te realiseren.
Nederland verspilt miljarden euro’s als we nu niet toekomstbestendig handelen. In de steden en in de ondergrond hangt alles met alles samen. We zoeken daarom naar een integrale oplossing voor de ondergrondse opgaven die minimale overlast bij aanleg, beheer en onderhoud geeft, die niet duurder uitpakt dan de huidige werkwijze en die toekomstbestendig is.
Binnen drie maatschappelijke opgaven richten we transitietrajecten in voor vraagstukken met een brede basis van vraageigenaren.
Over de opgavenDe Bouwcampus jaagt transities aan binnen drie complexe, urgente maatschappelijke opgaven
Binnen drie maatschappelijke opgaven richten we transitietrajecten in voor vraagstukken met een brede basis van vraageigenaren. Daarmee zorgen we voor de gewenste schaalsprong. Oplossingen die ontstaan, zijn gericht op opschaling, repeteerbaarheid en versnelling. Kansrijke ideeën toetsen we in praktijkomgevingen. Alle inzichten delen wij open en transparant.
Ontwikkelen van een innovatieve aanpak om de omvangrijke vervangings- en renovatieopgave van infrastructuur duurzaam, betaalbaar en met zo min mogelijk hinder te realiseren.
Lees meerDoorbraken realiseren om de transitie naar een toekomstbestendige en CO2-neutrale gebouwenvoorraad te versnellen. Voor utiliteits- en woningbouw, zowel nieuwe als bestaande gebouwen.
Lees meerInnovatieve, betaalbare oplossingen creëren waardoor de ruimte in de ondergrond effectief wordt benut en het wél allemaal past. Met zo min mogelijk overlast. Een geweldige uitdaging.
Lees meerBinnen drie maatschappelijke opgaven richten we transitietrajecten in voor vraagstukken met een brede basis van vraageigenaren.
De Bouwagenda, Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.
De uitdagende en omvangrijke opgave om de Nederlandse civiele kunstwerken te renoveren en vervangen is iets waar we samen nog decennia mee bezig zijn. Om dit als overheid en markt aan te kunnen is het gesprek hierover van groot belang.
Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen.
Veel bruggen, maar ook sluizen, viaducten, duikers etc. zijn gebouwd in de jaren 50-60-70 van de vorige eeuw en naderen het einde van hun technische levensduur, waardoor assetbeheerders en -eigenaren geconfronteerd worden met een ingrijpende en kostbare uitdaging. Willen we deze opgave op tijd, veilig, efficiënt en duurzaam uitvoeren, dan is het van belang dat alle betrokken beheerders en marktpartijen met elkaar samenwerken en kennis uitwisselen.
Binnen drie maatschappelijke opgaven richten we transitietrajecten in voor vraagstukken met een brede basis van vraageigenaren.
Over de opgaven