Agenda

Continu in beweging

Ga naar het transitietraject waar jij interesse in hebt en bekijk daar de verslagen en data van bijeenkomsten waarbij je kunt aanhaken. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je krijgt een maandelijkse update. Volg daarnaast LinkedIn en Twitter en je krijgt het nieuws van De Bouwcampus direct op je tijdlijn.

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en je krijgt een maandelijkse update in je mailbox. 

 • 14 december 2021

  Terugkoppeling Adaptief en flexibel vastgoed | 100 jaar extra en klokje rond

  De Bouwcampus heeft rondom het transitietraject ‘Adaptief en Flexibel Vastgoed’ het afgelopen jaar diverse bijeenkomsten georganiseerd. Wat is nodig om ervoor te zorgen dat vastgoed ‘100 jaar extra en klokje rond’ gebruikt kan worden? We hebben gereflecteerd op het traject en koppelen onze ideeën hierover terug op 14 december.
 • 27 januari 2022

  TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - Digitalisering

  Iedere laatste donderdag van de maand vindt de 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond' plaats. In de zesde sessie staat het thema 'Digitalisering' centraal.

  Terugkoppeling Adaptief en flexibel vastgoed | 100 jaar extra en klokje rond

  De Bouwcampus heeft rondom het transitietraject ‘Adaptief en Flexibel Vastgoed’ het afgelopen jaar diverse bijeenkomsten georganiseerd. Wat is nodig om ervoor te zorgen dat vastgoed ‘100 jaar extra en klokje rond’ gebruikt kan worden? Hoe zorgen we ervoor dat de functie en gebruiker van een pand uitwisselbaar zijn, zodat de levensduur van een pand vergroot kan worden en kantoorpanden beter benut kunnen worden? Verslagen van de bijeenkomsten zijn terug te vinden op de trajectpagina.

  Een eerste verkenning rondom dit thema begin dit jaar heeft geresulteerd in een traject waarin kennis en ervaringen zijn uitgewisseld. Vanuit De Bouwcampus hebben wij gereflecteerd op dit traject. Wij hebben teruggekeken op de ontwikkelingen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden, zowel wat betreft de energie binnen dit traject als de maatschappelijke tendens. Wij hebben geprobeerd te analyseren wat belangrijke factoren of momenten zijn (geweest).

  Graag koppelen wij onze ideeën hierover aan jullie terug op dinsdag 14 december van 10 – 12 uur. Wij zijn benieuwd hoe jullie tegen deze ontwikkelingen aankijken en verkennen graag samen met jullie wat dit betekent voor de vervolgstap.

  Wanneer?

  Dinsdag 14 december 10:00 - 12:00 uur (online)

  Aanmelden

  Aanmelden kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - Digitalisering

  Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond'.

  De zesde sessie vindt plaats op donderdag 27 januari. Het thema dat centraal staat is 'Digitalisering'.

  Waarom deze bijeenkomsten?

  De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

  De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen. 

  Wanneer?

  Donderdag 27 januari 16:00 - 17:30 uur (online)

  Aanmelden

  Klik hier om je aan te melden.

  Terugkijken

  TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - kick-off >>
  TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - klimaatadaptatie >>
  TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - strategische samenwerking >>

  Archief

  We zijn nu bezig met het online zetten van het archief. Onderstaand overzicht is dus niet volledig.

  • 25 november 2021

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - "Regisseer ons": de roep om stedelijke programmering

   Iedere laatste donderdag van de maand vindt de 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond' plaats. In de vijfde sessie staat het thema 'Stedelijke Programmering' centraal.
  • 25 november 2021

   Brugdialogen | Randvoorwaarden voor innoveren

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Het thema van de Brugdialoog op 25 november is innovatie.
  • 11 november 2021

   Verdiepingssessie #5 'Materialen met Toekomst: Hout in de GWW' | Opschalen

   Het traject 'Materialen met Toekomst: Hout in de GWW' richt zich op het wegnemen van bottlenecks van opdrachtgevers binnen overheden en waterschappen. In een aantal verdiepingssessies spelen we in op concrete vragen en behoeften van opdrachtgevers met een interesse in houten toepassingen binnen de grond-, weg- en waterbouw. In 2021 richten we ons specifiek op houten bruggen en damwanden. Tijdens deze sessie kijken we naar het opschalen van biobased/houten bruggen.
  • 08 november 2021

   Young Professionals in de bouw

   De Bouwcampus organiseert een bijeenkomst voor het Young Professionals netwerk in de bouw. De fysieke bijeenkomst vindt plaats bij ANNE in Utrecht.
  • 29 oktober 2021

   Materialen met Toekomst: Hout in de GWW - Biobased & Circulariteit

   Het traject 'Materialen met Toekomst: Hout in de GWW' richt zich op het wegnemen van bottlenecks van opdrachtgevers binnen overheden en waterschappen. In een aantal verdiepingssessies spelen we in op concrete vragen en behoeften van opdrachtgevers met een interesse in houten toepassingen binnen de grond-, weg- en waterbouw. In 2021 richten we ons specifiek op houten bruggen en damwanden. Tijdens deze sessie kijken we naar circulariteit in combinatie met hout.
  • 28 oktober 2021

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - Op het snijvlak van private en openbare ruimte

   Iedere laatste donderdag van de maand vindt de 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond' plaats. De centrale vraag van deze sessie is: hoe kunnen uitdagingen in de private ruimte een rol spelen bij integraal samenwerken in de ondergrond? Casussen over funderingsproblematiek en de prefab meterkast bij nieuwbouwwoningen staan centraal.
  • 28 oktober 2021

   Brugdialogen - Infra vraagstukken écht anders oplossen

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Het thema van de Brugdialoog op 28 oktober is 'anders oplossen'.
  • 20 oktober 2021

   De Bouwcoalitie

   Hoewel De Bouwagenda al even afgrond en afgesloten is, gaat De Bouwcoalitie als netwerk verder! De Bouwcampus coördineert en organiseert dit. Doe je opnieuw mee met De Bouwcoalitie? Dan nodigen we je van harte uit voor de eerstvolgende bijeenkomst op woensdag 20 oktober 2021 in Congrescentrum Antropia.
  • 30 september 2021

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - Strategische samenwerking

   Iedere laatste donderdag van de maand vindt de 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond' plaats. Deze keer staat het onderwerp 'strategische samenwerking' centraal. Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking.
  • 30 september 2021

   Dertiende sessie Brugdialogen

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Het thema van de dertiende Brugdialoog is 'innovatiegericht inkopen'.
  • 16 september 2021

   Hout in de GWW: brug van de toekomst ontwerpen

   Het traject 'Materialen met Toekomst: Hout in de GWW' richt zich op het wegnemen van bottlenecks van opdrachtgevers binnen overheden en waterschappen. In een aantal verdiepingssessies spelen we in op concrete vragen en behoeften van opdrachtgevers met een interesse in houten toepassingen binnen de grond-, weg- en waterbouw. In 2021 richten we ons specifiek op houten bruggen en damwanden. Tijdens deze sessie kijken we naar het ontwerp van de brug van de toekomst!
  • 29 juni 2021

   Community Portfolioaanpak 'Van theorie naar praktijk, langjarige samenwerking SOK Kademakers'

   De portfolioaanpak is een belangrijke ontwikkeling in de sector om meer ruimte te bieden aan innovatie. De Community Portfolioaanpak van De Bouwcampus organiseert samen met Gemeente Amsterdam, Programma van Kademuren en Bruggen, een serie van sessies om de portfolioaanpak sector-breed te ontwikkelen. De sessie op dinsdag 29 juni a.s. heeft als thema 'Van theorie naar praktijk, langjarige samenwerking SOK Kademakers'.
  • 24 juni 2021

   Transitiemotor: lokale coalities in de ondergrond - Klimaatadaptie

   Iedere laatste donderdag van de maand vindt de TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond plaats. Deze keer staat het onderwerp 'klimaatadaptatie' centraal. Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking.
  • 24 juni 2021

   Twaalfde sessie Brugdialogen - Samenwerken in Bouwteams

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Het thema van de twaalfde Brugdialoog is 'samenwerken in bouwteams'.
  • 22 juni 2021

   Terugkoppeling - portfolio van vier bruggen Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Holland

   De portfolioaanpak, dus niet brug-voor-brug aanbesteden, is een belangrijke ontwikkeling in de sector om meer ruimte te bieden aan innovatie. De Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat hebben afgesproken om samen te verkennen of zij een gezamenlijke aanbesteding kunnen doen voor de renovatie van vier bruggen. Op 22 juni koppelen we alle informatie uit de drie voorgaande sessies terug.
  • 18 juni 2021

   Online bijeenkomst 'Emissieloos bouwen en aanbesteden'

   Beleidsdossiers van zowel I&W, BZK, EZK als LNV beschrijven dat bouwplaatsen en bouwlogistiek in 2030 zoveel mogelijk emissievrij moeten zijn. Tegelijkertijd zien zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers hun projecten stil liggen, vanwege de stikstofproblematiek. Een half jaar na dato organiseren De Bouwcampus en Platform WOW op 18 juni een bijeenkomst om verder op dit vraagstuk in te gaan en kennis hierover te delen.
  • 17 juni 2021

   Verdiepingssessie - Materialen met Toekomst: Hout in de GWW

   Hout biedt kansen voor circulaire en duurzame bruggen. Dat bleek wel uit de startbijeenkomst van 22 april jl. Zoals aangegeven gaan we een aantal verdiepende sessies organiseren. De eerste sessie vindt plaats op 17 juni van 09.30 - 11.00 uur en gaat over duurzaamheid van hout en het meten en meewegen van circulariteit. We nodigen je van harte uit om hieraan deel te nemen.
  • 27 mei 2021

   Kick-off - De Transitiemotor: lokale coalities in de ondergrond

   Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse bijeenkomsten.
  • 20 mei 2021

   Elfde sessie Brugdialogen

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Het thema van de elfde Brugdialoog is het Prognoserapport Instandhouding Civiele kunstwerken.
  • 20 mei 2021

   Hackaton sluizen

   Vele sluizen in Nederland naderen het einde van de levensduur. Daarom is afgelopen jaar een sectorbrede samenwerking gestart om kansrijke onderwerpen voor innovatie te bepalen. Innovatieve monitoring, data-management en informatie gedreven assetmanagement rondom sluizen is daarbij als meest kansrijk naar voren gekomen. De Bouwcampus organiseert daarom een hackaton waarin we bespreken hoe we de levensduurvoorspelling van sluizen kunnen verbeteren met innovatief datamanagement.
  • 17 mei 2021

   Geest uit de fles BOUWtalks met Petran van Heel

   Tijdens de Geest uit de fles BOUWtalks laten wij ons inspireren door verschillende visies die er in de sector zijn. Op maandag 17 mei om 16:00 uur is Petran van Heel, Teamlead Development bij Eteck, te gast.
  • 29 april 2021

   Tiende sessie Brugdialogen: toekomstbestendig beheren

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Het thema van de tiende Brugdialoog is 'toekomstbestendig beheren'.
  • 28 april 2021

   Webinar: identiteit en verbinding - Adaptief en flexibel vastgoed

   De Bouwcampus organiseert binnen het traject 'Adaptief en flexibel vastgoed' een webinar in het teken van ‘Identiteit en verbinding’. Gedurende deze ochtend zal eerst vanuit een theoretisch perspectief naar dit vraagstuk gekeken worden, waarna nader in wordt gegaan op ervaringen uit de praktijk. 
  • 22 april 2021

   Startbijeenkomst Hout in de GWW

   Tijdens de startbijeenkomst presenteren we het traject Hout in de GWW aan een brede groep geïnteresseerde overheden. We gaan in op belemmeringen en kansen omtrent houten fiets- en voetgangersbruggen en verkeersbruggen. Op basis van deze kansen en belemmeringen maken we de thema’s concreet.
  • 21 april 2021

   ‘Ervaring (Ver)telt Tour’ - Regio Utrecht

   Leren van ervaringen is een van de krachtigste manieren om de versnelling in de energietransitie te brengen. Daarom organiseert De Bouwcampus samen met De Renovatieversneller en de zes innovatiehubs een reeks bijeenkomsten waar de leerzame ervaringen uit de praktijk van renoveren in verschillende regio’s centraal staan. Op 21 april is de derde uitzending en staat regio Utrecht centraal.
  • 12 april 2021

   Geest uit de fles BOUWtalks met Flor Avelino

   Tijdens de Geest uit de fles BOUWtalks laten wij ons inspireren door verschillende visies die er in de sector zijn. Op maandag 12 april om 12:00 uur is Flor Avelino, senior onderzoeker bij DRIFT (Erasmus Universiteit), te gast. Zij gaat in op het onderwerp 'macht in transitie'.
  • 25 maart 2021

   Negende sessie Brugdialogen

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Het thema van de negende Brugdialoog is 'industrialisatie'.
  • 23 maart 2021

   Verdiepingssessie Vocht - Hout in Utiliteitsbouw

   De Bouwcampus organiseert de komende maanden themasessies HOUT over vier kritische ontwerpaspecten die naar voren zijn gekomen in het Bouwcampus-traject Hout in Utiliteitsbouw. In deze sessie gaan we dieper in op vocht.
  • 23 maart 2021

   Community Portfolioaanpak 'Eerlijk geld voor eerlijk werk'

   De portfolioaanpak, dus niet brug-voor-brug aanbesteden, is een belangrijke ontwikkeling in de sector om meer ruimte te bieden aan innovatie. De Community Portfolioaanpak van De Bouwcampus organiseert samen met Gemeente Amsterdam, Programma van Kademuren en Bruggen, een serie van sessies om de portfolioaanpak sector-breed te ontwikkelen. De sessie op dinsdag 23 maart a.s. is gericht op het principe 'Eerlijk geld voor eerlijk werk'.
  • 16 maart 2021

   Informatiesessie Vocht - Hout in Utiliteitsbouw

   De Bouwcampus organiseert de komende maanden themasessies HOUT over vier kritische ontwerpaspecten die naar voren zijn gekomen in het Bouwcampus-traject Hout in Utiliteitsbouw. De vierde informatiesessie gaat in op vocht.
  • 09 maart 2021

   Derde bijeenkomst - portfolio van vier bruggen Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Holland

   De portfolioaanpak, dus niet brug-voor-brug aanbesteden, is een belangrijke ontwikkeling in de sector om meer ruimte te bieden aan innovatie. De Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat hebben afgesproken om samen te verkennen of zij een gezamenlijke aanbesteding kunnen doen voor de renovatie van vier bruggen. De Bouwcampus organiseert daarom bijeenkomsten om mee te denken over de samenwerkings- en marktbenaderingsstrategie.
  • 09 maart 2021

   Tweede sessie - Tweeluik webinar ‘Corporaties en gemeenten zetten de woningbouw aan’

   De Bouwcampus organiseert in samenwerking met het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) een tweeluik webinar met als onderwerp: Corporaties en gemeenten zetten de woningbouw aan. Tijdens de tweede sessie wordt op een actieve manier onderzocht wat er nodig is om onderling met elkaar samen te werken en hoe we aan de slag kunnen gaan met conceptueel en industrieel bouwen.
  • 02 maart 2021

   Eerste sessie - Tweeluik webinar ‘Corporaties en gemeenten zetten de woningbouw aan’

   De Bouwcampus organiseert in samenwerking met het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) een tweeluik webinar met als onderwerp: Corporaties en gemeenten zetten de woningbouw aan. Tijdens de eerste sessie wordt ingegaan op de kenmerken van conceptueel en industrieel bouwen en de gevolgen hiervan voor corporaties en gemeenten.
  • 02 maart 2021

   ‘Ervaring (Ver)telt Tour’ - Regio Noord

   Leren van ervaringen is een van de krachtigste manieren om de versnelling in de energietransitie te brengen. Daarom organiseert De Bouwcampus samen met De Renovatieversneller en de zes innovatiehubs een reeks bijeenkomsten waar de leerzame ervaringen uit de praktijk van renoveren in verschillende regio’s centraal staan. Op 2 maart is de tweede uitzending en staat de regio Noord centraal.
  • 01 maart 2021

   Geest uit de fles BOUWtalks met Janna Mud

   Tijdens de Geest uit de fles BOUWtalks laten wij ons inspireren door verschillende visies die er in de sector zijn. Daarna kun je in dialoog met haar of hem. Op maandag 1 maart om 16:00 uur is Janna Mud, sectorhoofd FNV Bouwen en Wonen, te gast.
  • 25 februari 2021

   Achtste sessie brugdialogen

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Tijdens de achtste Brugdialoog is het thema 'biobased bouwen'.
  • 23 februari 2021

   Verdiepingssessie Stabiliteit - Hout in Utiliteitsbouw

   De Bouwcampus organiseert de komende maanden themasessies HOUT over vier kritische ontwerpaspecten die naar voren zijn gekomen in het Bouwcampus-traject Hout in Utiliteitsbouw. In deze sessie gaan we dieper in op stabiliteit.
  • 16 februari 2021

   Informatiesessie Stabiliteit - Hout in Utiliteitsbouw

   De Bouwcampus organiseert themasessies HOUT over vier kritische ontwerpaspecten die naar voren zijn gekomen in het Bouwcampus-traject Hout in Utiliteitsbouw. De derde informatiesessie vindt plaats op 16 februari en gaat over stabiliteit.
  • 02 februari 2021

   Tweede bijeenkomst - portfolio van vier bruggen Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Holland

   De portfolioaanpak, dus niet brug-voor-brug, is een belangrijke ontwikkeling in de sector om meer ruimte te bieden aan innovatie. De Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat hebben afgesproken om samen te verkennen of zij een gezamenlijke aanbesteding kunnen doen voor de renovatie van vier bruggen. De Bouwcampus organiseert daarom bijeenkomsten om mee te denken over de samenwerkings- en marktbenaderingsstrategie.
  • 01 februari 2021

   Geest uit de fles BOUWtalks

   Tijdens de Geest uit de fles BOUWtalks laten wij ons inspireren door verschillende visies die er in de sector zijn. Daarna kun je in dialoog met haar of hem. Op maandag 1 februari om 16:00 uur is Jeroen Haans, projectmanager Adaptieve Krijgsmacht Duurzaamheid bij het Ministerie van Defensie, te gast.
  • 28 januari 2021

   Zevende sessie brugdialogen

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Tijdens de zevende Brugdialoog is het thema 'bouwlogistiek'.
  • 27 januari 2021

   Verkenningssessie functieneutraal vastgoed / toekomstgerichte werkplek

   De Bouwcampus organiseert een verkenningssessie waarin geïnventariseerd wordt welke opgaven spelen rondom de vraag naar en de functie van veel kantoorpanden en welke diverse technische en gedragsaanpassingen dit met zich meebrengt.
  • 26 januari 2021

   Verkenningssessie Gebiedsgerichte Energietransitie

   De Bouwcampus is in gesprek geweest met een aantal organisaties die met een vergelijkbare opgave zitten: de gebiedsgerichte energietransitie. Om die reden gaat De Bouwcampus met een kleine groep hierover in gesprek. Het doel van de verkenningssessie is om elkaars opgave te begrijpen en te verkennen waar de gedeelde uitdagingen liggen. Is het interessant om krachten te bundelen en daarmee de transitie te versnellen? Vinden we elkaar in dezelfde uitdagingen?
  • 22 januari 2021

   Bijeenkomst 'Portfolioaanpak voor circulaire viaducten en bruggen'

   De Bouwcampus organiseert een sessie waarin geïnventariseerd wordt wat er nodig is om een aanbesteding voor een serie circulaire bruggen op de markt te krijgen. Het doel is het creëren van een structurele vraag met een omvang die groot genoeg is om bouwers en leveranciers in staat te stellen om het productieproces te ontwikkelen.
  • 14 januari 2021

   Sessie 'portfolioaanpak van bruggen' tijdens InfraTech 2021

   De Bouwcampus organiseert tijdens InfraTech 2021 een sessie over het transitietraject 'Portfolio van Bruggen'. Het doel van de sessie is om kennis te delen en te komen tot goede uitgangspunten voor een portfolioaanpak. 

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - "Regisseer ons": de roep om stedelijke programmering

   Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond'.

   De vijfde sessie vindt plaats op donderdag 25 november. Het thema dat centraal staat is 'Stedelijke Programmering'.

   Spreker

   Rutger Tiggeler, Programmamanager Stedelijke Programmering bij Gemeente Amsterdam.

   De gemeente Amsterdam is gestart met de doorontwikkeling van de stedelijke programmering. Waar voorheen slechts een aantal jaar vooruit werd gepland, is het streven nu om zo ver mogelijk – het liefst ‘oneindig’ – vooruit te kijken. Zo wil de gemeente bewegen naar proactief programmeren in plaats van reactief handelen. Rutger vertelt over de gezette stappen, de zoektocht naar optimale integraliteit in stedelijke programmering en wat hij anders zou doen als hij nu opnieuw zou beginnen.

   Waarom deze bijeenkomsten?

   De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

   De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen. 

   Wanneer?

   Donderdag 25 november 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Terugkijken

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - kick-off >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - klimaatadaptatie >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - strategische samenwerking >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - op het snijvlak van private en openbare ruimte >>

   Brugdialogen | Randvoorwaarden voor innoveren

   De Bouwagenda, Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Die opgave kunnen opdrachtgevers- en nemers gezamenlijk aan, door hierover met elkaar in gesprek te blijven. Tijdens de maandelijkse online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën en oplossingen aan bod die jou en jouw collega’s in deze opgave verder kunnen brengen.

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 8.00-9.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Het thema van de Brugdialoog is 'innovatie'.

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’. Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Sprekers

   De dialoog wordt ingeleid door de volgende experts:

   • Marcel Bruggers namens Boer & Croon
   • Anne Koudstaal namens Dura Vermeer
   • Willy Peelen namens TNO
   • Maurice van Rooijen namens PIANOo

   Wanneer?

   Donderdag 25 november 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Verdiepingssessie #5 'Materialen met Toekomst: Hout in de GWW' | Opschalen

   De vijfde verdiepingssessie gaat in op het thema 'opschalen'. Wat zijn de voordelen van seriematig aanbesteden? Wat is er binnen jouw organisatie nodig om biobased bruggen te kunnen opschalen? Als we allemaal gaan opschalen, is er dan wel genoeg hout?

   Programma

   Harald Versteeg, transitiemanager bij De Bouwcampus neemt ons mee in de wereld van seriematig aanbesteden (portfolioaanpak). In kleinere groepjes gaan we vervolgens uiteen om per organisatie te kijken naar een plan voor opschaling van biobased. We sluiten af met een verhaal van professor Pieter Zuidema, die ons meeneemt in de wereld van Duurzaam Bosbeheer. 

   Voor wie?

   De bijeenkomst is bedoeld voor opdrachtgevers die een relevante casus kunnen meebrengen die past bij een van de break-out rooms. Of je neemt deel in de rol van expert op een van de thema’s uit de break-out rooms. De sessie is volledig interactief en gebaseerd op de inbreng van de opdrachtgevers.

   Wanneer?

   Donderdag 11 november 09:30 - 11:30 uur (online)

   Aanmelden

   Meld je aan via deze link.

   Young Professionals in de bouw

   De Bouwcampus organiseert een bijeenkomst voor het Young Professionals netwerk in de bouw. De fysieke bijeenkomst vindt plaats bij ANNE in Utrecht. De meeting wordt geopend door Arthur Lippus die iets zal vertellen over ANNE en de bouwprojecten die nu spelen in de stationsomgeving van Utrecht.

   Voor wie?

   De bijeenkomst is bedoeld voor afgevaardigden van o.a. Jong RWS, Jong Bouwend NL en Young TVVL.

   Wanneer?

   Donderdag 27 januari 16:00 - 17:30 uur (online)

   Materialen met Toekomst: Hout in de GWW - Biobased & Circulariteit

   Deze vierde bijeenkomst staat in het teken van circulariteit bij het bouwen van een houten brug. Na verschillende online sessies, vindt deze sessie fysiek plaats op de Floriade.

   Wanneer?

   Vrijdag 29 oktober 09:30 - 11:30 uur (Floriade Almere)

   Aanmelden

   Ben je geïnteresseerd? Neem contact op met Zinzi Stasse, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of +31613951587.

   Verslagen en opnamen van de voorgaande sessies vind je op de trajectpagina.

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - Op het snijvlak van private en openbare ruimte

   Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond'.

   De vierde sessie vindt plaats op donderdag 28 oktober. De centrale vraag van deze sessie is: hoe kunnen uitdagingen in de private ruimte een rol spelen bij integraal samenwerken in de ondergrond? Casussen over funderingsproblematiek en de prefab meterkast bij nieuwbouwwoningen staan centraal.

   Sprekers

   Stanzi Winkel (adviseur en projectmanager) van Procap.

   Het startpunt voor integraal werken in de ondergrond kan vanuit verschillende richtingen komen. Stanzi Winkel en Sietske Voets waren betrokken bij een pilot over funderingsproblematiek in de gemeente Zaanstad. Circa een miljoen woningen in Nederland hebben met funderingsproblematiek te maken, bijvoorbeeld door een zakkende bodem. Losse maatregelen, zoals extra leidingen om grondwater op peil te houden, zijn niet altijd de meest duurzame oplossing. En in sommige gevallen kun je stellen dat enkel het uitvoeren van funderingsherstel ook niet duurzaam is. In de pilot Versterken en Verduurzamen (Zaanstad) is sloop-/nieuwbouw als oplossing voor een verouderd huis met funderingsproblematiek onderzocht en uitgevoerd. Tijdens de pilot zag Stanzi steeds meer koppelkansen met andere uitdagingen, zoals de energietransitie, asbest en grootschalige ingrepen in de openbare ruimte.

   Sjoerd Loeffen (voorheen Implementatie Manager bij MijnAansluiting) en Marco Kock van Masters in Lean

   Sjoerd en Marco waren betrokken bij de ontwikkeling van de prefab meterkast, waardoor nieuwe huizen al in de ruwbouwfase aan kunnen sluiten op verschillende nutsnetwerken. Zo wordt een stap uit het – op later moment steeds vollere - proces naar voren gehaald. Eerder aansluiten vraagt echter ook iets van de betrokken partijen. Sjoerd vertelt over het traject en de mogelijke koppeling met andere opgaven in de ondergrond. Welke lessen kunnen we leren? Wat heeft de implementatie van prefab meterkasten voor invloed op samenwerking in de ondergrond?

   Waarom deze bijeenkomsten?

   De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

   De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen. Ook ontwikkelingen op ‘privaat grondgebied’ hebben daar invloed op.

   Wanneer?

   Donderdag 28 oktober 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Terugkijken

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - kick-off >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - klimaatadaptatie >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - strategische samenwerking >>

   Brugdialogen - Infra vraagstukken écht anders oplossen

   De Bouwagenda, Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Die opgave kunnen opdrachtgevers- en nemers gezamenlijk aan, door hierover met elkaar in gesprek te blijven. Tijdens de maandelijkse online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën en oplossingen aan bod die jou en jouw collega’s in deze opgave verder kunnen brengen.

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 8.00-9.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Het thema van de Brugdialoog is 'anders oplossen'.

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’. Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Wanneer?

   Donderdag 28 oktober 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   De Bouwcoalitie

   Hoewel De Bouwagenda al even afgrond en afgesloten is, gaat De Bouwcoalitie als netwerk verder! De Bouwcampus coördineert en organiseert dit. Doe je opnieuw mee met De Bouwcoalitie? Dan nodigen we je van harte uit voor de eerstvolgende bijeenkomst op woensdag 20 oktober 2021 in Congrescentrum Antropia.

   Programma

   Wij zijn aan zet! De Bouwcoalitie is een netwerk met actieve leden. We werken samen aan oplossingen die gericht zijn op opschaling, repeteerbaarheid en versnelling. En dat is hard nodig om de bouw toekomstbestendig te maken.

   Marjan Minnesma (directeur Urgenda) gaat haar visie op de bouw delen. Ze maakt bij ons een tussenstop tijdens haar voettocht naar Glasgow. Marjan is ervan overtuigd dat in de bouw meer gedaan kan worden, en dat het netwerk van De Bouwcoalitie daarin een rol speelt. Met haar verkennen we wat wij als De Bouwcoalitie en als individuele netwerkleden kunnen doen.

   Robin Berg (directeur We Drive Solar) licht toe hoe hij met opzienbarende projecten aan de opschaling van elektrische mobiliteit werkt en hoe dit succes vertaald kan worden naar cases en vraagstukken in de bouwopgaven.

   Praktische gegevens

   Datum: 20 oktober 2021

   Tijd: vanaf 19.15 uur inloop. Om 19.30 uur starten we het programma en rond 21:15 sluiten we af met een borrel.

   Locatie: Congrescentrum Antropia
   Hoofdstraat 8 in Driebergen (navigeer naar: Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)

   Aanmelden

   Als je eerder onderdeel hebt uitgemaakt van De Bouwcoalitie heb je een uitnodiging van ons ontvangen via de email. Heb je niet eerder deel uitgemaakt van het netwerk maar wel interesse? Neem contact met Hans via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of +31642354136.

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - Strategische samenwerking

   Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond'.

   De derde sessie vindt plaats op donderdag 30 september. De centrale vraag van deze sessie is: Hoe ontstaat meerjarige, integrale samenwerking? 

   Sprekers

   Henri van de Zande (Evides) en Geert Roovers (Antea Group).
   Henri werkt als samenwerkingscoördinator voor Evides. Geert is adviseur bij de Antea Group en geeft als lector leiding aan het lectoraat Bodem & Ondergrond van de Hogeschool Saxion.

   Waarom deze bijeenkomsten?

   De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

   De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen. 

   Duurzame, integrale samenwerking wordt vaak gezien als middel om maatschappelijke transities te realiseren. Ondanks de luidde roep om meer samenwerking zien we in de praktijk dat het partijen echter zelden lukt om de verschillende belangen bij elkaar te brengen. Zeker wanneer het gaat om het delen van plannen voor de lange termijn; iets wat juist zo cruciaal lijkt om te kunnen anticiperen en samenwerking te laten lonen.

   In deze sessie ontrafelen we de subtiele succesfactoren van een samenwerkingsverband waarin het wél lijkt te lukken. Zijn er algemene lessen uit zo’n casus te halen, en zo ja welke zijn dat dan? Waar begin je, als je een samenwerking wilt opstarten? En welke mechanismes stimuleren meerjarige, integrale samenwerking?

   Doe mee in ons gesprek met Henri van de Zande en Geert Roovers.   

   Wanneer?

   Donderdag 30 september 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Terugkijken

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - kickoff >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - klimaatadaptatie >>

   Dertiende sessie Brugdialogen

   De Bouwagenda, Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Die opgave kunnen opdrachtgevers- en nemers gezamenlijk aan, door hierover met elkaar in gesprek te blijven. Tijdens de maandelijkse online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën en oplossingen aan bod die jou en jouw collega’s in deze opgave verder kunnen brengen.

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 8.00-9.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Het thema van de dertiende Brugdialoog is innovatiegericht inkopen.

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’.
   Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Wanneer?

   Donderdag 30 september 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Hout in de GWW: brug van de toekomst ontwerpen

   Deze derde bijeenkomst staat in het teken van het ontwerp en de detaillering van een houten brug. Welke belemmeringen en kansen spelen er op dit thema? Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van hout? Hoe adviseer je architecten en vormgevers over het ontwerp van een brug van de toekomst? Dit zijn ondermeer vragen die spelen bij opdrachtgevers. Tijdens de sessie van 16 september gaan we aan de slag met casussen uit de praktijk onder begeleiding van een aantal experts op verschillende thema’s.

   Programma

   In de voorbereiding vragen wij deelnemers al een keuze te maken voor één van de break-out rooms. Na een korte plenaire opening zullen de deelnemers aan de slag gaan in een van de volgende break-out rooms:

   1. Welke belemmeringen en kansen zijn er in het ontwerp van een houten brug ten opzichte van andere bruggen? (wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van hout)
   2. Hoe ontwerpen/detailleren tegen aantasting
   3. Voorbeeldbrug van ontwerpbureau
   4. Brug van de toekomst ontwerpen

   We sluiten plenair af met een terugkoppeling van alle break-outs.

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst als je als opdrachtgever een relevante casus kan meebrengen die past bij een van de break-out rooms. Of je neemt deel in de rol van expert op een van de thema’s uit de break-out rooms. De sessie is volledig interactief en gebaseerd op de inbreng van de opdrachtgevers.

   We hebben een beperkt aantal 'plekken' om de sessie zo optimaal in te richten, dus wacht niet te lang. 

   Wanneer?

   Donderdag 16 september 09:30 - 11:30 uur (online)

   Aanmelden

   Aanmelden is niet meer mogelijk. We nemen de sessie op en zullen ook een kort verslag maken van alle break-out rooms. Deze informatie vind je op de trajectpagina.

   Community Portfolioaanpak 'Van theorie naar praktijk, langjarige samenwerking SOK Kademakers'

   Op 11 januari jl. is de gemeente Amsterdam van start gegaan met de samenwerkingsovereenkomst "SOK Kademakers” met Dura Vermeer Infra, Beens Groep en H. van Steenwijk. Deze overeenkomst is een ‘state of the art’ voorbeeld van het type portfoliocontracten waarin de vernieuwing van de Amsterdamse kademuren wordt aangepakt in een langjarige samenwerking. Met als doel om continu gezamenlijk te leren en te versnellen. 

   In de bijeenkomst op 29 juni a.s. delen de betrokken partijen gezamenlijk hun eerste ervaringen van deze langjarige samenwerking; zowel de positieve kant als alle uitdagingen waar zij tegenaan zijn gelopen de afgelopen maanden. Hoe is bijvoorbeeld het proces van samenwerking, prijsvorming, continuïteit en opschaling verlopen? Dat en meer wordt graag gedeeld. Van de theorie naar de praktijk dus! Daarbij is volop ruimte om met de sprekers en deelnemers in gesprek te gaan.

   Waarom deze bijeenkomst?

   De Community Portfolioaanpak van De Bouwcampus organiseert een serie van bijeenkomsten om de portfolioaanpak sector-breed te ontwikkelen. Dit doen wij in samenwerking met Malcolm Aalstein van de Gemeente Amsterdam, Programma Kademuren en Bruggen. Hierbij worden aan de hand van situaties uit de praktijk verschillende dilemma's en uitdagingen besproken rondom de portfolioaanpak en samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. We willen het besef verhogen dat het werken met portfoliocontracten het nodige vraagt van samenwerking, houding en gedrag. De resultaten van deze bijeenkomsten gebruiken De Bouwcampus en haar partners voor de verdere inrichting van de portfolioaanpak. Daarnaast deelt De Bouwcampus de resultaten breed zodat de hele sector kan profiteren. 

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst in de rol van (ervarings)deskundige op gebied van de voorbereiding, uitvoering en het beheer van infrastructuur. De bijeenkomsten zijn interactief, met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Je mede-deelnemers zijn vertegenwoordigers uit de markt, de (semi)overheid en kennisinstellingen.

   Heb je vragen of suggesties over de Community Portfolioaanpak? Neem dan contact op met Nathalie van Dalen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

   Wanneer?

   • Dinsdag 29 juni 15:30 - 17:00

   Meedoen?

   Klik hier om je aan te melden.

   Transitiemotor: lokale coalities in de ondergrond - Klimaatadaptie

   Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond'.

   De tweede sessie vindt plaats op 24 juni. Het thema dat daarin centraal staat is klimaatadaptatie. 

   Sprekers

   Arnold Wielinga en Edwin van der Straten van Koninklijke NLIngenieurs

   Waarom deze bijeenkomsten?

   De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

   De edities van De Transitiemotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen. 

   Wanneer?

   Donderdag 24 juni 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Twaalfde sessie Brugdialogen - Samenwerken in Bouwteams

   De Bouwagenda, Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Die opgave kunnen opdrachtgevers- en nemers gezamenlijk aan, door hierover met elkaar in gesprek te blijven. Tijdens de maandelijkse online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën en oplossingen aan bod die jou en jouw collega’s in deze opgave verder kunnen brengen.

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 8.00-9.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Het thema van de twaalfde Brugdialoog is samenwerken in bouwteams

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’.
   Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Wanneer?

   Donderdag 24 juni 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Terugkoppeling - portfolio van vier bruggen Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Holland

   De portfolioaanpak, dus niet brug-voor-brug aanbesteden, is een belangrijke ontwikkeling in de sector om meer ruimte te bieden aan innovatie. De Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat hebben afgesproken om samen te verkennen of zij een gezamenlijke aanbesteding kunnen doen voor de renovatie van vier bruggen; Balgzandbrug, Buitenhuizerbrug, Stolperbasculebrug en Schagerbrug.

   Het portfolioteam van Rijkswaterstaat en de Provincie Noord-Holland heeft marktpartijen en kennisinstellingen tussen december en maart uitgenodigd om, in een serie van bijeenkomsten, mee te denken over de samenwerkings- en marktbenaderingsstrategie.

   In de bijeenkomst op 22 juni a.s. koppelen zij graag aan de deelnemers van deze bijeenkomsten terug wat hiermee is gedaan, wat de contouren zijn van de gemaakte keuzes en hoe het traject van dit portfolio verder gaat.

   Voor meer informatie zie de verslagen op onze site.

   Wanneer?

   Dinsdag 22 juni om 09:00 - 10:00 uur (online via De Virtuele Bouwcampus)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Online bijeenkomst 'Emissieloos bouwen en aanbesteden'

   Een half jaar na dato wordt het gesprek over emissieloos bouwen en aanbesteden voortgezet. Experts vanuit weg- en waterbeheer en bouw schuiven aan om te vertellen over de ontwikkelingen en geven praktische handvatten hoe je nu al aan de slag kunt met emissiebeperkende maatregelen. Wachten tot het emissieloos materieel op de bouwplaats staat hoeft namelijk niet. We nemen je mee hoe je emissies kunt reduceren zonder alleen te focussen op elektrisch materieel. Vervolgens haken Jan Baltissen en Lieuwe Gietema aan in het gesprek in hun rol als opdrachtgever en opdrachtnemer en beschrijven zij welke maatregelen nu al ‘copy ready’ zijn. Uiteraard is er ook ruimte voor jouw inbreng en vragen. 

   Wanneer?

   • Vrijdag 18 juni van 09.30 tot 11.00 uur (online)

   Aanmelden

   Bekijk hier het volledige programma en meld je aan!

   Verdiepingssessie - Materialen met Toekomst: Hout in de GWW

   Het thema van de eerste verdiepingssessie is 'Duurzaamheid van hout en het meten en meewegen van circulariteit’. Een belangrijk thema waar veel vragen over leven. Is hout wel duurzaam? Onder welke voorwaarden is bosbouw inderdaad circulair? En hoe kan ik meten of mijn brug in hout inderdaad minder milieukosten meebrengt? Wat voor soorten meetmethodes zijn er eigenlijk?

   We hebben drie sprekers die elk op een deelgebied ingaan:

   •    Mark van Benthem(Directeur en senior adviseur bij Probos). Probos is een non-profitorganisatie die zich inzet voor duurzaam bosbeheer in Nederland en in het buitenland. De organisatie beschikt over veel kennis en data over de status van het bos en hoe duurzaam hout nu echt is. Mark is kritisch op de impact van projecten. Is het wel echt duurzaam?
    •    Mantijn van Leeuwen(Directeur bij NIBE). NIBE werkt aan duurzame en circulaire bouw en weet alles van levenscyclusanalyses (LCA's). Mantijn kan als geen ander uitleggen hoe belangrijk een LCA is en hoe dit kan helpen om tot andere materiaalkeuze te komen. 
    •    Tunis Hoekstra (Civiel ingenieur bij Ingenieursbureau Boorsma). Tunis ontwikkelde een TCO-model voor sluisdeuren. Op deze manier is duidelijk inzichtelijk te maken wat de gevolgen zijn van een bepaalde materiaalkeuze. Hij legt uit hoe deze methode kan bijdragen aan de materiaalkeuze voor houten bruggen.

   Verder gaan we met elkaar in gesprek over de vragen die zijn opgehaald tijdens de startbijeenkomst van 22 april jl. 

   Disclaimer: de presentaties worden opgenomen. De discussie/reacties van deelnemers worden eruit geknipt en niet gepubliceerd.

   Bekijk hier de omschrijving en uitnodiging voor het gehele traject.
   Kijk hier de startbijeenkomst terug.

   Wanneer?

   Donderdag 17 juni 09:30 - 11:00 uur

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Kick-off - De Transitiemotor: lokale coalities in de ondergrond

   Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse bijeenkomsten.

   De kick-off vindt plaats op 27 mei. Deze bijeenkomst is de eerste in een reeks bijeenkomsten, die iedere laatste donderdag van de maand om 16.00 uur wordt georganiseerd (m.u.v. juli en augustus). Tijdens de kick-off vertelt het team over hun eigen ervaringen, huidige praktijkvoorbeelden en inventariseren we voor welke thema’s de meeste interesse is. Op basis van die input zullen wij de rest van het programma voor de komende maanden vormgeven.

   Het programma ziet er als volgt uit: 

   • Inleiding door Evelijn Martinius (Vrije Universiteit Amsterdam)
   • Harald Versteeg (De Bouwcampus / Rijkswaterstaat) neemt ons mee in het De Bouwcampus-traject 'Praktijkprogramma Herinrichting Stedelijke Ondergrond'. 
   • Han de Wit (TAUW) schetst hoe bodem én ondergrond samen komen in maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie en klimaatadaptatie.
   • Wil Kovacs (Gemeente Rotterdam) geeft een inkijk in de praktijkcases die momenteel lopen met betrekking tot de ondergrond. 
   • Robbert Ephraim (Stichting Mijn Aansluiting) vertelt vertelt over integraal programmeren aan de hand van de praktijkcase Zoetermeer (Entreegebied).
   • Afsluiting en vooruitblik naar volgende sessies.

   Waarom deze bijeenkomsten?

   De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

   De edities van De Transitiemotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen. 

   Wanneer?

   Donderdag 27 mei 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Elfde sessie Brugdialogen

   De Bouwagenda, Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Die opgave kunnen opdrachtgevers- en nemers gezamenlijk aan, door hierover met elkaar in gesprek te blijven. Tijdens de maandelijkse online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën en oplossingen aan bod die jou en jouw collega’s in deze opgave verder kunnen brengen.

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 8.00-9.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Het thema van de elfde Brugdialoog is het Prognoserapport Instandhouding Civiele kunstwerken.

   Deze week is het Landelijk prognoserapport Instandhouding civiele infrastructuur gepubliceerd. Dit beschrijft de omvang van de totale opgave in Nederland met daarbij de benodigde budgetten. Hierop kunnen assetbeheerders in gezamenlijkheid gefundeerde keuzes maken. Praat mee over in hoeverre jij de uitdagingen in het rapport herkent. Of en hoe een landelijke aanpak jou kan ondersteunen. Wat er in zo’n aanpak moet terug komen. En wat jou helpt in jouw opgave.

   We starten deze keer met korte inleidingen door: 

   • Arie Bleijenberg (TNO);
   • Anita Baas (de Bouwagenda) en
   • Fred Westenberg (Platform Bruggen).

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’.
   Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Belangrijke uitkomsten uit de bruggendialoog worden ingebracht bij de Top Meeting met bestuurders en directeuren van assetbeheerorganisaties die aan het eind van het jaar wordt georganiseerd.

   Lastige en complexe vraagstukken kunnen we inbrengen in de leeromgeving bij De Bouwcampus, maar ook laten inleiden door specialisten uit de sector en betrokken kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Donderdag 20 mei 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Hackaton sluizen

   Kunnen jij en mede experts een data-gedreven aanpak ontwikkelen voor het verbeteren van de levensduurvoorspelling van sluizen? Doe dan mee met de hackaton sluizen!

   Vele sluizen in Nederland naderen het einde van de levensduur. Tegelijkertijd moet rekening gehouden worden met beperkte toekomstige capaciteit, financiële middelen en verschillende maatschappelijke ontwikkelingen als klimaatadaptatie, energietransitie en circulariteit. Daarom is afgelopen jaar een sectorbrede samenwerking gestart om kansrijke onderwerpen voor innovatie te bepalen die op korte termijn ook toegepast en opgeschaald kunnen worden in de praktijk. Innovatieve monitoring, data-management en informatie gedreven assetmanagement rondom sluizen is daarbij als meest kansrijk naar voren gekomen om slimmer te werken en kosten te besparen. De hackaton is daarbij specifiek gericht op hoe we de levensduurvoorspelling van sluizen kunnen verbeteren met innovatief datamanagement.

   Wanneer?

   • Maandag 17 mei 16:00 - 17:00: korte introductiesessie (online
   • Donderdag 20 mei 10:00 -17:00 uur: hackaton (online)

   Aanmelden

   Deze sessie wordt georganiseerd voor een geselecteerde groep experts. Heb je interesse? Stuur dan een e-mail naar Nathalie van Dalen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

   Geest uit de fles BOUWtalks met Petran van Heel

   Jonge Geesten® en De Bouwcampus organiseren 'Geest uit de fles BOUWtalks'.

   Met verschillende generaties en geïnteresseerden binnen en buiten de bouwsector wordt van gedachten gewisseld over wat de coronacrisis betekent voor de bouw. Host Nynke Sijtsma, directeur van De Bouwcampus, doet de introductie waarna een gastspreker zijn of haar visie geeft. Op maandag 17 mei om 16:00 uur spreekt Petran van Heel, Teamlead Development bij Eteck.

   Petran: "Wat mij fascineert is waarop we wachten met de versnelling in duurzaamheid. Welke prikkel hebben we met zijn allen nodig om het beter te doen dan hoe we het nu doen? Wat weerhoudt ons? 

   Vaak hoor je dan iets over ontbreken van de (markt)vraag, geen level playing field en gebrek aan duidelijke regels… Maar willen we werkelijk meer wet- en regelgeving? We willen toch juist minder regels voor meer innovatie en creativiteit?"

   Over Petran

   Petran van Heel heeft na het afronden van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft (1996) en de Rotterdam School of Management (2003), uitgebreide nationale en internationale ervaring opgedaan op het gebied van vastgoed ontwikkeling, bouw en (project)financiering.

   Na zijn start als vastgoedontwikkelaar bij Koninklijke BAM Groep bleef hij werkzaam bij BAM in het Verenigd Koninkrijk (Londen) en Nederland als Project Director bij BAM PPP. Vervolgens is Petran gestart bij Rabobank Vastgoedgroep (MAB Development, 2008). Hij werkte als Projectdirecteur aan verschillende grootschalige stedelijke (transformatie) projecten in zowel acquisitie als conceptontwikkeling en realisatie.

   Vanaf 2015 werkte hij als Sectorbanker Bouw & Vastgoed bij ABN AMRO Bank. Vanuit zijn specifieke achtergrond besprak hij de trends binnen de bouw en het vastgoed en welke kansen dit creëert voor de ondernemers. Hierbij lag een sterke focus op duurzaamheid; circulaire economie en energietransitie.

   Sinds 2021 werkt Petran als Teamlead development/investment bij Eteck Energy. Eteck is de grootste duurzame warmte-en-koude-exploitant van Nederland. Van bestaande bouw tot nieuwbouw, van woningen tot kantoren en winkels. Al 20 jaar lang werken wij aan duurzame warmte door heel Nederland en weten vastgoedpartners ons steeds weer te vinden voor oplossingen die impact maken.

   Ben je geïnteresseerd om bij de BOUWtalk te zijn? Meld je dan hier aan!

   Eerdere BOUWtalks

   Tiende sessie Brugdialogen: toekomstbestendig beheren

   De Bouwagenda, Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Die opgave kunnen opdrachtgevers- en nemers gezamenlijk aan, door hierover met elkaar in gesprek te blijven. Tijdens de maandelijkse online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën en oplossingen aan bod die jou en jouw collega’s in deze opgave verder kunnen brengen.

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 8.00-9.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Het thema van de tiende Brugdialoog is toekomstbestendig beheren.

   Toekomstbestendig beheren, een breed begrip dat je kunt benaderen vanuit zowel civieltechnische als milieukundige hoek. Duurzame oplossingen in het beheren van onze assets vinden we in flexibele en aanpasbare constructies, in klimaat adaptieve technieken, in slim gebruik van grondstoffen, in betaalbaarheid en meer. Praat mee over wat toekomstbestendig beheren voor jou is. En welke uitdagingen en oplossingen jij in de praktijk tegenkomt.

   De sessie wordt ingeleid door verschillende sprekers. Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’.
   Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Belangrijke uitkomsten uit de bruggendialoog worden ingebracht bij de Top Meeting met bestuurders en directeuren van assetbeheerorganisaties die aan het eind van het jaar wordt georganiseerd.

   Lastige en complexe vraagstukken kunnen we inbrengen in de leeromgeving bij De Bouwcampus, maar ook laten inleiden door specialisten uit de sector en betrokken kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Donderdag 29 april 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Webinar: identiteit en verbinding - Adaptief en flexibel vastgoed

   De Bouwcampus organiseert binnen het traject Adaptief en flexibel vastgoed een webinar in het teken van ‘Identiteit en verbinding’. Hoe kan worden voorkomen dat kantoren een groot deel van de dag/week leeg staan, maar kan tegelijkertijd de onderlinge binding van de werknemers worden behouden? Wat zijn de gevolgen van het eventueel delen van een pand met andere organisaties voor de onderlinge verbinding en het behouden van identiteit? Gedurende deze ochtend zal eerst vanuit een meer theoretisch perspectief naar dit vraagstuk gekeken worden, waarna nader in wordt gegaan op ervaringen uit de praktijk. 

   Wanneer?

   Woensdag 28 april 09:00 - 10:30 uur (online via Teams)

   Aanmelden

   Benieuwd naar deze webinar en wil je aansluiten? Mail dan naar Frederieke Sedee via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   Startbijeenkomst Hout in de GWW

   Deze bijeenkomst markeert het begin van een mooi traject over de toepassing van hout als biobased materiaal voor bruggen. Voor veel opdrachtgevers biedt dit kansen. Omdat ze bruggen willen blijven bouwen en vernieuwen, maar dan wel met minder emissies.

   De Bouwcampus organiseert met verschillende coalitiepartijen het traject Materialen met toekomst: hout in de GWW. Meer specifiek de toepassing ervan in bruggen. Dat kan namelijk en levert een mooie MKI op. Tijdens de startbijeenkomst willen we met een brede groep opdrachtgevers dit thema verkennen. Wat heb je nodig om een houten brug te realiseren? Hoe kan dit helpen in je doelstelling voor een duurzame omgeving?

   Het programma wordt momenteel nog vormgegeven. Later volgt daar meer informatie over. Uiteraard kun je jezelf vast aanmelden, dan houden we je op de hoogte.

   Bekijk hier de omschrijving en uitnodiging voor het gehele traject.

   Wanneer?

   Donderdag 22 april 09:30 - 11:00 uur

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   ‘Ervaring (Ver)telt Tour’ - Regio Utrecht

   Leren van ervaringen is een van de krachtigste manieren om de versnelling in de energietransitie te brengen. Daarom organiseert De Bouwcampus samen met De Renovatieversneller en de zes innovatiehubs een reeks bijeenkomsten waar de leerzame ervaringen uit de praktijk van renoveren in verschillende regio’s centraal staan.

   Op 21 april is de derde uitzending en staat regio Utrecht centraal. Bij de eerste twee pitstops in de regio’s Noord en Oost haalden we verhalen op over industrialisatie, digitalisering en samenwerkende corporaties. Deze uitzending gaan we dieper in op vraagbundeling en mandjes maken.

   Onderwerp op tafel: strategisch samenwerken tussen corporaties
   In de Utrechtse Renovatie Versneller werkt een aantal corporaties en hun co-makers samen. In Noord-Holland is de Noord-Hollandse duurzaamheidscoalitie (NHDC) gestart. In beide regio’s wordt volume gemaakt door woningen gezamenlijk te verduurzamen. In gesprek met Marije Eleveld (Bo-Ex) en Cees Tip (Intermaris) ontdekken we hoe deze samenwerkingen in de praktijk verlopen. We staan stil bij het voordeel van samenwerken, de overeenkomsten en verschillen in de manier waarop en zoomen ook in op de moeilijke én mooie momenten.

   Onderwerp op tafel: innoveren in de praktijk
   Hoe krijg je aanbieders in een setting om samen te werken, oplossingen te delen en vraagbundeling in het zadel te helpen? Co-makers Rob Withaar (Talen Vastgoedonderhoud) en Hans van der Krogt (Smits Vastgoedzorg) bedachten hiervoor het concept spiegelen. Zij vertellen wat dat inhoudt en hoe het in de praktijk werkt. Ook de rol van de brancheverenigingen komt aan bod.

   Onderwerp op tafel: Digital Twins
   Zowel in regio’s Oost als Noord spraken we over de kansen van data en digitalisering. Digital Twin is één van de onderwerpen in dat verlengde. Want wat is een Digital Twin? Hoe wordt daar in Utrecht mee gewerkt? We spreken erover met drie ervaringsdeskundigen: Egbert Kunst (GroenWest), Niek Habraken (KleurrijkWonen) en Dirk Huibers (Octo).

   Onderzoeker Thijs Kurstjens (W/E Adviseurs) geeft een preview van de resultaten van een onderzoek naar de waarde van woningclassificatie.

   Wanneer?

   Woensdag 21 april 12:00 - 13:30

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Geest uit de fles BOUWtalks met Flor Avelino

   Jonge Geesten® en De Bouwcampus organiseren 'Geest uit de fles BOUWtalks'.

   Met verschillende generaties en geïnteresseerden binnen en buiten de bouwsector wordt van gedachten gewisseld over wat de coronacrisis betekent voor de bouw. Host Nynke Sijtsma, directeur van De Bouwcampus, doet de introductie waarna een gastspreker zijn of haar visie geeft. Op maandag 12 april om 12:00 uur spreekt Flor Avelino, senior onderzoeker bij DRIFT, Erasmus Universiteit.

   Macht in transitie

   Wie heeft de macht in transities? Hoe veranderen machtsrelaties and wat voor verschillende vormen van macht worden uitgeoefend in processen van innovatie en maatschappelijke transformatie?

   Flor Avelino geeft een inkijk in verschillende theorieën over macht in relatie tot transities en daagt je uit om te verkennen wat de machtsdynamiek is in jouw eigen werkveld en explicieter na te denken over welke soorten macht je zelf kunt en wilt uitoefenen.

   Ben je geïnteresseerd om bij de BOUWtalk te zijn? Meld je dan hier aan!

   Eerdere BOUWtalks

   Negende sessie Brugdialogen

   De Bouwagenda, Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   De uitdagende en omvangrijke opgave om de Nederlandse civiele kunstwerken te renoveren en vervangen is iets waar we samen nog decennia mee bezig zijn. Om dit als overheid en markt aan te kunnen is het gesprek hierover van groot belang.

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen.

   Veel bruggen, maar ook sluizen, viaducten, duikers etc. zijn gebouwd in de jaren 50-60-70 van de vorige eeuw en naderen het einde van hun technische levensduur, waardoor assetbeheerders en -eigenaren geconfronteerd worden met een ingrijpende en kostbare uitdaging. Willen we deze opgave op tijd, veilig, efficiënt en duurzaam uitvoeren, dan is het van belang dat alle betrokken beheerders en marktpartijen met elkaar samenwerken en kennis uitwisselen.

   Het afgelopen jaar zijn er diverse Bruggenontbijten georganiseerd om dit onderwerp met elkaar uit te diepen. 

   Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je een bevestiging met de link om deel te nemen en toelichting over de te gebruiken techniek (ZOOM). 

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 8.00-9.15 uur. 

   Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Het thema van de negende Brugdialoog is industrialisatie.

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’.
   Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Belangrijke uitkomsten uit de bruggendialoog worden ingebracht bij de Top Meeting met bestuurders en directeuren van assetbeheerorganisaties die aan het eind van het jaar wordt georganiseerd.

   Lastige en complexe vraagstukken kunnen we inbrengen in de leeromgeving bij De Bouwcampus, maar ook laten inleiden door specialisten uit de sector en betrokken kennisinstellingen.

   • Donderdag 25 maart 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Verdiepingssessie Vocht - Hout in Utiliteitsbouw

   De Bouwcampus organiseert de komende maanden themasessies HOUT over vier kritische ontwerpaspecten die naar voren zijn gekomen in het Bouwcampus-traject Hout in Utiliteitsbouw. Het gaat om de thema’s brandveiligheid, akoestiek, stabiliteit en vocht. In de verdiepingssessie gaan we verder met het onderwerp 'vocht', zoals besproken in de informatiesessie op - maart. De deelnemers kunnen intensiever vragen stellen en eigen ervaringen delen. Ook de sprekers nemen hieraan deel. 

   Wanneer?

   Dinsdag 23 maart 10:00 - 11:00 (online via De Virtuele Bouwcampus)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Community Portfolioaanpak 'Eerlijk geld voor eerlijk werk'

   De portfolioaanpak, dus niet brug-voor-brug aanbesteden, is een belangrijke ontwikkeling in de sector om meer ruimte te bieden aan innovatie. De Community Portfolioaanpak van De Bouwcampus organiseert een serie van sessies om de portfolioaanpak sector-breed te ontwikkelen. Dit doen wij in samenwerking met Gemeente Amsterdam, Programma Kademuren en Bruggen, waarbij aan de hand van situaties uit de praktijk verschillende dilemma's en uitdagingen besproken worden rondom de portfolioaanpak en samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. 

   Een belangrijke succesvoorwaarde voor deze nieuwe manier van werken, blijkt het ontwikkelen van passende processen, houding en gedrag bij alle betrokkenen. Het doel van de sessie is om kennis te delen en te komen tot goede uitgangspunten voor een portfolioaanpak. De sessies worden ingericht aan de hand van de marktprincipes van het Programma Bruggen en Kademuren, waarbij de sessie op dinsdag 23 maart a.s. is gericht op het principe 'Eerlijk geld voor eerlijk werk'.

   Heb je vragen of suggesties over het traject Portfolio van Bruggen? Neem dan contact op met Nathalie van Dalen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

   Wanneer?

   • Dinsdag 23 maart 14:00 - 16:00

   Meedoen?

   Klik hier om je aan te melden.

   Informatiesessie Vocht - Hout in Utiliteitsbouw

   De Bouwcampus organiseert de komende maanden themasessies HOUT over vier kritische ontwerpaspecten die naar voren zijn gekomen in het Bouwcampus-traject Hout in Utiliteitsbouw. Het gaat om de thema’s brandveiligheid, akoestiek, stabiliteit en vocht. De vierde informatiesessie gaat over vocht.

   Twee experts komen hun ervaring delen. Zij gaan in op ontwerpkeuzes die je moet maken met betrekking tot vocht. Daarnaast bespreken ze het bouwproces zelf; hoe organiseer en borg je dat goed? 

   Sprekers

   • Wim Sturris; directeur bij De Groot Vroomshoop
    Wim vertelt ons, vanuit zijn ervaring in houtbouw, hoe je rekening houdt met vochtverwerking in de uitvoerende fase. Waar gaat het vaak mis? En hoe kun je het vochtgedrag van hout in je voordeel laten werken?

   • Lauri Lepikonmäki; ontwerpleider houtbouw bij Sweco Finland 
    In Finland is al veel ervaring opgedaan met houtbouw. Sweco realiseerde in Scandinavië al veel houten hoogbouw en huisvest verschillende expertisehouders waar we in Nederland veel van kunnen opsteken. Lauri gaat dieper in op de vraag welke ontwerpkeuzes je kunt maken om vochtwerking tegen te gaan. 

   Wanneer?

   • Informatiesessie: dinsdag 16 maart 10:00 - 11:00 (online via ZOOM)
   • Verdiepingssessie: dinsdag 23 maart 10:00 - 11:00 (online via De Virtuele Bouwcampus)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Derde bijeenkomst - portfolio van vier bruggen Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Holland

   De portfolioaanpak, dus niet brug-voor-brug aanbesteden, is een belangrijke ontwikkeling in de sector om meer ruimte te bieden aan innovatie. De Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat hebben afgesproken om samen te verkennen of zij een gezamenlijke aanbesteding kunnen doen voor de renovatie van vier bruggen; Balgzandbrug, Buitenhuizerbrug, Stolperbasculebrug en Schagerbrug.  
    
   Het portfolioteam van Rijkswaterstaat en de Provincie Noord-Holland - Carel van Belois, Nick Könitzer, Bas Post, Tino van der Giessen en Marco Hofman - nodigt marktpartijen en kennisinstellingen uit om mee te denken over de samenwerkings- en marktbenaderingsstrategie in een serie van bijeenkomsten tussen december 2020 en maart 2021. 

   De eerste bijeenkomst stond in het teken van de samenwerking tussen de twee opdrachtgevers. In de tweede bijeenkomst is ingegaan op de samenwerking met de markt en het gezamenlijk bereiken van doelstellingen op het gebied van efficiency, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. Voor meer informatie zie de verslagen op onze site.

   De derde sessie op 9 maart staat de vorm van de samenwerking tussen de opdrachtgevers met de markt centraal (o.a. aanbestedings- en contractvorm, hoe om te gaan met risico’s, fasering, e.d.).  

   Wanneer?

   Dinsdag 9 maart (online via De Virtuele Bouwcampus)

   • Sessie 1 08.30 - 10.00 uur
   • Sessie 2 10.30 - 12.00 uur

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Tweede sessie - Tweeluik webinar ‘Corporaties en gemeenten zetten de woningbouw aan’

   Op 2 en 9 maart a.s. organiseert De Bouwcampus in samenwerking met het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) een tweeluik webinar met als onderwerp: Corporaties en gemeenten zetten de woningbouw aan.

   In deze tweeluik wordt middels een inspirerend programma ingegaan op de samenwerking tussen woningcorporaties en gemeenten met betrekking tot conceptueel en industrieel bouwen. Conceptuele en industriële woningbouw wordt gezien als belangrijke oplossing voor het woningtekort in Nederland, maar om dit te realiseren is het van belang dat corporaties en gemeenten elkaar weten te vinden en onderling samenwerken.

   Tijdens de eerste bijeenkomst op dinsdag 2 maart is nader ingegaan op de kenmerken van conceptueel en industrieel bouwen en de gevolgen hiervan voor corporaties en gemeenten. Welke kansen ligger er en wat zijn kritische succesfactoren, zowel op de inhoud als op het proces en de relatie, van een samenwerking tussen beide partijen? Over deze en andere vragen hebben we gesproken met Prof. Dr. Ir. Hans Wamelink en met onderzoekers Marjet Rutten en Wim Meijer. 

   Het doel van de tweede sessie op dinsdag 9 maart is om op een actieve manier te onderzoeken wat er nodig is om onderling met elkaar samen te werken en hoe we daadwerkelijk aan de slag kunnen gaan met conceptueel en industrieel bouwen. De noodzaak is duidelijk; dus welke stappen kunnen we nu met elkaar zetten, en welke inzichten of tools zijn hiervoor van belang?

   Wanneer?

   Dinsdag 9 maart 09:15 – 11:30 (online)

   Aanmelden

   Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie over de bijeenkomsten, of meld je hier direct aan.

   Eerste sessie - Tweeluik webinar ‘Corporaties en gemeenten zetten de woningbouw aan’

   Op 2 en 9 maart a.s. organiseert De Bouwcampus in samenwerking met het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) een tweeluik webinar met als onderwerp: Corporaties en gemeenten zetten de woningbouw aan.

   In deze tweeluik wordt middels een inspirerend programma ingegaan op de samenwerking tussen woningcorporaties en gemeenten met betrekking tot conceptueel en industrieel bouwen. Conceptuele en industriële woningbouw wordt gezien als belangrijke oplossing voor het woningtekort in Nederland, maar om dit te realiseren is het van belang dat corporaties en gemeenten elkaar weten te vinden en onderling samenwerken.

   Tijdens de eerste bijeenkomst op dinsdag 2 maart zal nader in worden gegaan op de kenmerken van conceptueel en industrieel bouwen en de gevolgen hiervan voor corporaties en gemeenten. Welke kansen ligger er en wat zijn kritische succesfactoren, zowel op de inhoud als op het proces en de relatie, van een samenwerking tussen beide partijen? Over deze en andere vragen zullen wij nader in gesprek gaan met Prof. Dr. Ir. Hans Wamelink en met onderzoekers Marjet Rutten en Wim Meijer. Het delen van praktijkervaringen staat hierin centraal.

   Het doel van de tweede sessie op dinsdag 9 maart is om op een actieve manier te onderzoeken wat er nodig is om onderling met elkaar samen te werken en hoe we daadwerkelijk aan de slag kunnen gaan met conceptueel en industrieel bouwen. De noodzaak is duidelijk; dus welke stappen kunnen we nu met elkaar zetten, en welke inzichten of tools zijn hiervoor van belang?

   Wanneer?

   Dinsdag 2 maart 09:15 – 11:30 (online)

   Lees hier meer over de tweede sessie op 9 maart.

   Aanmelden

   Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie over de bijeenkomsten, of meld je hier direct aan.

   ‘Ervaring (Ver)telt Tour’ - Regio Noord

   Leren van ervaringen is een van de krachtigste manieren om de versnelling in de energietransitie te brengen. Daarom organiseert De Bouwcampus samen met De Renovatieversneller en de zes innovatiehubs een reeks bijeenkomsten waar de leerzame ervaringen uit de praktijk van renoveren in verschillende regio’s centraal staan.

   Op 2 maart is de tweede uitzending en staat de regio Noord centraal. We zenden uit vanuit de innovatiehub BuildinG. Op het programma staan drie relevante thema’s voor partijen die met grootschalig verduurzamen aan de slag gaan.

   Thema Strategisch Samenwerken
   Een gesprek met Jan Leistra van Wold & Waard en Pieter Witzenburg van Lefier over het vormgeven van strategische samenwerking tussen corporaties. Welke ervaring is er opgedaan met zowel vastgelopen als geslaagde pogingen deze samenwerking aan te gaan? Leerzame lessen worden gedeeld.

   Thema Kennisuitwisseling
   In het tweede onderdeel staat een lerende aanpak centraal in een concrete wijk in uitvoering,  namelijk Grootegast. De projectleider van Wold & Waard, Fred Sekema, deelt met de projectleiders van Van Wijnen en Dijkstra Draisma openlijk leerervaringen om daar samen slimmer van te worden. Je krijgt de ins & outs over hoe zo’n samenwerking opgezet kan worden.

   Thema Data en Digitalisering
   Het laatste onderdeel staat in het teken van de kansen die er zijn om met digitalisering en data te werken. De trekkers van twee hubs, André Dorée van Fieldlab FiDETT en Rolf Koops van innovatiehub BuildinG schetsen de mogelijkheden die er nu al zijn en die je morgen kunt toepassen.

   Tot slot wordt ook verbonden met de andere hubs in het land, om nog een extra oogst aan leerervaringen op te halen.

   Wanneer?

   • Dinsdag 2 maart 12:00 - 13:30

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Geest uit de fles BOUWtalks met Janna Mud

   Jonge Geesten® en De Bouwcampus organiseren 'Geest uit de fles BOUWtalks'.

   Met verschillende generaties en geïnteresseerden binnen en buiten de bouwsector wordt van gedachten gewisseld over wat de coronacrisis betekent voor de bouw. Host Nynke Sijtsma, directeur van De Bouwcampus, doet de introductie waarna een gastspreker zijn of haar visie geeft. Op maandag 1 maart om 16:00 uur spreekt Janna Mud, sectorhoofd Bouwen en Wonen bij het FNV.

   Janna Mud stelt dat in de bouwsector regie ontbreekt en dat over de grenzen van de eigen sector moet worden samengewerkt om de wooncrisis maar ook het klimaatvraagstuk aan te kunnen pakken. 

   Inmiddels leven we een jaar in een wereld die we niet hebben voorzien. Een nieuwe werkelijkheid waaraan wij ons allemaal moeten aanpassen. We hebben geen keus. De coronamaatregelen, inzichten en oplossingen buitelen over elkaar. Door samenwerking ontstaat op de snelst mogelijke manier verschillende vaccins om corona tegen te gaan. Prachtig. Tegelijk zie je ook dat in de rijke landen het vaccin beschikbaar is en in de arme landen ruim onvoldoende. En inmiddels zijn er al verschillende nieuwe varianten en voor je het weet wordt je weer ingehaald door de realiteit.

   Ook de wooncrisis kent eenzelfde dynamiek. We maken analyses en toch hebben we een enorm tekort aan woningen. Waarbij we een teveel van het ene soort woningen en een tekort van het andere hebben. Als gevolg stijgen de kosten voor deze primaire levensbehoefte snel en flink. In de grote steden is wonen inmiddels onbetaalbaar voor de mensen die onderin het loongebouw wonen als ze geen sociale huurwoning weten te bemachtigen. Die wonen straks allemaal 2 uur forenzen weg van hun baantje bij de Starbucks. Dus dit wisten we zelfs en toch is er een schreeuwend tekort en worden we vol continu ingehaald door de realiteit.

   Integraal

   Tijd dus om dingen anders te gaan doen. Alleen door integraal naar oplossingen te zoeken die van voldoende schaalgrootte zijn waarbij iedereen over de eigen grenzen heen kijkt, komen we vooruit. Zo’n grondhouding helpt om de vraagstukken waar we voor staan echt aan te pakken. Daarnaast hebben we regie nodig, een plek om het overzicht te bewaren en integratie te bevorderen. Daarom pleit Janna voor een minister van bouwen, wonen en klimaat.

   Vakbondsvrouw

   Het lijkt niet voor de hand te liggen dat een vakbondsvrouw dit aankaart, maar toch ziet Janna dat als haar rol. Als vakbond is het FNV de enige organisatie die letterlijk mensen in alle denkbare sectoren van het land heeft zitten. Dat geeft de mogelijkheid om over grenzen heen te kijken en verbindingen te leggen. 

   Masterplan

   Janna zoekt medestanders binnen en buiten de sector om een masterplan te maken. Want zij denkt dat de vraagstukken van de ene sector mogelijk oplossingen bieden voor de andere. 

   Ben je geïnteresseerd om bij de BOUWtalk te zijn? Meld je dan hier aan!

   Eerdere BOUWtalks

   Achtste sessie brugdialogen

   De Bouwagenda, Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   De uitdagende en omvangrijke opgave om de Nederlandse civiele kunstwerken te renoveren en vervangen is iets waar we samen nog decennia mee bezig zijn. Om dit als overheid en markt aan te kunnen is het gesprek hierover van groot belang.

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen.

   Veel bruggen, maar ook sluizen, viaducten, duikers etc. zijn gebouwd in de jaren 50-60-70 van de vorige eeuw en naderen het einde van hun technische levensduur, waardoor assetbeheerders en -eigenaren geconfronteerd worden met een ingrijpende en kostbare uitdaging. Willen we deze opgave op tijd, veilig, efficiënt en duurzaam uitvoeren, dan is het van belang dat alle betrokken beheerders en marktpartijen met elkaar samenwerken en kennis uitwisselen.

   Het afgelopen jaar zijn er diverse Bruggenontbijten georganiseerd om dit onderwerp met elkaar uit te diepen. 

   Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je een bevestiging met de link om deel te nemen en toelichting over de te gebruiken techniek (ZOOM). 

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 8.00-9.15 uur. 

   Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Deze keer is het thema: biobased bouwen

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’.
   Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Belangrijke uitkomsten uit de bruggendialoog worden ingebracht bij de Top Meeting met bestuurders en directeuren van assetbeheerorganisaties die aan het eind van het jaar wordt georganiseerd.

   Lastige en complexe vraagstukken kunnen we inbrengen in de leeromgeving bij De Bouwcampus, maar ook laten inleiden door specialisten uit de sector en betrokken kennisinstellingen.

   • Donderdag 25 februari 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Verdiepingssessie Stabiliteit - Hout in Utiliteitsbouw

   De Bouwcampus organiseert de komende maanden themasessies HOUT over vier kritische ontwerpaspecten die naar voren zijn gekomen in het Bouwcampus-traject Hout in Utiliteitsbouw. Het gaat om de thema’s brandveiligheid, akoestiek, vocht en stabiliteit. In de verdiepingssessie gaan we verder met het onderwerp 'stabiliteit', zoals besproken in de informatiesessie op 16 februari. De deelnemers kunnen intensiever vragen stellen en eigen ervaringen delen. Ook de sprekers nemen hieraan deel. 

   Wanneer?

   Dinsdag 23 februari 10:00 - 11:00 (online via De Virtuele Bouwcampus)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Informatiesessie Stabiliteit - Hout in Utiliteitsbouw

   De Bouwcampus organiseert themasessies HOUT over vier kritische ontwerpaspecten die naar voren zijn gekomen in het Bouwcampus-traject Hout in Utiliteitsbouw. Het gaat om de thema’s brandveiligheid, akoestiek, stabiliteit en vocht. De derde informatiesessie vindt plaats op 16 februari en gaat over stabiliteit.

   Sprekers stabiliteit

   • Rob Verhaegh; Senior Structural Engineer bij ARUP
    Rob vertelt ons over het project HAUT in Amsterdam. Hij zal daarbij de volgende vragen beantwoorden:
    •   Welke keuzes zijn gemaakt om de stabiliteit te waarborgen? 
    •   Waarom is tot deze keuze, met een betonnen kern, gekomen?
    •   Welke andere opties zijn verkend? 

   • Walter van Adrichem; Raadgevend ingenieur bij Royal HaskoningDHV
    Voor het gebouw Monarch IV* in Den Haag is Walter tot een ontwerp gekomen dat géén betonnen kern heeft. Hij legt uit hoe hij tot deze keuze is gekomen en wat zijn oplossing voor het stabiliteitsvraagstuk is. 

   Wanneer?

   • Informatiesessie: dinsdag 16 februari 10:00 - 11:00 (online via ZOOM)
   • Verdiepingssessie: dinsdag 23 februari 10:00 - 11:00 (online via de Virtuele Bouwcampus)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Tweede bijeenkomst - portfolio van vier bruggen Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Holland

   De portfolioaanpak, dus niet brug-voor-brug, is een belangrijke ontwikkeling in de sector om meer ruimte te bieden aan innovatie. De Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat hebben afgesproken om samen te verkennen of zij een gezamenlijke aanbesteding kunnen doen voor de renovatie van vier bruggen; Balgzandbrug, Buitenhuizerbrug, Stolperbasculebrug en Schagerbrug.  
    
   Het portfolioteam van Rijkswaterstaat en de Provincie Noord-Holland - Carel van Belois, Nick Könitzer, Bas Post, Tino van der Giessen en Marco Hofman - nodigt marktpartijen en kennisinstellingen uit om mee te denken over de samenwerkings- en marktbenaderingsstrategie in een serie van bijeenkomsten tussen december 2020 en maart 2021. 
    

   De eerste bijeenkomst stond in het teken van een toelichting op de portfolio van vier bruggen en enkele scenario’s qua samenwerking en marktbenadering.  Op 2 februari vindt er op de Virtuele Bouwcampus een tweede bijeenkomst plaats om de uitgewerkte scenario’s met de verschillende vraagstukken verder te verdiepen. Naar aanleiding van de oogst van de eerste twee bijeenkomsten en behoefte aan vervolgbijeenkomsten, worden in maart en april aanvullende bijeenkomsten georganiseerd. 

   Wanneer?

   Dinsdag 2 februari (online via De Virtuele Bouwcampus)

   • Sessie 1 08.30 - 10.00 uur
   • Sessie 2 10.30 - 12.00 uur

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Geest uit de fles BOUWtalks

   Jonge Geesten® en De Bouwcampus organiseren 'Geest uit de fles BOUWtalks'.

   Met verschillende generaties en geïnteresseerden binnen en buiten de bouwsector wordt van gedachten gewisseld over wat de coronacrisis betekent voor de bouw. Host Nynke Sijtsma, directeur van De Bouwcampus, doet de introductie waarna een gastspreker zijn of haar visie geeft. Op maandag 1 februari om 16:00 uur spreekt Jeroen Haans, projectmanager Adaptieve Krijgsmacht Duurzaamheid bij het Ministerie van Defensie.

   Jeroen Haans werkt sinds 2018 voor het Ministerie van Defensie. Daarvoor heeft hij vanuit verschillende adviesbureaus zijn kennis en kunde ingezet bij grote (digitale) transformaties binnen de publieke sector. Jeroen zal ons meenemen in de toekomstvisie van hoe kazernes energiehubs worden en de regionale samenwerking die ervoor nodig is om de landelijke energietransitie te versterken. 

   Ben je geïnteresseerd om hierbij te zijn? Meld je dan hier aan!

   Eerdere BOUWtalks

   Zevende sessie brugdialogen

   De Bouwagenda, Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   De uitdagende en omvangrijke opgave om de Nederlandse civiele kunstwerken te renoveren en vervangen is iets waar we samen nog decennia mee bezig zijn. Om dit als overheid en markt aan te kunnen is het gesprek hierover van groot belang.

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen.

   Veel bruggen, maar ook sluizen, viaducten, duikers etc. zijn gebouwd in de jaren 50-60-70 van de vorige eeuw en naderen het einde van hun technische levensduur, waardoor assetbeheerders en -eigenaren geconfronteerd worden met een ingrijpende en kostbare uitdaging. Willen we deze opgave op tijd, veilig, efficiënt en duurzaam uitvoeren, dan is het van belang dat alle betrokken beheerders en marktpartijen met elkaar samenwerken en kennis uitwisselen.

   Het afgelopen jaar zijn er diverse Bruggenontbijten georganiseerd om dit onderwerp met elkaar uit te diepen. 

   Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je een bevestiging met de link om deel te nemen en toelichting over de te gebruiken techniek (ZOOM). 

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, 8.00-9.15 uur. 

   Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Deze keer is het thema: bouwlogistiek. 

   We starten met drie korte (een paar minuten) inleidingen door:

   • Siem van Merrienboer (TNO),
   • Johanneke Helmers (Gemeente Amsterdam) en
   • Marin Zegers (Gemeente Utrecht/Provincie Utrecht).

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’.
   Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Belangrijke uitkomsten uit de bruggendialoog worden ingebracht bij de Top Meeting met bestuurders en directeuren van assetbeheerorganisaties die aan het eind van het jaar wordt georganiseerd.

   Lastige en complexe vraagstukken kunnen we inbrengen in de leeromgeving bij De Bouwcampus, maar ook laten inleiden door specialisten uit de sector en betrokken kennisinstellingen.

   • Donderdag 28 januari 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Verkenningssessie functieneutraal vastgoed / toekomstgerichte werkplek

   De vraag naar en de functie van veel kantoorpanden is aan verandering onderhevig. In de praktijk zien we steeds vaker de wens om een oud kantoorpand om te bouwen naar een woning. Daarnaast wordt de laatste jaren ook meer hybride gewerkt. Dit brengt diverse technische en gedragsaanpassingen met zich mee. Hoe ga je als organisatie hiermee om? Hoe kan je de gewenste veranderingen realiseren en wat betekent dit voor de huisvestingsvoorraad en de identiteit van de organisatie? Op 27 januari gaan we graag met meerdere professionals in gesprek over deze relevante, maar tevens complexe, vraagstukken. Wij zullen met elkaar inventariseren welke opgaven er spelen binnen de diverse organisaties, en of er eventuele mogelijkheden zijn om elkaar te ondersteunen bij de aanpak van deze opgaven door o.a. leerervaringen en leervragen te delen.

   Wanneer?

   Woensdag 27 januari 09:30 - 11:00 (online)

   Aanmelden

   Wil jij graag aanhaken, of heb je een leervraag om te delen? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   Verkenningssessie Gebiedsgerichte Energietransitie

   De Bouwcampus is in gesprek geweest met een aantal organisaties die met een vergelijkbare opgave zitten: de gebiedsgerichte energietransitie. Om die reden gaat De Bouwcampus met een kleine groep hierover in gesprek. Het doel van de verkenningssessie is om elkaars opgave te begrijpen en te verkennen waar de gedeelde uitdagingen liggen. Is het interessant om krachten te bundelen en daarmee de transitie te versnellen? Vinden we elkaar in dezelfde uitdagingen?

   De energietransitie. Organisaties die zoeken hoe mee te bewegen. Veel aspecten om te ontdekken en opnieuw te definiëren. De rol van jezelf ten opzichte van de omgeving. Zoeken naar het eigen deel ten opzichte van het geheel. Het korte ten opzichte van het lange termijn. Energietransitie ten opzichte van andere ruimtelijke opgaves. De technische aanpak ten opzichte van het aangaan van nieuwe relaties.

   Wanneer?

   Dinsdag 26 januari 10:00 - 12:30 uur (online)

   Interesse?

   Geen uitnodiging ontvangen, maar wel interesse? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   Bijeenkomst 'Portfolioaanpak voor circulaire viaducten en bruggen'

   De Bouwcampus organiseert een sessie waarin geïnventariseerd wordt wat er nodig is om een aanbesteding voor een serie circulaire bruggen op de markt te krijgen. Het doel is het creëren van een structurele vraag met een omvang die groot genoeg is om bouwers en leveranciers in staat te stellen om het productieproces te ontwikkelen.

   Hoe die aanbesteding er in het ideale geval uit zou zien, willen we graag door de (potentiële) aanbieders laten bepalen. We gaan op zoek naar antwoorden op de volgende vragen: wat zijn de voorkeuren voor het type object; gaat de voorkeur uit naar meer vraag naar fiets/voetgangers bruggen, of juist naar zwaarder belastbare bruggen? Ook willen we graag weten wat  de ideale schaalgrootte is. Hebben we het dan over 5, 10 of 20 bruggen? Uiteraard is ook de contractvorm een belangrijk aspect waar we graag meningen over horen.

   Wanneer?

   Vrijdag 22 januari 09:30 - 11:00 (online)

   Aanmelden

   Meld je hier aan.

   Sessie 'portfolioaanpak van bruggen' tijdens InfraTech 2021

   De portfolioaanpak, dus niet brug-voor-brug, is een belangrijke ontwikkeling in de sector om meer ruimte te bieden aan innovatie. In samenwerking met Gemeente Amsterdam, programma Kademuren en Bruggen, worden aan de hand van situaties uit de praktijk verschillende dilemma's en uitdagingen besproken rondom de portfolioaanpak en samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Een belangrijke succesvoorwaarde voor deze nieuwe manier van werken, blijkt het ontwikkelen van passende processen, houding en gedrag bij alle betrokkenen. Het doel van de sessie is om kennis te delen en te komen tot goede uitgangspunten voor een portfolioaanpak. 

   Wanneer?

   • Donderdag 14 januari 14:00 - 15:00 (online via het Online InfraTech Netwerk Platform)

   Aanmelden

   Registreren voor InfraTech 2021 kan hier. Na het registreren ontvang je inloggegevens om toegang te krijgen tot het Online InfraTech Netwerk Platform. Na activatie van jouw persoonlijke profiel kun je je inschrijven voor de sessie.