Aanleiding
Circulariteit is hot topic. De ambities zijn hoog: over zes jaar moet Nederland de helft minder primaire grondstoffen gebruiken. Dit betekent de helft minder mineralen, metalen en fossiel. Om het gebruik van virgin materialen te verminderen, moeten we onze economie anders inrichten.
Het produceren van materialen voor de bouw stoot veel CO2 uit. Wereldwijd is dit zo’n 11 procent van alle emissie. Maar het kan ook anders: met biobased materialen en door onderdelen te hergebruiken – van gebouwen en installaties tot wanden en wastafels. Op die manier kunnen we de bouw verduurzamen.
Doel
Het structureel toepassen van circulariteit in de herinrichting van vastgoed. Naast het voorkomen van grondstoffenuitputting en het anticiperen op leveringsrisico's van materialen, moet een circulaire economie leiden tot een bouwpraktijk die geen schade toebrengt aan ons milieu. De herinrichting van kantoorpanden is daar een onderdeel van.
Aanpak
Het traject Circulaire Herinrichting bevindt zich in de uitwerkingfase. In 2022 is de richting voor het traject verder uitgedacht: het circulair maken van het inbouwpakket (installaties, interieur en spullen). Er is gezocht naar partijen die willen starten met circulair herontwikkelen. In 2023 zijn wij gestart met de coalitievorming rondom de startvraag: ‘Hoe zorgen we voor legitimiteit van een circulaire aanpak bij de integrale herinrichting van (bestaande) utiliteitsgebouwen? Daarnaast is de vraagformulering en stakeholderafbakening verder aangescherpt.
Dit heeft geleid tot de samenwerking met een vaste groep stakeholders. Deze groep stakeholders is betrokken bij de opstart en huidige uitvoering van verschillende actielijnen binnen het traject:
- Het opzetten van een gemeenschappelijke marktplaats voor circulaire bouwmaterialen. Deze actielijn is opgepakt door Insert. Het resultaat is een centrale marktplaats waar herbruikbare materialen uit de bouw op kunnen worden aangeboden.
- Het ontwikkelen van een gemeenschappelijke standaard die de impact van circulariteit bepaalt. In deze actielijn wordt de eenduidige taal en standaard voor circulariteit die Het Nieuwe Normaal biedt verder uitgewerkt. Dit resulteert in een leidraad die circulariteit meetbaar en toepasbaar maakt.
- Het ontwerpen van multifunctionele toepassingen voor gebouwen. Hierin worden ontwerpuitgangspunten voor flexibel gebruik gedefinieerd. Deze actielijn is opgepakt door één van de grootste vastgoedeigenaren van het land: de Politie.
- Het maken van een flowchart voor beslissingen rondom de toepassing van circulaire oplossingen. Hier is de Flowchart Circulaire Herinrichting uit ontstaan.
- De uitvraag. Deze actielijn zit momenteel in de verkenningsfase. Hierin komen de eerste vier actielijnen samen. Door middel van het analyseren van uitvragen en marktconsultaties wordt een handreiking geschreven over hoe je hergebruik beter kan borgen in aanbestedingen, inkoopprocessen, selectie, of gunningscriteria.
Eindeloos
In 2025 kwam het magazine Eindeloos uit. Hét magazine over circulair hergebruik in de gebouwde omgeving.
In dit eerste nummer van Eindeloos staan de eerste vier actielijnen centraal die de basis vormen voor een structurele aanpak van circulair hergebruik in de gebouwde omgeving.
Benieuwd naar Eindeloos? Check het blad HIER