Funderingsherstel bij woningcorporaties

Funderingsherstel makkelijker, duurzamer en goedkoper maken

Aanleiding

In Nederland krijgen veel woningen te maken met funderingsproblemen. De uitdaging is groot. In Nederland staan volgens schattingen zo’n 750.000 panden met een houten paalfundering en zo’n 300.000 panden met een ondiepe fundering. Deze funderingen kunnen kwetsbaar zijn, zeker in gebieden met een minder draagkrachtige bodem, zoals veen- en kleigebied.

Eerdere schattingen geven aan dat in elk geval de helft van de panden met een houten of ondiepe fundering problemen kan krijgen. Per woning kan funderingsherstel zo’n € 40.000 tot € 80.000 kosten. Woningeigenaren staan dus voor een grote opgave. Dat geldt ook voor woningbouwcorporaties, die zo’n 2,4 miljoen huurwoningen bezitten. Bij sommige woningbouwcorporaties kampt wel één vijfde van het woningbestand met funderingsproblematiek.

In de huidige markt wordt funderingsherstel steeds duurder. Voor corporaties is dit veelal een nieuwe thema, waarbij een goede afweging moet worden gemaakt tussen sloop-nieuwbouw, funderingsherstel of een grotere renovatie. Als er goed wordt gepland, kunnen corporaties de verschillende opgaven waar ze voor staan (woningnood, verduurzaming en funderingsproblematiek) handig combineren in één aanpak.

Doel

Funderingsherstel moet makkelijker, duurzamer en goedkoper worden. Vanwege de omvang, complexiteit en de hoge kosten is samenwerking gewenst. Gezamenlijk kunnen corporaties tot innovatie en kostenbesparing komen.

Aanpak

Hiervoor wil De Bouwcampus een Community of Practice oprichten, waarin een groep actieve woningbouwcorporaties samenkomt en werkt aan oplossingen Iedere deelnemer brengt projecten in, waardoor de innovatie direct wordt toegepast en getest in de praktijk (‘practice’). Het gaat om actief delen van kennis en erop doorbouwen, zodat nieuwe oplossingen effectief worden getest en opgeschaald. Een Community of Practice is expliciet geen netwerk waarin slechts wordt gesproken.

Coalitiepartners

Op 22 juni vindt de tweede bijeenkomst voor woningbouwcorporaties plaats. Ben je een woningbouwcorporatie of andere stakeholder en heb je interesse in dit traject, neem dan contact op met ons team.


De mensen

Atto Harsta

Transitiemanager


Agenda

 • 22/06/2022
  Businesscase Funderingsherstel

  Businesscase Funderingsherstel

  Problemen met funderingen komen steeds meer onder de aandacht bij woningbouwcorporaties. Corporaties met een beetje pech kampen met funderingsproblemen bij één vijfde van hun woningbestand. Maar funderingsherstel kan ook kansen bieden, wanneer het slim wordt gecombineerd met vernieuwing van woningen, verdichting of verduurzaming.

  Op 22 juni organiseren De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en De Bouwcampus een bijeenkomst over de businesscase van funderingsherstel. Hoe krijg je samen met onderaannemers en co-makers zo veel mogelijk voor elkaar, met een beperkt budget? Waar liggen koppelkansen met andere opgaven? Tamara de Graaf van De Alliantie, Dave Verlaan van Stadgenoot en Taco Bresser, directeur Bresser en bestuurslid Bouwend Nederland geven hun visie, waarna we met elkaar in gesprek gaan.

  Gezamenlijk kunnen corporaties tot innovatie en kostenbesparing komen. Hiervoor willen RVO en De Bouwcampus een community of practice oprichten, waarin een groep actieve woningbouwcorporaties samenkomt en werkt aan oplossingen. Dit zou kunnen gaan om het uitwerken en testen van een nieuwe innovatie, of een gezamenlijke oproep aan de politiek formuleren. Een Community of Practice is expliciet geen netwerk waarin slechts wordt gesproken.

  Wanneer?

  Woensdag 22 juni 2022 

  Aanmelden

  De bijeenkomst op 22 juni is bedoeld voor woningcorporaties die al bezig zijn of nadenken over het funderingsvraagstuk. Ben je geïnteresseerd, meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Opgave

Verduurzaming Gebouwen & Omgeving

Doorbraken realiseren om de transitie naar een toekomst­bestendige en CO2-neutrale gebouwen­voorraad te versnellen. Voor utiliteits- en woningbouw, zowel nieuwe als bestaande gebouwen.

Over deze opgave

Verduurzaming Gebouwen & Omgeving

Doorbraken realiseren om de transitie naar een toekomst­bestendige en CO2-neutrale gebouwen­voorraad te versnellen. Voor utiliteits- en woningbouw, zowel nieuwe als bestaande gebouwen.

Over deze opgave