Adaptief en flexibel vastgoed

Gebruikersgerichte, toekomstbestendige werkplekken

Anders naar huisvesting kijken

Het gebruik van kantoorpanden is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Er is meer behoefte aan flexibiliteit en veel mensen werken vanuit huis of hybride. Hierdoor staan kantoorruimtes vaker leeg. Daarnaast moet commercieel en publiek vastgoed verduurzamen. Kortom, er ligt een flinke druk op organisaties om op een andere manier naar hun huisvesting te kijken. Onder het kopje adaptief en flexibel vastgoed is De Bouwcampus begonnen om hen te helpen met het realiseren van toekomstbestendige werkplekken als ook deze utiliteitsgebouwen (op termijn) geschikt te maken voor een andere functie, zoals woonruimte.

In 2020 (midden in één van de coronagolven) hebben de Koninklijke Metaalunie, Brink , NEVAP en De Bouwcampus sessies georganiseerd rondom het thema toekomstwaarde van gebouwen. Rondom die sessies is toen ook de website 'Toekomstwaarde van Gebouwen' opgericht.

Daaropvolgend is in 2021 een verkenningsbijeenkomst met een kleine groep deelnemers afkomstig uit verschillende organisaties op touw gezet. De uitkomst kan worden samengevat in de oneliner: 100 jaar extra en klokje rond gebruik van gebouwde vastgoed. Met andere woorden, door kantoorpanden in functie en gebruiker uitwisselbaar te maken en ook in de avonduren en weekenden beschikbaar te stellen, zijn de kantoorruimtes 24/7 beschikbaar. Daarnaast vergroot het verduurzamen (en eventuele functiewijziging) van het commercieel vastgoed zowel de levensduur als de maatschappelijke waarde.

Stand van zaken

Er is bij diverse partijen interesse om te leren van voorbeelden en mogelijkheden als het gaat om flexibel en adaptief vastgoed. Bij sommige organisaties zoals Arcadis, de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken jagen enkele medewerkers het thema aan. Zij hebben een sterke drang om er mee aan de slag te gaan maar ervaren intern hun eigen organisaties niet voldoende draagvlak en urgentie. Dit verandert wel enigszins mede als gevolg van de Oekraïense vluchtelingencrisis.  Het ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt tot nu toe vooral voorbeelden in mogelijkheden van adaptiviteit en naar succesfactoren en valkuilen van flexibel bouwen. Samen met De Bouwcampus hebben zij hiervoor een plan van aanpak opgesteld om dit inzichtelijk te maken. Er is op dit moment echter nog geen concrete casus of coalitie in het vooruitzicht.

Bovenstaande gecombineerd in het perspectief van het Tranmissiemodel levert een beeld op dat de beweging naar meer flexibel en adaptief vastgoed zich bevindt in de beginfasen (2-3).

Wij zoeken koplopers

Voortdurend worden bepaalde gebouwen adaptief en flexibel getransformeerd om uitwisselbaar en klokje rond in gebruik te zijn. Naar deze koplopers die dat al doen is De Bouwcampus op zoek. We willen met deze koplopers samenwerken, door hen een podium te geven en hen met een bredere groep stakeholders uit de sector te verbinden om te experimenteren en opschaling te organiseren  rondom de missie: 100 jaar extra en klokje rond gebruik van het gebouwde vastgoed .

Wil jij deze missie verder verder aanjagen, dan kan je je melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van adaptief en flexibel vastgoed.


De mensen

Rob Konings

Transitiemanager

Pepik Henneman

Transitie-expert


Documenten



Opgave

Verduurzaming Gebouwen & Omgeving

Doorbraken realiseren om de transitie naar een toekomst­bestendige en CO2-neutrale gebouwen­voorraad te versnellen. Voor utiliteits- en woningbouw, zowel nieuwe als bestaande gebouwen.

Over deze opgave

Verduurzaming Gebouwen & Omgeving

Doorbraken realiseren om de transitie naar een toekomst­bestendige en CO2-neutrale gebouwen­voorraad te versnellen. Voor utiliteits- en woningbouw, zowel nieuwe als bestaande gebouwen.

Over deze opgave