Minder haast, meer snelheid

Minder haast, meer snelheid

Haast. Iedereen schijnt het tegenwoordig te hebben. We moeten haast maken met het bouwen van woningen en met het wegwerken van achterstallig onderhoud van onze infrastructuur. En we hebben natuurlijk ook een enorme haast met de energietransitie. Ik heb het minister Hugo de Jonge ook al regelmatig horen zeggen: "We hebben gewoon heel veel haast."

Door echter vooral te focussen op haast richt je je bijna automatisch op de korte termijn. Je moet immers morgen al resultaat boeken want je hebt nu eenmaal een enorme haast. En heeft de aanpak morgen niet het gewenste effect, dan moeten we iets vinden wat overmorgen gegarandeerd wél tot succes gaat leiden.

De drang om te scoren is door al die haast enorm groot. Het gevolg van dit bijna hijgerige gericht zijn op kortetermijnsucces, is dat bijvoorbeeld minister De Jonge vorige maand moest melden dat het bouwen van 900.000 woningen voor 2030 niet gaat lukken. Natuurlijk zijn daar ook nog onderliggende redenen voor zoals fors stijgende bouwkosten en hypotheekrentes. Maar in de kern komt het ook omdat we morgen nog steeds zo bouwen als we dat gisteren al deden en vandaag doen.

De enorme woningbehoefte, het achterstallig onderhoud van infrastructuur en de energietransitie vragen om een ander type oplossing. Bijvoorbeeld niet langer meer van project naar project rennen. Maar juist zoeken naar samenhang en integraliteit. Werkwijzen die vanuit verschillende invalshoeken tot stand komen en door ze te herhalen de tijd krijgen om te groeien en beter te worden. Kortom, we moeten meer energie steken in de overgang naar een nieuw systeem.

Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat we de ambities die we hebben los moeten laten. Integendeel, we gaan ze alleen realistischer benaderen en ze daardoor juist haalbaar maken. We laten ons niet meer leiden door haast maar kiezen voor het langetermijnresultaat. Wat vandaag het gewenste effect nog niet heeft, kan dat na bijsturing overmorgen namelijk wél hebben. Als we dat met elkaar accepteren en we kiezen voor het maken van tussenstappen dan gaan we pas écht snelheid maken.


Deze column verscheen op maandag 19 juni in Dagblad Cobouw

Lees meer: