Agenda

Continu in beweging

Ga naar het transitietraject waar jij interesse in hebt en bekijk daar de verslagen en data van bijeenkomsten waarbij je kunt aanhaken. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je krijgt een maandelijkse update. Volg daarnaast LinkedIn en Twitter en je krijgt het nieuws van De Bouwcampus direct op je tijdlijn.

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en je krijgt een maandelijkse update in je mailbox. 

 • 08 oktober 2024

  Verbouwstromen Forum #Samenwerkenloont

  Omdat #samenwerkenloont organiseert Verbouwstromen het Verbouwstromen Forum. Een event van de sector om duurzame samenwerkingen te smeden. Voor wie is het Verbouwstromen Forum? Je wilt (meer, sneller en goedkoper) woningen energiezuinig maken, en zoekt hiervoor een efficiënte aanpak.
 • 08 oktober 2024

  Bepaal de toekomst van biobased bouwen

  Hoe wordt biobased bouwen business as usual? Deze vraag staat centraal op de tweedaagse werkconferentie op 8 en 9 oktober in Park de Hoge Veluwe.

  Verbouwstromen Forum #Samenwerkenloont

  Wat kan je verwachten?

  Na afloop van de dag:

  • ben je volledig om de hoogte van de Verbouwstromen-aanpak, waarmee we als sector woningen sneller en goedkoper kunnen verduurzamen;
  • heb je aan de hand van praktijkvoorbeelden een duidelijk beeld van hoe een verbouwstroom in jouw markt of regio kan worden toegepast;
  • heb je waardevolle contacten gelegd binnen de sector, waarmee je in jouw regio kunt samenwerken om (meer) woningen te verduurzamen.

  Praktische info

  Datum: Dinsdag 8 oktober 2024
  Tijd: 10:00 – 17:00
  Locatie: De Tinfabriek, Naarden
  Navigeer naar: Amsterdamsestraatweg 5, 1411 AW Naarden

  Aanmelden

  Behoor je tot de doelgroep? Dan kan je binnenkort een uitnodiging van Verbouwstromen of een van de samenwerkingspartners verwachten. Geen uitnodiging ontvangen maar wil je er graag bij zijn? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..’

  Over Verbouwstromen

  Verbouwstromen is een samenwerking tussen De BouwcampusStroomversnellingTKI Bouw en Techniek en TKI Urban Energy en wordt gefinancierd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

  Bepaal de toekomst van biobased bouwen

  Kom naar het 2-daagse werkconferentie op 8 en 9 oktober in Park de Hoge Veluwe. Met 64 mensen die het verschil willen maken uit acht verschillende werkvelden/ stakeholdersgroepen gaan we twee dagen samen aan de slag middels de methodische aanpak van een Future Search, om samen de transitie naar biobased bouwen business as usual te maken.
  Als deelnemer kom je dus uit een van acht stakeholdergroepen:
  Architect, Bouwer, Ontwikkelaar, Financier/Verzekeraar, Adviseur/ Ingenieur, Opdrachtgever, Overheid of gebruiker.

  Meld je hier aan

  Archief

  • 20 juni 2024

   Transitietour Zwolle | Gebiedsgerichte Energievoorziening

   Verbreed je netwerk van jonge professionals! Kom naar Zwolle en laat je inspireren door de pitstops die we maken bij unieke gebouwen, gebieden en projecten. Ga vol inspiratie en met opgedane kennis in een multidisciplinair team aan de slag met een praktijkcasus.
  • 12 juni 2024

   Sessie whitepaper juridische (on)mogelijkheden van een seriematige aanpak in de infrastructuur

   Wegens grote vraag organiseren we op woensdag 12 juni samen met Louisa Engels van Croon Huith advocaten een nieuwe sessie over de juridische (on)mogelijkheden van een seriematige aanpak in de infrastructuur.
  • 04 juni 2024

   Hackathon MRPI-PROtool

   Kom naar de Hackathon en laat je inspireren hoe we met de MRPI-PROtool de MPG-scores nog verder kunnen verbeteren, o.a. met Grasshopper.
  • 30 mei 2024

   Infra Dialoog | Schoon en Emissieloos Bouwen

   De Infra Dialoog op donderdag 30 mei van 08:00 tot 09:15 gaat over de inzet van schoon en emissieloos materieel bij bouw-, onderhouds- en sloopprojecten. Vooral de stap naar emissieloos werken door gemeenten staat centraal.
  • 22 mei 2024

   TransitieMotor Seriematige Aanpak

   Een seriematige aanpak in het aanbesteden van gelijksoortige projecten aan een vaste groep aannemers kent veel voordelen. Hogere efficiëntie, tijdwinst, kostenreductie en een gelukkigere sector zijn er een paar van. Een treffend voorbeeld wat centraal staat in deze TransitieMotor is het in één keer aanbesteden van tachtig poldergemalen van Hoogheemraadschap Rijnland. Wat zijn de ervaringen, wat heeft het opgeleverd en wat zijn de vervolgstappen? Over deze vragen en meer gaan we in gesprek.
  • 25 april 2024

   Infra Dialoog | Bouwen met Composiet

   Op donderdag 25 april organiseren we de Infra Dialoog. Sinds begin dit jaar leggen we met regelmaat de focus op materialen (asfalt, hout, beton) en hoe het gebruik hiervan kan bijdragen aan het verduurzamen van de infrasector. In de editie van april staat composiet centraal.
  • 24 april 2024

   Webinar internationale kansen in de duurzame bouw

   Ben je actief in de duurzame bouwsector? En geïnteresseerd in zakendoen over de grens? Meld je dan aan voor dit webinar van RVO. Tijdens dit online event staat de sectorstudie Duurzame Gebouwen en Openbare Ruimte centraal, Deze studie is door De Bouwcampus en TKI Bouw en Techniek opgesteld. De webinar is van 13.00 uur tot 14.30 uur. Aanmelden kan hier
  • 24 april 2024

   Infra TransitieMotor | Het Verduurzamen van Beton

   De volgende Infra TransitieMotor is op 24 april en vindt online plaats via Microsoft Teams. Deze editie gaat over het verduurzamen van beton. Gedreven door onze duurzaamheidsdoelstellingen werken we als sector hard aan de ontwikkeling van duurzaam beton. Maar waar staan we nu? En kan die transitie sneller?
  • 23 april 2024

   Bijeenkomst circulaire herinrichting

   Circulaire herinrichting moet business as usual worden. Om dit te bereiken is De Bouwcampus met de sector in de breedste zin van het woord vorig jaar aan de slag gegaan. Dat heeft geresulteerd in het opzetten van een viertal sporen. Die sporen zijn het realiseren van een zogenoemde Flowchart om het gesprek over circulaire herinrichting aan te gaan, het opzetten van een gemeenschappelijke marktplaats voor circulaire bouwmaterialen, het ontwikkelen van een gemeenschappelijke standaard die de impact van circulariteit bepaalt en het ontwikkelen van multifunctionele toepassingen voor gebouwen.
  • 03 april 2024

   Infra Lunchlezing | Duurzaam en Circulaire Beton

   Op woensdag 3 april van 12:30 tot 13:30 organiseren we een Infra Lunchlezing over duurzaam en circulair beton. Sinds begin dit jaar leggen we met regelmaat de focus op materialen (asfalt, hout) en hoe het gebruik van materialen kan bijdragen aan het verduurzamen van de infra-sector.
  • 21 maart 2024

   Draai de warmte kraan open! - Het vervolg

   Warmte uit Water en De Bouwcampus organiseren op donderdag 21 maart de tweede bijeenkomst met het thema aquathermie.
  • 20 maart 2024

   Infra TransitieMotor | Hout in de GWW

   De volgende Infra TransitieMotor is op 20 maart en vindt van 12.00 tot 13.00 uur online plaats via Vitero. Deze editie gaat over hout in de Grond- Weg en Waterbouw (GWW). Hoewel in de bouwsector het gebruik van hout al een flinke vlucht heeft genomen, blijft de GWW sector ondanks groeiende aandacht voor het materiaal achter. Welke transitielessen uit de bouw kunnen we gebruiken om ook in de GWW het gebruik van hout vanzelfsprekend te maken?
  • 07 maart 2024

   Hackathon MRPI-PROtool

   Stichting MRPI® organiseert een hackathon met de MRPI-PROtool om de MPG-scores nog verder te kunnen verbeteren,
  • 06 maart 2024

   Infra Lunchlezing | Handboek Hout in de GWW

   Op woensdag 6 maart organiseren Platform WOW, Platform Bruggen en De Bouwcampus de tweede Infra Lunchlezing, een vervolg op de reeks lunchlezingen Bruggen. Deze editie gaat over het Handboek Hout in de GWW dat in 2022 werd gepubliceerd.
  • 29 februari 2024

   Infra Dialoog | Bouwen met Hout

   De volgende Infra Dialoog is op donderdag 29 februari van 08:00 tot 9:15 en staat in het teken van hout in de GWW. Kennen we de kansen van hout in de GWW goed genoeg?
  • 22 februari 2024

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond

   De TransitieMotor stedelijke Ondegrond vindt plaats op donderdag 22 februari om 09:00 en staat in het teken van de masterscriptie van onze eigen Robert van Berkel. Hij zal ons meenemen in de participatie bij het aanleggen van een warmtenet. Wanneer betrek je wie, en hoe?
  • 21 februari 2024

   Infra TransitieMotor | De Transitie Naar Duurzaam Asfalt

   De komende Infra TransitieMotor is op woensdag 21 februari van 12:00 tot 13:30. Deze staat in het teken van de transitie naar duurzaam asfalt. Welke lessen zijn er te leren? Hoe kunnen met duurzaam asfalt klimaat- en circulariteitsdoelstellingen gehaald worden?
  • 31 januari 2024

   Infra TransitieMotor

   De volgende transitieMotor staat gepland op 31 januari van 12:00 tot 13:00. Deze vindt online plaats via Microsoft Teams. In deze editie gaan we in op de kansen van kunstmatige intelligentie (AI) bij het aanjagen van transitie binnen de V&R opgave.
  • 26 januari 2024

   Perspectief van optoppen om duurzaam te versnellen

   Tijdens de WOCODA in Novotel Amtsterdam modereert transitiemanager Arthur Lippus een sessie over het bredere perspectief van optoppen. De sessie is van 13.00 tot 13.45 uur in Zaal Dhalia 8,
  • 25 januari 2024

   Infra Dialoog | Kan Asfalt Groener?

   De eerste Infradialoog van 2024 houden we op donderdag 25 januari om 08:00. Deze editie staat in het teken van de nieuwe rol voor de hele keten in de asfaltsector door verduurzaming en vergroening.
  • 18 januari 2024

   Verdiepingssessie optie 4 whitepaper juridische (on)mogelijkheden seriematige aanpak van de V&R-opgave - Haarlem

   Samen met Croon Advocaten gaan we de diepte in over de whitepaper juridische (on)mogelijkheden seriematige aanpak van de V&R-opgave.
  • 13 december 2023

   Verdiepingssessie optie 3 whitepaper juridische (on)mogelijkheden seriematige aanpak van de V&R-opgave - Den Haag

   Samen met Croon Advocaten gaan we de diepte in over de whitepaper juridische (on)mogelijkheden seriematige aanpak van de V&R-opgave.
  • 07 december 2023

   HSO TransitieMotor

   De maandelijkse TransitieMotor wordt op donderdag 7 december georganiseerd om kansen en uitdagingen in de herinrichting van stedelijke ondergrond te bespreken. De focus ligt op de potentie van integraal ontwerpen, maar ook de valkuilen in de praktijk. Deze editie staat in het teken van: Van strategische doelen naar uitvoering, hoe werkt dat? Integrale afweging en de omgevingswet.
  • 07 december 2023

   Verdiepingssessie optie 2 whitepaper juridische (on)mogelijkheden seriematige aanpak van de V&R-opgave - Nieuwegein

   Samen met Croon Advocaten gaan we de diepte in over de whitepaper juridische (on)mogelijkheden seriematige aanpak van de V&R-opgave.
  • 06 december 2023

   Infra Lunchlezing | Prognoserapport Vernieuwingsopgave Infrastructuur 2.0

   Op woensdag 6 december organiseren we samen met Platform Bruggen en Platform WOW de eerste Infra Lunchlezing, een vervolg op de reeks lunchlezingen Bruggen. Deze editie gaat over het prognoserapport vernieuwingsopgave infrastructuur 2.0, dat op 14 november werd gepubliceerd.
  • 30 november 2023

   Infradialoog | landelijk prognoserapport staat van de infra 2.0

   Op donderdag 30 november is de derde editie van de Infradialoog. De Infradialogen zijn een vervolg op de Brugdialogen. Deze editie gaat over het landelijk prognoserapport over de staat van de infra.
  • 29 november 2023

   Verdiepingssessie optie 1 whitepaper juridische (on)mogelijkheden seriematige aanpak van de V&R-opgave - Den Bosch

   Samen met Croon Advocaten gaan we de diepte in over de whitepaper juridische (on)mogelijkheden seriematige aanpak van de V&R-opgave.
  • 23 november 2023

   Infra TransitieMotor

   De volgende Infra TransitieMotor staat gepland op 23 november in Vitero. In deze editie gaan we in op de ervaringen van de gemeente Amsterdam met Samenwerking Overeenkomst (SOK) verhardingen.
  • 20 november 2023

   Dag van de Volkshuisvesting

   Op 20 november is de eerste editie van de Dag van De Volkshuisvesting. Deze wordt georganiseerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is een dag waarin woningbouw, leefbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid centraal staan.
  • 02 november 2023

   Landelijke WOW-Dag

   Op 2 november organiseert Platform WOW in Werkendam de landelijke WOW-Dag voor water-, weg-, en vaarwegbeheerders. Het is een dag om je te laten inspireren door praktijkvoorbeelden en innovaties uit de GWW-Sector en zetten we ons in beweging met de BAS (Beheer Anders Samen).
  • 26 oktober 2023

   HSO Transitiemotor

   De maandelijkse TransitieMotor wordt georganiseerd om kansen en uitdagingen in de herinrichting van stedelijke ondergrond te bespreken. De focus ligt op de potentie van integraal ontwerpen, maar ook de valkuilen in de praktijk. Deze sessie staat in het teken van ruimtelijke inpassing bovengrondse nutvoorzieningen.
  • 26 oktober 2023

   Infradialoog | Circulaire infra met staal

   Op donderdag 26 oktober organiseren we de tweede editie van de Infradialoog. De Infradialogen zijn een vervolg op de Brugdialogen. De komende edities leggen we regelmatig de focus op materialen en hoe het gebruik van materialen kan bijdragen aan het verduurzamen van de infra-sector. In de aankomende editie staat staal centraal.
  • 12 oktober 2023

   Werkgroep Gemeentelijke Bruggen | sessie 4

   De Bouwcampus organiseert vier sessies van de nieuwe werkgroep Gemeentelijke Bruggen, tot stand gekomen in samenwerking met Platform Bruggen. De vierde sessie vindt plaats op donderdag 12 oktober.
  • 12 oktober 2023

   V&R Transitiemotor

   De volgende Transitiemotor staat gepland op 12 oktober om 16:00 in Vitero. Mirko Pap neemt ons mee in zijn prijswinnend afstudeeronderzoek naar programmatisch samenwerken aan de Universiteit Twente.
  • 10 oktober 2023

   Transitiedag 2023

   Op 10 oktober organiseert De Bouwcampus de Transitiedag. Tijdens deze dag vinden crossover workshops plaats waarin we kijken welke elementen uit de ene transitie toepasbaar zijn op de ander. Het is ook een dag om te luisteren naar de inzichten en ervaringen van andere professionals uit de infra, utiliteitsbouw, woningbouw en ondergrond en vindt plaats op The Green Village in Delft.
  • 28 september 2023

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond | Kwantificeren van de integrale waarde van de ondergrond

   Reserveer donderdag 28 september voor de eerste editie van de TransitieMotor na de zomer! Florian Reuter en Eliane Blomen van het Impact Institute nemen ons op donderdag 28 september mee langs een aantal voorbeelden van impact denken bij andere organisaties. Deze voorbeelden dienen als inspiratie en startschot voor het impact denken in de ondergrond.
  • 27 september 2023

   Tweedaagse Circulaire Herinrichting

   Er is een business case voor circulair herinrichten van utiliteitsgebouwen! Om de business case vorm te geven wordt een tweedaagse georganiseerd op 27 en 28 september. 64 mensen vanuit 8 verschillende werkvelden/stakeholdergroepen worden verbonden en gaan samen impact creëren op het gebied van circulaire herinrichting van kantoren.
  • 21 september 2023

   V&R TransitieMotor

   Kom naar de tweede editie van de V&R TransitieMotor op donderdag 21 september! Tijdens deze online sessie nemen we je mee naar de Duitse (infra)markt. Max Bögl deelt hun ervaring met seriematig en industrieel bouwen. Ben je erbij?
  • 14 september 2023

   Werkgroep Gemeentelijke Bruggen | sessie 3

   De Bouwcampus organiseert vier sessies van de nieuwe werkgroep Gemeentelijke Bruggen, tot stand gekomen in samenwerking met Platform Bruggen. De derde sessie vindt plaats op donderdag 14 september.
  • 14 september 2023

   Draai de warmtekraan open | Warmte uit Water

   Warmte uit Water en De Bouwcampus organiseren op 14 september een bijeenkomst met het thema aquathermie. Hierbij staat de vraag ‘Hoe draaien we de warmtekraan open?’ centraal. We brengen deze dag verschillende expertises, perspectieven en achtergronden bij elkaar en hopen een oplossing te vinden voor de problemen die opschaling van de toepassing van aquathermie vooralsnog in de weg lijken te staan.
  • 07 september 2023

   Informatiesessie | Future Search Circulaire Herinrichting

   Er is een business case voor circulair herinrichten van utiliteitsgebouwen! Om de business case vorm te geven wordt een tweedaagse georganiseerd. Voorafgaand aan de tweedaagse organiseren wij een informatiesessie. Waarin wij uitlichten wat we op het terrein van circulair herinrichten willen doen en waar naar ons idee de uitdagingen liggen. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 7 september van 12:00 - 13:00 uur.
  • 22 juni 2023

   Werkgroep Gemeentelijke Bruggen | sessie 2

   De Bouwcampus organiseert vier sessies van de nieuwe werkgroep Gemeentelijke Bruggen, tot stand gekomen in samenwerking met Platform Bruggen. De tweede sessie vindt plaats op donderdag 22 juni.
  • 22 juni 2023

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond | 'Van projectenfabriek naar vitale systemen' met Pieter Boone

   Reserveer donderdag 22 juni voor de laatste editie van de TransitieMotor voor de zomer! Pieter Boone, strategisch adviseur Bodem en Ondergrond voor Gemeente Rotterdam, vertelt over hoe je van projectdenken naar systeemdenken gaat.
  • 25 mei 2023

   Werkgroep Gemeentelijke Bruggen | sessie 1

   De Bouwcampus organiseert vier sessies van de nieuwe werkgroep Gemeentelijke Bruggen, tot stand gekomen in samenwerking met Platform Bruggen. Op donderdag 25 mei trappen we af met de eerste sessie.
  • 25 mei 2023

   Brugdialogen: de aanbesteding van 40 Vlaamse bruggen

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Op donderdag 25 mei voeren we de dialoog over de aanbesteding van 40 bruggen in Vlaanderen.
  • 11 mei 2023

   V&R TransitieMotor

   De eerste editie van de V&R TransitieMotor vindt plaats op 11 mei a.s. Robert Doetsch, programmamanager, neemt ons deze middag mee in de praktijk van een programmatische aanpak bij het waterschap Hollandse Delta.
  • 19 april 2023

   Kick-off werkgroep Gemeentelijk Bruggen

   De komende jaren moeten gemeenten duizenden bruggen duurzaam vervangen of renoveren. Dat is een enorme opgave, omdat het geld en de menskracht ook nodig zijn voor de woningbouwopgave, energietransitie en klimaatadaptatie. Om met de gehele keten tot een efficiëntere aanpak te komen start De Bouwcampus de werkgroep gemeentelijke bruggen. Op woensdag 19 april wordt een eerste inspiratiesessie gehouden als kick-off van de werkgroep.
  • 30 maart 2023

   Brugdialogen | Standaardisatie in de bruggensector

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Op donderdag 30 maart voeren we de dialoog over standaardisatie in de bruggensector.
  • 30 maart 2023

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond | 10 jaar bijzondere integrale projecten gemeente Amsterdam

   In de komende editie van de TransitieMotor Stedelijke Ondergrond op 30 maart a.s. nemen Patricia Byrne-de Meijer en Paul Elzenaar ons mee in de praktijk van 10 jaar integraal uitvoeren binnen Bijzondere Werken van de gemeente Amsterdam.
  • 23 februari 2023

   Brugdialogen | Best practices in transitieopgaven

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Op donderdag 23 februari voeren we de dialoog over best practices in transitieopgaven
  • 23 februari 2023

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond | Bouwen vanuit de Bodem

   De TransitieMotor Stedelijke Ondergrond richt zich op de kansen en uitdagingen in de herinrichting van de stedelijke ondergrond. Hierbij ligt de focus op de potentie van integraal ontwerpen en de valkuilen die in de praktijk worden ervaren. In de editie van 23 februari verkennen we hoe ruimtelijk ontwikkelaars bodem én infra-techniek kunnen meenemen in hun ontwerp voor duurzamere steden.
  • 26 januari 2023

   Brugdialogen | Stikstof; hoe bouwen we door?

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Op donderdag 26 januari voeren we de dialoog over stikstof.
  • 26 januari 2023

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond | De Bodemexpert van de toekomst met KOBO-HO

   De Transitiemotor Stedelijke Ondergrond koerst door! Maandelijks bespreken we met jou de kansen en uitdagingen in de herinrichting van de stedelijke ondergrond. Hoe bieden we alle transities die een plek vragen in de ondergrond het hoofd? Welke rol spelen betrokken coalities daarin? De volgende editie op 26 januari staat in het teken van de ideale bodemexpert van de toekomst.
  • 20 januari 2023

   InfraTech 2023 | Dag 4

   InfraTech 2023 vindt plaats van 17 t/m 20 januari 2023 in Rotterdam Ahoy. InfraTech is hét kennisplatform waar de opdrachtgevers, aannemers, ingenieursbureaus en toeleveranciers laten zien waarom de Nederlandse infrasector al jarenlang tot de wereldtop behoort.
  • 19 januari 2023

   InfraTech 2023 | Dag 3

   InfraTech 2023 vindt plaats van 17 t/m 20 januari 2023 in Rotterdam Ahoy. InfraTech is hét kennisplatform waar de opdrachtgevers, aannemers, ingenieursbureaus en toeleveranciers laten zien waarom de Nederlandse infrasector al jarenlang tot de wereldtop behoort.
  • 18 januari 2023

   InfraTech 2023 | Dag 2

   InfraTech 2023 vindt plaats van 17 t/m 20 januari 2023 in Rotterdam Ahoy. InfraTech is hét kennisplatform waar de opdrachtgevers, aannemers, ingenieursbureaus en toeleveranciers laten zien waarom de Nederlandse infrasector al jarenlang tot de wereldtop behoort.
  • 17 januari 2023

   InfraTech 2023 | Dag 1

   InfraTech 2023 vindt plaats van 17 t/m 20 januari 2023 in Rotterdam Ahoy. InfraTech is hét kennisplatform waar de opdrachtgevers, aannemers, ingenieursbureaus en toeleveranciers laten zien waarom de Nederlandse infrasector al jarenlang tot de wereldtop behoort.
  • 10 januari 2023

   Werkgroep Sluizen | sessie 4 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroep Sluizen werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak binnen het kunstwerk sluizen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.
  • 12 december 2022

   Workshop | Optoppen de Nieuwe Norm

   Holland Houtland en De Bouwcampus organiseren de workshop 'Optoppen als Nieuwe Norm' op 12 december a.s. Hierbij ligt de focus op biobased optoppen in de provincie Zuid-Holland.
  • 06 december 2022

   Werkgroep Gemalen | sessie 4 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroep Gemalen werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak binnen het kunstwerk gemalen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.
  • 29 november 2022

   Werkgroep Sluizen | sessie 3 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.
  • 24 november 2022

   Brugdialogen | Personeelstekort in de infra; hoe gaan we ermee om?

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Op donderdag 24 november voeren we de dialoog over het personeelstekort in de infra en hoe we daarmee omgaan. En ís er überhaupt wel een tekort?
  • 24 november 2022

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond | Gebiedsgerichte energietransitie – van klein experiment naar opschaling

   De Transitiemotor Stedelijke Ondergrond koerst door! Maandelijks bespreken we met jou de kansen en uitdagingen in de herinrichting van de stedelijke ondergrond. Hoe bieden we alle transities die een plek vragen in de ondergrond het hoofd? Welke rol spelen betrokken coalities daarin? De volgende editie op 24 november staat in het teken van kleinschalige experimenten in de energietransitie.
  • 15 november 2022

   Werkgroep Beweegbare Bruggen | sessie 4 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.
  • 10 november 2022

   Werkgroep Gemalen | sessie 3 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.
  • 08 november 2022

   Toekomstbestendig bouwen met bio based materials | INNOvember 2022

   Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties organiseert op dinsdag 8 november (13:00 - 14:00 uur) een interessante sessie over bouwen met bio based materials in samenwerking met Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Collega Atto Harsta vervult een rol als spreker.
  • 03 november 2022

   Werkgroep Sluizen | sessie 2 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.
  • 03 november 2022

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond | Praktijkcasus Tilburg

   De Transitiemotor Stedelijke Ondergrond koerst door! Maandelijks bespreken we met jou de kansen en uitdagingen in de herinrichting van de stedelijke ondergrond. Hoe bieden we alle transities die een plek vragen in de ondergrond het hoofd? Welke rol spelen betrokken coalities daarin? De volgende editie op 3 november staat in het teken van de praktijkcasus Tilburg.
  • 11 oktober 2022

   Werkgroep Beweegbare Bruggen | sessie 3 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.
  • 04 oktober 2022

   Werkgroep Gemalen | sessie 2 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.
  • 27 september 2022

   Werkgroep Sluizen | sessie 1 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.
  • 22 september 2022

   TransitieTour Toekomstbestendige Infrastructuur | Young Professionals Netwerk

   Koninklijke NLingenieurs, NGinfra, PlatformWOW, NVDO, Delegeren Denken Doen, Techniek Nederland en De Bouwcampus organiseren binnen het Young Professionals Netwerk de TransitieTour Toekomstbestendige Infrastructuur. Op 22 september 2022 gaan we letterlijk on tour door Nederland.
  • 20 september 2022

   Werkgroep Beweegbare Bruggen | sessie 2 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.
  • 13 september 2022

   Werkgroep Gemalen | sessie 1 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.
  • 30 juni 2022

   Brugdialogen | Prijsontwikkelingen en onzekerheden

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Het thema van de Brugdialogen op 30 juni wordt later bekendgemaakt.
  • 30 juni 2022

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond | Stimuleringsmodel voor integrale samenwerking

   Iedere laatste donderdag van de maand vindt de 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond' plaats. Het onderwerp is het stimuleringsmodel voor integrale samenwerking.
  • 28 juni 2022

   Werkgroep Beweegbare Bruggen | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.
  • 22 juni 2022

   Proeven aan de Praktijk | Usecases voor digital twins bij renovatie

   In Proeven aan de Praktijk staan praktijklessen voor het bereiken van CO2-neutrale woningrenovatie centraal. Het onderwerp van deze Proeven aan de Praktijk is: Het Digitale Huis van de Toekomst – usecases voor slimme renovatie.
  • 22 juni 2022

   Businesscase Funderingsherstel

   Op 22 juni organiseren De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en De Bouwcampus een bijeenkomst over de businesscase van funderingsherstel.
  • 16 juni 2022

   Kom ook! DE ‘NIEUWE’ BOUWCOALITIE | 16 JUNI 2022 | FLORIADE

   Tijdens een speciale bijeenkomst van De Bouwcoalitie op het Floriade-terrein steken we met elkaar de handen uit de mouwen. We helpen daar gezamenlijk en heel concreet vier mensen uit het vak bij het aanjagen van drie transities in de bouw (klik verder voor de vraagstellingen in video’s). 
  • 09 juni 2022

   Proeven aan de Praktijk | Ervaar de ‘Variantenstudie in één dag’

   Wil jij ervaren hoe samenwerkende comakers en corporaties in één dag tot meerdere complete scenario’s voor duurzame renovatie komen? Kom dan op donderdagmiddag 9 juni 2022 naar IJsselstein of Woerden en leer van de praktijk.
  • 25 mei 2022

   Brugdialogen | Highlights Infra5Daagse

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Het thema van de Brugdialogen op 25 mei zijn de highlights van de Infra5Daagse op Terschelling.
  • 25 mei 2022

   Proeven aan de Praktijk | Subsidiekansen voor duurzame renovatie

   In Proeven aan de Praktijk staan praktijklessen voor het bereiken van CO2-neutrale woningrenovatie centraal. Tijdens deze Proeven aan de Praktijk slaat De Bouwcampus de handen ineen met Aedes, Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en RVO. Het onderwerp van deze Proeven aan de Praktijk is: Subsidiekansen voor duurzame renovatie.
  • 12 mei 2022

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond | Emissieloos: in proces én op de bouwplaats

   Iedere laatste donderdag van de maand vindt de 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond' plaats. Vanwege feestdagen en vakanties wordt de TransitieMotor van april verplaatst naar 12 mei. Het onderwerp is 'Emissieloos: in proces én op de bouwplaats'.
  • 28 april 2022

   Brugdialogen

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Het thema van de Brugdialoog op 28 april wordt later bekendgemaakt.
  • 26 april 2022

   Buyer Group Biobased Bruggen

   Na een verdiepend traject rondom biobased bruggen, is het tijd voor een volgende stap: inkopen en aanbesteden. De Bouwcampus zoekt hierin de samenwerking op met PIANOo. Op 26 april vindt een online informatiemeeting plaats over de Buyer Group Biobased Bruggen.
  • 31 maart 2022

   Kick-off | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R opgave

   In de Open Leeromgeving delen opdrachtgevers en marktpartijen hun praktijkervaring met seriematig werken. We dagen je uit de seriematige aanpak verder te ontwikkelen. Dat doen we aan de hand van concrete V&R-opgaven van onder andere Gemeente Rotterdam. Doe mee! De kick-off staat gepland op 31 maart.
  • 31 maart 2022

   Brugdialogen | Beveiligen van onze bruggen in onzekere tijden

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Het thema van de Brugdialogen op 31 maart is het beveiligen van bruggen in onzekere tijden.
  • 31 maart 2022

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond | Praktijkcasus integrale gebiedsontwikkeling Schiphol Zuid

   Iedere laatste donderdag van de maand vindt de 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond' plaats. In maart staat de Praktijkcasus integrale gebiedsontwikkeling Schiphol Zuid centraal.
  • 24 februari 2022

   Brugdialogen | Gebundeld aanbesteden in de infra

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Het thema van de Brugdialoog op 24 februari is gebundeld aanbesteden in de infra.
  • 24 februari 2022

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond | Minireeks (2/2) Technische tools voor samenwerking

   Iedere laatste donderdag van de maand vindt de 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond' plaats. In 2022 starten we met de minireeks 'Informatie over de ondergrond – middelen voor integrale samenwerking’. Op 24 februari staat de tweede sessie in het teken van 'Technische tools voor samenwerking'.
  • 10 februari 2022

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond | Minireeks (1/2) Visualisaties van de ondergrond

   Iedere laatste donderdag van de maand vindt de 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond' plaats. In 2022 starten we met de minireeks 'Informatie over de ondergrond – middelen voor integrale samenwerking’. Op 10 februari staat de eerste sessie in het teken van 'Visualisaties van de ondergrond'.
  • 27 januari 2022

   Brugdialogen | Lange termijnplannen in de infra

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Het thema van de Brugdialoog op 27 januari is lange termijnplannen in de infra.
  • 18 januari 2022

   Proeven aan de Praktijk | Concrete tools voor circulaire renovatie

   In Proeven aan de Praktijk staan praktijklessen voor het bereiken van CO2-neutrale woningrenovatie centraal. We delen ervaringen, gaan in gesprek met elkaar en zoeken naar opschalingskansen. Het onderwerp van deze eerste Proeven aan de Praktijk is: ‘Jouw toolkit voor circulaire renovatie’.
  • 14 december 2021

   Terugkoppeling Adaptief en flexibel vastgoed | 100 jaar extra en klokje rond

   De Bouwcampus heeft rondom het transitietraject ‘Adaptief en Flexibel Vastgoed’ het afgelopen jaar diverse bijeenkomsten georganiseerd. Wat is nodig om ervoor te zorgen dat vastgoed ‘100 jaar extra en klokje rond’ gebruikt kan worden? We hebben gereflecteerd op het traject en koppelen onze ideeën hierover terug op 14 december.
  • 25 november 2021

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - "Regisseer ons": de roep om stedelijke programmering

   Iedere laatste donderdag van de maand vindt de 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond' plaats. In de vijfde sessie staat het thema 'Stedelijke Programmering' centraal.
  • 25 november 2021

   Brugdialogen | Randvoorwaarden voor innoveren

   Tijdens de online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën, oplossingen en fails aan bod die jou en jouw collega’s door heel Nederland helpen. Laten we er met zijn allen naar streven om zo veilig, efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Want die (gerenoveerde) kunstwerken moeten er komen. Het thema van de Brugdialoog op 25 november is innovatie.
  • 11 november 2021

   Verdiepingssessie #5 'Materialen met Toekomst: Hout in de GWW' | Opschalen

   Het traject 'Materialen met Toekomst: Hout in de GWW' richt zich op het wegnemen van bottlenecks van opdrachtgevers binnen overheden en waterschappen. In een aantal verdiepingssessies spelen we in op concrete vragen en behoeften van opdrachtgevers met een interesse in houten toepassingen binnen de grond-, weg- en waterbouw. In 2021 richten we ons specifiek op houten bruggen en damwanden. Tijdens deze sessie kijken we naar het opschalen van biobased/houten bruggen.
  • 29 oktober 2021

   Materialen met Toekomst: Hout in de GWW - Biobased & Circulariteit

   Het traject 'Materialen met Toekomst: Hout in de GWW' richt zich op het wegnemen van bottlenecks van opdrachtgevers binnen overheden en waterschappen. In een aantal verdiepingssessies spelen we in op concrete vragen en behoeften van opdrachtgevers met een interesse in houten toepassingen binnen de grond-, weg- en waterbouw. In 2021 richten we ons specifiek op houten bruggen en damwanden. Tijdens deze sessie kijken we naar circulariteit in combinatie met hout.
  • 28 oktober 2021

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - Op het snijvlak van private en openbare ruimte

   Iedere laatste donderdag van de maand vindt de 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond' plaats. De centrale vraag van deze sessie is: hoe kunnen uitdagingen in de private ruimte een rol spelen bij integraal samenwerken in de ondergrond? Casussen over funderingsproblematiek en de prefab meterkast bij nieuwbouwwoningen staan centraal.

   Transitietour Zwolle | Gebiedsgerichte Energievoorziening

   Verbreed je netwerk van jonge professionals! Kom naar Zwolle en laat je inspireren door de pitstops die we maken bij unieke gebouwen, gebieden en projecten. Ga vol inspiratie en met opgedane kennis in een multidisciplinair team aan de slag met een praktijkcasus.

   De Transitietour wordt van 9:30 tot 17:45 gehouden in Zwolle. Eten, drinken en lokaal vervoer wordt verzorgt door de organiserende partijen.

   Klik hier om je aan te melden voor de Transitietour.

   Sessie whitepaper juridische (on)mogelijkheden van een seriematige aanpak in de infrastructuur

   Wegens grote vraag organiseren we op woensdag 12 juni samen met Louisa Engels van Croon Huith advocaten een nieuwe sessie over de juridische (on)mogelijkheden van een seriematige aanpak in de infrastructuur.

   Een seriematige aanpak kent aanzienlijke voordelen. Grote kostenreductie, hogere efficiëntie, tijdwinst en een gelukkigere sector zijn er een aantal van. Toch zien we dat er soms zorgen zijn over mogelijke juridische obstakels. Om deze weg te nemen hebben we een whitepaper samengesteld waarin we aantonen dat er juridisch daadwerkelijk veel mogelijk is.

   Specifiek voor juristen en inkopers die werken bij of voor overheden organiseren deze verdiepingssessie. Samen gaan we de diepte in over de whitepaper. Hoe zijn we tot de conclusies gekomen? Hoe kom je tot een goede juridische onderbouwing voor een seriematige aanpak en de daarin te maken keuzes?

   De bouwcampus gaat de komende maanden een vervolgtraject inrichten 'seriematige aanbesteden, hoe doe je dat?' Welke bouwstenen zijn daarvoor nodig? Denk aan EMVI-criteria, afwegingen over looptijden van een contract en het prijselement. Tijdens de sessie gaan we met jou in gesprek over de behoefte die er is om in de praktijk een seriematige aanpak mogelijk te maken.

   Praktische informatie

   Wanneer:    Woensdag 12 juni
   Tijd:            14:00 tot 16:30
   Waar:          Koninklijke Metaalunie
   Adres:         Einsteinbaan 1, 3439 NJ Nieuwegein

   Klik op de onderstaande knop om je aan te melden.

   meld je aan

    

   Hackathon MRPI-PROtool

   Er wordt een toelichting gegeven op hoe MPG-berekeningen en de tools werken. Vervolgens ga je onder begeleiding van de ontwikkelaars aan de slag met zelf in te brengen cases. Leer van anderen en ervaar hoe de MRPI-PROtool werkt.

   De bijeenkomst wordt van 14.00 tot 17.00 uur gehouden in Einsteinbaan 1 in Nieuwegein. 

   Schrijf je hier in.

   Infra Dialoog | Schoon en Emissieloos Bouwen

   De Infra Dialoog op donderdag 30 mei van 08:00 tot 09:15 gaat over de inzet van schoon en emissieloos materieel bij bouw-, onderhouds- en sloopprojecten. Vooral de stap naar emissieloos werken door gemeenten staat centraal.

   Schoon en emissieloos bouwen = vanzelfsprekend!


   Dat is de uitdagende stelling waarmee deze Infra Dialoog start. Schoon en emissieloos bouwen draagt bij aan doelen en ambities op het gebied van stikstof, CO₂ en fijnstof. Dat is niet alleen belangrijk voor de natuur, het klimaat en onze gezondheid, maar ook voor de voortgang van bouwprojecten. We gaan in op de meerwaarde die bewoners en aannemers concreet en direct ervaren.

   Het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) helpt o.a. gemeenten om alle intern betrokkenen te verbinden en met SEB te beginnen. Er is financiële ondersteuning voor zowel overheden als bedrijfsleven. Als gemeenten het convenant SEB op 1 juli tekenen, kunnen ze daarmee in 2025 financiële steun aanvragen.

   Inmiddels ondertekenden het Rijk, 21 waterschappen, 12 provincies, 12 gemeenten en verschillende branchepartijen het convenant SEB en gaan daarmee stapsgewijs werken aan de inzet van emissieloos materieel. Samenwerking van de overheden met de markt is essentieel voor het slagen van de transitie.

   Wie zijn de inleiders?


   Zoals altijd bestaat het format van de Infra Dialoog uit enkele korte pitches waarna we in kleine groepjes met elkaar ervaringen uitwisselen. De volgende vakgenoten leiden deze Infradialoog met een pitch in:

   Jill Verlinden, sustainability consultant bij Royal HaskoningDHV en lid van het ondersteuningsteam Schoon en Emissieloos Bouwen bij het gelijknamige programma.

   Gilbert Mulder, relatiemanager gemeenten bij het Programma Schoon en Emissieloos Bouwen. Gilbert heeft veel ervaring project- en procesmanager met samenwerking tussen overheids- en private partijen en is ook raadslid in de gemeente Coevorden.

   Jan Brouwer, Royal HaskoningDHV. Jan heeft 30 jaar ervaring als projectmanager infrastructuur.

   Om 09.00 uur vindt de plenaire terugkoppeling plaats. Wat betekent Schoon en Emissieloos Bouwen voor jouw gemeente en voor de aannemers in je regio? Laat je inspireren door onze inleiders en ga in gesprek met vakgenoten tijdens deze Infradialoog over Schoon en Emissieloos Bouwen.

   Klik hier om je aan te melden voor de Infra Dialoog.

   TransitieMotor Seriematige Aanpak

   Een seriematige aanpak in het aanbesteden van gelijksoortige projecten aan een vaste groep aannemers kent veel voordelen. Hogere efficiëntie, tijdwinst, kostenreductie en een gelukkigere sector zijn er een paar van. Een treffend voorbeeld wat centraal staat in deze TransitieMotor is het in één keer aanbesteden van tachtig poldergemalen van Hoogheemraadschap Rijnland. Wat zijn de ervaringen, wat heeft het opgeleverd en wat zijn de vervolgstappen? Over deze vragen en meer gaan we in gesprek.

   De TransitieMotor vindt online plaats op 22 mei 2024 van 12:00 tot 13:00.

   Doe mee aan het gesprek met Mike Heuzen, projectmanager bij het Hoogheemraadschap Rijnland, Wessel Nauta, directeur van raadgevend ingenieursbureau Den Boer CCI en Thijs Mackus, Transitiemanager bij De Bouwcampus.

   Klik hier om je aan te melden.

   Infra Dialoog | Bouwen met Composiet

   Op donderdag 25 april organiseren we de Infra Dialoog. Sinds begin dit jaar leggen we met regelmaat de focus op materialen (asfalt, hout, beton) en hoe het gebruik hiervan kan bijdragen aan het verduurzamen van de infrasector. In de editie van april staat composiet centraal.

   Duurzaam Composiet

   Composiet als vezel versterkt kunststof heeft zijn weg naar de infra-sector en GWW al gevonden. Denk aan sluisdeuren, damwandplanken of bruggen(dekken). Eigenschappen zoals weersbestendigheid, lichtgewicht en grote ontwerp-vrijheid maken composiet een aantrekkelijk alternatief voor staal of beton. Ook is het bij de productie mogelijk om gerecycled kunststof te verwerken. Composieten worden echter nog niet op grote schaal toegepast. Waarom is dit? Maakt onbekend soms onbemind?

   Ga hierover in gesprek met vakgenoten op gebied van techniek, inkoop en beheer.

   Wie zijn de inleiders?

   Zoals altijd bestaat het format van de Infra Dialoog uit enkele korte pitches waarna we in kleine groepjes met elkaar ervaringen uitwisselen. De volgende vakgenoten leiden deze Infra Dialoog met een pitch in:

   • Joost van den Berg, algemeen directeur bij de brancheorganisatie CompositesNL. Joost heeft ervaring in de maakindustrie en zet zich nu in om de belangen te behartigen van partijen betrokken bij de ontwikkeling, fabricage, onderhoud en het hergebruik van composieten.
   • Ami Alhyane, senior adviseur civiel bij Gemeente Lansingerland. Amil is onderdeel van het beheerteam van de gemeente en heeft zowel positieve als negatieve ervaringen met het toepassen van nieuwe materialen in zijn gebied.
   • FiberCore (naam spreker volgt). Producent van composieten voor de bouw en infra. Ontwikkelen concepten voor het opwaarderen, levensduur verlengen en versterken van brugconstructies.

   Klik hier om je in te schrijven voor de Infra Dialoog.

   Webinar internationale kansen in de duurzame bouw

   Er liggen kansen voor handel en internationalisering voor bedrijven actief in de Nederlandse duurzame bouwsector, zo blijkt uit een recente sectorstudie naar duurzame gebouwen en openbare ruimte uitgevoerd door TKI Bouw en Techniek en De Bouwcampus, in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

   Met de vooraanstaande positie van Nederlandse bedrijven gecombineerd met de verwachte verdubbeling van de vraag naar duurzame diensten en producten wereldwijd tegen 2030, liggen er aanzienlijke kansen voor Nederlandse bedrijven om internationaal te groeien. Meer weten over de studie, de inzichten en aanbevelingen?

   Meld je hier aan voor het webinar op 24 april Webinar internationale kansen in de duurzame bouw (rvo.nl)

   Infra TransitieMotor | Het Verduurzamen van Beton

   De volgende Infra TransitieMotor is op 24 april van 12:00 tot 13:00 en vindt online plaats via Microsoft Teams. Deze editie gaat over het verduurzamen van beton. Gedreven door onze duurzaamheidsdoelstellingen werken we als sector hard aan de ontwikkeling van duurzaam beton. Maar waar staan we nu? En kan die transitie sneller?

   De betonsector kan en wil duurzamer worden door meer samen te werken in de hele keten, ook de opdrachtgevers. Daarom is het Betonakkoord gesloten. Een nationaal ketenakkoord voor duurzame groei van de sector.

   We zullen met Jacqueline Cramer, voorzitter van het Betonakkoord, in gesprek gaan. Zo leren we over de opgedane ervaringen, zowel in de bouw als in de GWW-sector. De transitie is al in gang gezet, en heeft verschillende fases meegemaakt. Samen kijken we welke fases dit zijn en welke crossovers naar andere transities gemaakt kunnen worden.

   Klik hier om je aan te melden voor de Infra TransitieMotor.

   Bijeenkomst circulaire herinrichting

   Op dinsdag 23 april staat er een terugkomdag voor alle deelnemers aan de vier sporen op het programma. Deze wordt gehouden in het circulair ingerichte kantoor The Hive van Heijmans aan de Graafsebaan 65 in Rosmalen. En daar kan in principe iedereen bij zijn zolang er nog plaatsen beschikbaar zijn. Vol=vol. De bijeenkomst begint om 14.00 uur. Aanmelden kan door te klikken op:

   AANMELDEN

   Voor meer informatie over het programma circulair herinrichten klik hier

   Infra Lunchlezing | Duurzaam en Circulaire Beton

   Op woensdag 3 april van 12:30 tot 13:30 organiseren we een Infra Lunchlezing over duurzaam en circulair beton. Sinds begin dit jaar leggen we met regelmaat de focus op materialen (asfalt, hout) en hoe het gebruik van materialen kan bijdragen aan het verduurzamen van de infra-sector.

   Tijdens deze lunchlezing zijn er drie betrokkenen uit het netwerk die vanuit hun eigen organisatie en expertise ingaan op circulariteit en duurzaamheid in relatie tot beton:

   • Peter Rasker, directeur TNO en voorzitter Beton innovatieloket, over de rol van het loket bij het meer duurzaam innoveren bij de toepassing van beton.
   • Kurt Meijer, senior projectleider Waterschap Noorderzijlvest, over hoe de inkoopstrategie circulaire bruggen en viaducten helpt om de duurzaamheidsdoelen van het waterschap te realiseren.
   • Felix Leenders, constructeur en betonexpert bij Van Hattum en Blankevoort over de toepassing van geopolymeerbeton met praktijkvoorbeelden bij de Galgenveldbrug in Amsterdam en de vispassage bij IJmuiden.

   Klik hier om je aan te melden voor de Infra Lunchlezing.

   Draai de warmte kraan open! - Het vervolg

   Warmte uit Water en De Bouwcampus organiseren op donderdag 21 maart de tweede bijeenkomst met het thema
   aquathermie. Bij de vorige bijeenkomsy in september 2023 stond de vraag ‘Hoe draaien we de warmtekraan open?’ centraal. We brachten deze dag verschillende expertises, perspectieven en achtergronden bij elkaar. Het doel? Een oplossing vinden voor de problemen die opschaling van de toepassing van aquathermie vooralsnog in de weg lijken te staan.

   Het resultaat van deze bijeenkomst waren inzichten in de wijze waarop we grootschalige toepassing van aquathermie voor elkaar kunnen krijgen. De gevormde werkgroepen zijn de afgelopen maanden enthousiast aan de slag gegaan om een aantal van deze inzichten verder uit te werken.

   In het vervolg zullen we nader ingaan op het resultaat van de werkgroepen en werken we in samenhang aan de vraag: Hoe draaien we de warmtekraan verder open?

   Klik hier om je voor de bijeenkomst in te schrijven.

   Let op! Het aantal plekken voor de bijeenkomst is beperkt. Schrijf je dus snel in, want vol = vol.

   Infra TransitieMotor | Hout in de GWW

   De volgende Infra TransitieMotor is op 20 maart en vindt online plaats via Vitero. Deze editie gaat over hout in de Grond- Weg en Waterbouw (GWW). Hoewel in de bouwsector het gebruik van hout al een flinke vlucht heeft genomen, blijft de GWW sector ondanks groeiende aandacht voor het materiaal achter. Welke transitielessen uit de bouw kunnen we gebruiken om ook in de GWW het gebruik van hout vanzelfsprekend te maken?

   Wytze Kuijper, Transitie Expert Materialen met Toekomst bij De Bouwcampus neemt ons mee in de geleerde transitielessen in de woning- en utiliteitsbouw en waar hout al meer wordt toegepast. Zo maakt hij de cross-over en legt hij uit hoe de transitie van hout in de GWW versneld kan worden.

   Aanvullend gaan we met twee professionals uit de sector in gesprek. Zij zullen ons vertellen over hun ervaring met hout in zowel de bouw- als de GWW sector en welke cross-overs daar gemaakt kunnen worden.

   Klik hier om je aan te melden voor de Infra TransitieMotor.

   Hackathon MRPI-PROtool

   Kom naar de Hackathon en laat je inspireren hoe we met de MRPI-PROtool de MPG-scores nog verder kunnen verbeteren, o.a. met Grasshopper. We geven toelichting op hoe MPG-berekeningen en de tools werken. Vervolgens ga je onder begeleiding van de ontwikkelaars aan de slag met zelf in te brengen cases. Leer van anderen en ervaar hoe de MRPI-PROtool werkt.

   Stichting MRPI® is opgericht op 19 november 1999 door het NVTB (Nederlands Verbond Toelevering Bouw) in nauwe samenwerking met de Rijksoverheid met als doel eenduidig en helder te communiceren over de milieu-aspecten van bouwproducten. MRPI staat dan ook voor Milieu Relevante Product Informatie wat in feite een Nederlandse vertaling is van de moderne EPD (= Environmental Product Declaration). Dit systeem van milieuverklaringen was daarmee het 1ste systeem ter wereld in zijn soort.

   De hackathon die gratis bij te wonen is van 14.00 uur tot 17.00 uur

   Klik hier voor aanmelden

   Infra Lunchlezing | Handboek Hout in de GWW

   Op woensdag 6 maart organiseren Platform WOW, Platform Bruggen en De Bouwcampus de tweede Infra Lunchlezing, een vervolg op de reeks lunchlezingen Bruggen. Deze editie gaat over het Handboek Hout in de GWW dat in 2022 werd gepubliceerd.

   Eerst geeft Eric de Munck van Centrum Hout een presentatie over het nieuwe handboek ‘Hout in de GWW’. Hier wordt ingegaan op de uitgebreide toepassingsmogelijkheden van hout in civiele constructies. Hout heeft unieke eigenschappen die helpen de GWW te verduurzamen en circulair en klimaatneutraal te maken. Tevens is hout een adequaat antwoord op de verwachte grondstof schaarste. Ook komen kostenaspecten en het beheer en onderhoud van houten constructies aan de orde.

   Vervolgens zal John Broeke van de Gemeente Oosterhout vertellen hoe zij in bouwteamverband bezig zijn met een nieuwe brug conform de nieuwe, uit het handboek komende CUR213.

   Ten slotte is er ruimte voor vragen en discussie.

   Klik hier om je aan te melden voor de lunchlezing.

   Infra Dialoog | Bouwen met Hout

   Hout is als onuitputtelijke grondstof van zichzelf al een circulair product. In de bouwsector nemen het gebruik en de toepassingsmogelijkheden van hout toe, echter gaat De GWW-sector tot nu toe minder mee in de trend. Hoe kun je hout op een technische manier (blijven) gebruiken in de GWW? Tijdens deze dialoog hebben we het erover wanneer je voor hout kunt kiezen en waarom. Kortom: Kennen we de kansen van hout goed genoeg?

   Ben je professional in de infra? Dan nodigen we je van harte uit om mee te doen aan deze online dialoog. Deel jouw ervaringen met hout of maak kennis met de mogelijkheden van hout van andere deelnemers.

   Zoals altijd bestaat het format van de Infra Dialoog uit enkele korte pitches waarna we in kleine groepjes met elkaar ervaringen uitwisselen. De volgende drie vakgenoten leiden deze Infra Dialoog met een pitch in:

   • Emile Hoogterp, Technische Directeur bij ingenieursbureau Westenberg en betrokken bij Handboek Hout in de GWW
   • Marcus Schiere, Product Manager Hout bij Hupkes Wijma

   Om 09.00 uur vindt de plenaire terugkoppeling plaats. We nodigen je als infraprofessional van harte uit mee te doen aan deze online dialoog.

   Klik hier om je aan te melden voor de Infra Dialoog.

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond

   De TransitieMotor Stedelijke Ondergrond vindt plaats op donderdag 22 februari van 09:00 tot 10:00 en staat in het teken van de masterscriptie van onze eigen Robert van Berkel. Hij zal ons meenemen in de participatie bij het aanleggen van een warmtenet. Wanneer betrek je wie, en hoe?

   Deze sessie

   Met de komst van de omgevingswet is participatie een verplicht onderdeel geworden bij ingrepen in de openbare ruimte. In 2022 heeft Robert van Berkel onderzoek gedaan naar het besluitvormingsproces rondom een nieuw aan te leggen warmtenet in Amsterdam Zuidoost en het krachtenveld tussen participatie, macht en techniek.

   In deze bijeenkomst gaan we in op de spanningen in het besluitvormingsproces en wordt de connectie gelegd met de voorgaande editie over de omgevingswet. We gaan aan de hand van een specifieke casus in gesprek over wat participatie betekent in de praktijk, welke spanningen hierbij komen kijken en wat dit doet met de rollen van de verschillende betrokken partijen.

   Wil je meedoen en meedenken over hoe participatie vorm kan krijgen bij de aanleg warmtenetten, en andere kabels en leidingen in de ondergrond? Klik dan hier om je in te schrijven.

   Infra TransitieMotor | De Transitie Naar Duurzaam Asfalt

   De komende Infra TransitieMotor is op woensdag 21 februari van 12:00 tot 13:30. Deze staat in het teken van de transitie naar duurzaam asfalt. Welke lessen zijn er te leren? Hoe kunnen met duurzaam asfalt klimaat- en circulariteitsdoelstellingen gehaald worden?

   Ondanks de velen jaren aan inspanning om asfalt te verduurzamen, blijkt dit nog niet voldoende te zijn om de doelstellingen van de sector te behalen. Daarom is het belangrijk om deze initiatieven niet alleen vanuit de techniek, maar ook systemisch aan te pakken. Naast kennis en innovatie is het noodzakelijk om ook de belemmeringen te analyseren die de implementatie en opschaling van een systemische aanpak tegenhouden.

   Prof. dr. ir. André Nijhof zal ons meenemen in het actieplan wat een groep professionals van zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers onder zijn begeleiding heeft gemaakt. Het actieplan bevat concrete handelingsperspectieven (bouwstenen) waarmee professionals in de infrabranche acties kunnen ondernemen. Nijhof zal ons vertellen over de gekozen systemische aanpak en de lessen die we kunnen delen over de transitie.

   Aanvullend zullen we met Carla Vosmaer en Jan van de Water, die beiden hebben gewerkt aan het actieplan, in gesprek gaan. Zo leren we over opgedane ervaringen én over welke cross-overs er naar andere transities gemaakt kunnen worden.

   Klik hier om je aan te melden voor de TransitieMotor.

   Infra TransitieMotor

   De volgende transitieMotor staat gepland op 31 januari van 12:00 tot 13:00. Deze vindt online plaats via Microsoft Teams. In deze editie gaan we in op de kansen van kunstmatige intelligentie (AI) bij het aanjagen van transitie binnen de V&R opgave.

   Disruptieve technologie kan ons helpen de transitie aan te jagen. Eén van de meest veelbelovende hiervan is AI. Deze technologie bootst het menselijke denken na op een dusdanige schaal dat de mogelijkheden ongekend zijn. Maar wat kan AI betekenen in de transitie van de vervangings- en renovatieopgave? Hoe kunnen we deze technologie inzetten voor versnelling?

   Tijdens de sessie nemen Tufail Ghauharali (oprichter van Akida) en Peter Jaarsveld (data engineer van Akida) ons mee in de rol van AI binnen de vervangings- en renovatieopgave. Zij laten zien hoe zij AI toepassen in de programmering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, wat dit oplevert en welke lessen zij er uittrekken.

   Meedoen? Klik hier om je aan te melden.

   Perspectief van optoppen om duurzaam te versnellen

   Optoppen is een van de middelen om woningen toe te voegen in bestaande buurten. Woningen voor mensen die naar een passende woning zoeken in de buurt waar ze al jaren wonen, woningen voor starters of voor alleenstaanden. Het bewust diverser maken van woningtypologie en segmentering in buurten zorgt dan ook voor doorstroming, waardoor gezinnen ook weer plek in een buurt krijgen.

   De WOCODA is geopend voor publiek van 10:00 tot 19:00. Gedurende de dag zijn er diverse programma's waar u vrij in kunt lopen. Stel uw eigen programma samen. Kijk hier voor het complete programma.

   Infra Dialoog | Kan Asfalt Groener?

   De eerste Infradialoog van 2024 houden we op donderdag 25 januari om 08:00. Deze editie staat in het teken van de nieuwe rol voor de hele keten in de asfaltsector door verduurzaming en vergroening.

   Kan het productieproces van asfalt schoner? Wat zijn de ervaringen met biobased materiaal? En welke taak hebben de beheerders die het asfalt inkopen? In deze dialoog komen verschillende ketenpartners aan het woord en maken we de balans op. Hoe ver zijn we al? Welke rol heb jij als professional in dit vraagstuk? Discussieer mee en stel vragen aan de inleiders.

   Wie zijn de inleiders?

   De inleiders van deze dialoog zijn:

   • Joop Groen (Circuroad, voorheen Chaplin; toepassing lignine, biobased
   • Pieter Litjens (Algemeen directeur CROW)
   • Ludo Hennissen (Transitiepad trekker Wegverhardingen bij RWS)

   Na de inleiders gaan we in kleine groepjes met elkaar in gesprek. Om 09.00 uur vindt de plenaire terugkoppeling plaats. We nodigen je als infraprofessional van harte uit mee te doen aan deze online dialoog.

   Meedoen? Klik hier om je aan te melden!

   Verdiepingssessie optie 4 whitepaper juridische (on)mogelijkheden seriematige aanpak van de V&R-opgave - Haarlem

   Een seriematige aanpak biedt aanzienlijke voordelen voor de V&R opgave, zoals het verhogen van de productiviteit en het realiseren van maatschappelijke doelen zoals duurzaamheid en bereikbaarheid.

   Toch zien we dat er soms zorgen zijn over mogelijke juridische obstakels. Daarom hebben we een whitepaper samengesteld waarin we aantonen dat er juridisch gezien veel mogelijk is, zolang de seriematige aanpak maar efficiënt en goed onderbouwd is.

   Specifiek voor juristen en inkopers die werken bij of voor overheden organiseren we 4 verdiepingssessies. Samen met Croon Advocaten, de opsteller van de whitepaper, gaan we meer de diepte in. Hoe zijn we tot de conclusies gekomen? Hoe kom je tot een goede juridische onderbouwing van je keuze voor een seriematige aanpak en de daarin te maken keuzes? We nodig jou of een van jouw juridische collega’s uit deel te nemen aan één van de vier verdiepingssessies om meer wilt weten over dit onderwerp. De sessies duren ongeveer anderhalf uur.

   Optie 4 vindt plaats op 18 januari 2024 om 14:00 bij het Van der Valk Hotel in Haarlem.

   Klik hier om je aan te melden voor verdiepingssessie optie 4.

   Verdiepingssessie optie 3 whitepaper juridische (on)mogelijkheden seriematige aanpak van de V&R-opgave - Den Haag

   Een seriematige aanpak biedt aanzienlijke voordelen voor de V&R opgave, zoals het verhogen van de productiviteit en het realiseren van maatschappelijke doelen zoals duurzaamheid en bereikbaarheid.

   Toch zien we dat er soms zorgen zijn over mogelijke juridische obstakels. Daarom hebben we een whitepaper samengesteld waarin we aantonen dat er juridisch gezien veel mogelijk is, zolang de seriematige aanpak maar efficiënt en goed onderbouwd is.

   Specifiek voor juristen en inkopers die werken bij of voor overheden organiseren we 4 verdiepingssessies. Samen met Croon Advocaten, de opsteller van de whitepaper, gaan we meer de diepte in. Hoe zijn we tot de conclusies gekomen? Hoe kom je tot een goede juridische onderbouwing van je keuze voor een seriematige aanpak en de daarin te maken keuzes? We nodig jou of een van jouw juridische collega’s uit deel te nemen aan één van de vier verdiepingssessies om meer wilt weten over dit onderwerp. De sessies duren ongeveer anderhalf uur.

   Optie 3 vindt plaats op 13 december om 14:00 bij Croon Advocaten in Den Haag.

   Klik hier om je aan te melden voor verdiepingssessie optie 3.

   HSO TransitieMotor

   Het werken in openbare ruimte, bodem en ondergrond aan maatschappelijke opgave zoals de energietransitie, klimaatadaptatie en biodiversiteit; hoe kom je daar samen in verder? Deze vraag staat centraal in het verhaal van Petra Mesken. In de komende TransitieMotor gaan we in op de effecten van de ingang van de omgevingswet, het belang van de kennisinfrastructuur en de doorwerking van strategische doelen naar de praktijk. We gaan in gesprek over de stapeling van de maatschappelijke opgaven, de integrale afweging binnen de omgevingswet en hoe dit in de praktijk decentraal moet gaan gebeuren.

   Wil je erbij zijn? Klik dan hier om je aan te melden.

   Verdiepingssessie optie 2 whitepaper juridische (on)mogelijkheden seriematige aanpak van de V&R-opgave - Nieuwegein

   Een seriematige aanpak biedt aanzienlijke voordelen voor de V&R opgave, zoals het verhogen van de productiviteit en het realiseren van maatschappelijke doelen zoals duurzaamheid en bereikbaarheid.

   Toch zien we dat er soms zorgen zijn over mogelijke juridische obstakels. Daarom hebben we een whitepaper samengesteld waarin we aantonen dat er juridisch gezien veel mogelijk is, zolang de seriematige aanpak maar efficiënt en goed onderbouwd is.

   Specifiek voor juristen en inkopers die werken bij of voor overheden organiseren we 4 verdiepingssessies. Samen met Croon Advocaten, de opsteller van de whitepaper, gaan we meer de diepte in. Hoe zijn we tot de conclusies gekomen? Hoe kom je tot een goede juridische onderbouwing van je keuze voor een seriematige aanpak en de daarin te maken keuzes? We nodig jou of een van jouw juridische collega’s uit deel te nemen aan één van de vier verdiepingssessies om meer wilt weten over dit onderwerp. De sessies duren ongeveer anderhalf uur.

   Optie 2 vindt plaats op 07 december om 14:00 bij Metaalunie in Nieuwegein.

   Klik hier om je aan te melden voor verdiepingssessie optie 2.

   Infra Lunchlezing | Prognoserapport Vernieuwingsopgave Infrastructuur 2.0

   Op woensdag 6 december organiseren we samen met Platform Bruggen en Platform WOW de eerste Infra Lunchlezing, een vervolg op de reeks lunchlezingen Bruggen. Deze editie gaat over het prognoserapport vernieuwingsopgave infrastructuur 2.0, dat op 14 november werd gepubliceerd.

   Het programma: 

   • Peter Rasker (TNO) geeft een korte samenvatting van het rapport: belangrijkste conclusies en aanbevelingen
   • Arie Bleijenberg (opsteller eerste rapport '21): wat weten we nu meer t.o.v. het 1e rapport en wat zegt dit over de urgentie?
   • Lindy Molenkamp (directeur Beheer en Uitvoering Provincie Noord-Holland): als bestuurder en opdrachtgever: hoe helpt het rapport jou? Welk inzicht heeft het jou gegeven? 
   • Harry Michels (transitiemanager Provincie Noord-Holland) licht een tipje van de sluier op: hoe gaat de provincie deze landelijke aanpak regionaal toepassen? Ook geeft Harry meer kleur van de aanbevelingen. 
   • Ad van Vugt (Beheerder / sr. specialist kunstwerken bij Gemeente 's-Hertogenbosch): wat heeft hij aan het rapport en op welke manier heeft de Club van 25 hier aan bijgedragen?
   • Ruimte voor vragen

   De Infra Lunchlezing vindt online op 6 december om 12.30 plaats via Microsoft Teams.

   Wil je mee doen of meer informatie? Klik dan hier!

   Infradialoog | landelijk prognoserapport staat van de infra 2.0

   2021 vs 2023

   Zijn we in control? In 2021 bracht TNO voor het eerst de omvang en totale opgave in beeld voor de instandhouding van de bestaande civiele infrastructuur in Nederland. Daaruit bleek dat tot 2050 vijftig miljard euro méér nodig is dan het beschikbare budget in de afgelopen jaren. Waarbij het grootste deel voor rekening komt van de gemeenten. 

   Uit de eerste prognose bleek ook dat er flinke onzekerheden zijn over de technische staat van de meer dan 300.000 grote en kleine civiele constructies, over de restlevensduur van de verouderende infrastructuur en over de kosten van vervanging en renovatie. 

   Is er nu meer zicht op de omvang?

   Half november verschijnt de 2e landelijke prognose van de vernieuwingsopgave van onze civiele infrastructuur. Hebben we in de afgelopen twee jaar meer zicht gekregen op de omvang en de kosten? En hoe pakken we het aan in deze tijden van stijgende kosten en toenemende schaarste? 

   Belangrijkste conclusies 

   Peter Rasker (TNO), Arie Bleijenberg (strategisch adviseur Koios Strategy en opsteller van de 1e prognose) en Ad van Vugt (sr.specialist kunstwerken en constructies bij de gemeente Den Bosch) leiden deze Infra dialoog in met de belangrijkste conclusies uit het rapport, wat dit zegt over de opgave en wat dit betekent voor een beheerder als gemeente Den Bosch. 

   Vervolgens gaan we in kleine groepjes met elkaar in gesprek. Om 09.00 uur vindt de plenaire terugkoppeling plaats. Ben je professional in de infra? Dan nodigen we je van harte uit met mee te doen aan deze online dialoog. 

   Georganiseerd door Platform WOW, Platform Bruggen en De Bouwcampus.

   Inschrijven

   Klik hier om je in te schrijven voor de Infradialoog!

   Verdiepingssessie optie 1 whitepaper juridische (on)mogelijkheden seriematige aanpak van de V&R-opgave - Den Bosch

   Een seriematige aanpak biedt aanzienlijke voordelen voor de V&R opgave, zoals het verhogen van de productiviteit en het realiseren van maatschappelijke doelen zoals duurzaamheid en bereikbaarheid.

   Toch zien we dat er soms zorgen zijn over mogelijke juridische obstakels. Daarom hebben we een whitepaper samengesteld waarin we aantonen dat er juridisch gezien veel mogelijk is, zolang de seriematige aanpak maar efficiënt en goed onderbouwd is.

   Specifiek voor juristen en inkopers die werken bij of voor overheden organiseren we 4 verdiepingssessies. Samen met Croon Advocaten, de opsteller van de whitepaper, gaan we meer de diepte in. Hoe zijn we tot de conclusies gekomen? Hoe kom je tot een goede juridische onderbouwing van je keuze voor een seriematige aanpak en de daarin te maken keuzes? We nodig jou of een van jouw juridische collega’s uit deel te nemen aan één van de vier verdiepingssessies om meer wilt weten over dit onderwerp. De sessies duren ongeveer anderhalf uur.

   Optie 1 vindt plaats op 29 november om 14:00 bij Provinciehuis Brabant, Brabantlaan 1, 5216TV  Den Bosch.

   Bij binnenkomst melden bij de receptie (koffiebar)

   Klik hier om je aan te melden voor verdiepingssessie optie 1.

   Infra TransitieMotor

   In 2018 heeft de gemeente Amsterdam voor de aanleg en het onderhoud van de verhardingen een transitie ingezet. Deze gaat van traditionele RAW- bestekken naar langlopende samenwerkingsovereenkomsten. Het doel? De gemeentelijke duurzaamheidsambities haalbaar maken, faalkosten verminderen en een efficiëntere werkwijze. 

   In deze TransitieMotor neemt Jorrit Kalt, categoriemanager van de gemeente Amsterdam ons mee in zijn SOK ervaringen. Hoe selecteer je zo’n lange termijn SOK samenwerkingspartner?  Hoe geef je het uitgangspunt eerlijk werk tegen een eerlijke prijs vorm? Wat levert het in de praktijk op, en welke hobbels kom je tegen?  

   Samen met Jorrit en de deelnemers, waaronder SOK aannemers, zoeken we via stellingen en interactieve vragen naar de te leren transitielessen.

   Wil je erbij zijn? Klik dan hier om je aan te melden.

   Dag van de Volkshuisvesting

   De dag wordt afgetrapt door minister Hugo de Jonge, gevolgd door een talkshow over de staat van de Volkshuisvestiging. de centrale thema's komen hierin aan bod en per thema schuiven andere specialisten aan.

    

   Hierna volgt het inspiratieprogramma. Van 12:00 tot 17:00 komen in verschillende sessies allerlei onderwerpen aan bod. Dit zijn een paar sessies die je kan verwachten: biobased bouwen, flexwoningen, seriematig bouwen en het OpTop2000 café, waarin transitiemanager Arthur Lippus laat zien hoe de beschikbare ruimte in de stad slimmer gebruikt kan worden.

    

   Wil je meer informatie of registreren? Klik dan op de onderstaande link.

   Klik hier voor meer informatie.

   Landelijke WOW-Dag

   Op 2 november organiseert Platform WOW in Werkendam de landelijke WOW-Dag voor water-, weg-, en vaarwegbeheerders. Het is een dag om je te laten inspireren door praktijkvoorbeelden en innovaties uit de GWW-Sector en zetten we ons in beweging met de BAS (Beheer Anders Samen).

   Wat gebeurt er?

   De middag wordt geopend door Victor Mids over het misleiden van je hersenen. Hierna ga je aan de slag met oplossingen.

   • Je leert hoe je de ruimte in aanbestedingsregels opzoekt. Maar wél legaal
   • Je leert hoe je urgente opgaven met een goed verhaal aan het licht brengt. Met o.a. oud RTL-verslaggever Jaap van Deurzen
   • Je leert wat de winst kan zijn van seriematig aanbesteden. We breken uit onszelf gekozen voorkeurslijst met behulp van een aanbestedingsadvocaat
   • Je hoort over meerdere praktijkvoorbeelden als het gaat om anders samenwerken (met resultaat!)
   • Je kijkt vooruit naar de beheerder van de toekomst: is de beheerder een ‘duizend-dingen-doekje’? Of toch een andere rol?

   Praktische informatie

   Locatie:  Fort Altena, Tol 8, 4251 PX Werkendam
   Datum: 2 november
   Tijd:  12:00-18:00
   Kosten: Geen

   Meedoen? Klik dan op de onderstaande link!

   https://wow-aanmelden.nl/wow-dag-2023/deelnemer

   HSO Transitiemotor

   De maandelijkse TransitieMotor wordt georganiseerd om kansen en uitdagingen in de herinrichting van stedelijke ondergrond te bespreken. De focus ligt op de potentie van integraal ontwerpen, maar ook de valkuilen in de praktijk.  

   Deze sessie

   Hoe zouden bovengrondse nutsvoorziening eruit moeten zien? Wat is mooi en wat niet? Waar zouden deze moeten staan en wie bepaalt dat? Deze vragen staan centraal in het verhaal van Eric van den Beuken en Robijn Niemoller. Middels een interactieve sessie wordt er eerst ingegaan op de dillema’s rondom esthetiek en locatie van bovengrondse nutvoorzieningen. Daarna duiken we in een praktijkcasus van de Willem Beukelsstraat in Amsterdam waarin naar voren komt hoe de gemeente Amsterdam omgaat met deze dilemma’s. Vervolgens gaan we in discussie over systeem barrières en kansen en knelpunten die zich voordoen in de praktijk.

   Praktische informatie

   Datum: 26 oktober
   Tijd: 16:00 - 17:30
   Locatie: Microsoft Teams

    

   Klik hier om je aan te melden voor de Transitiemotor.

    

   Infradialoog | Circulaire infra met staal

   Hoe kan de staalindustrie bijdragen aan de verduurzaming? Kun je duurzaam staal ontwikkelen of is het er al? Welke duurzame toepassingen kennen we? En hoe kun je staal hergebruiken? Kunnen we de levensduur van stalen constructies verlengen? Kortom: kennen we de kansen van staal?

   Ook de materialen beton, asfalt, hout en composieten komen aan bod in een van de komende infradialogen. Houd hiervoor altijd de laatste donderdag van de maand in je agenda vrij.

   Ben je professional in de infra? Dan nodigen we je van harte uit met mee te doen aan deze online dialoog. Deel je kennis over staal of maak kennis met de mogelijkheden van staal. 

   Klik hier om je aan te melden.

   Werkgroep Gemeentelijke Bruggen | sessie 4

   De Bouwcampus organiseert vier sessies van de nieuwe werkgroep Gemeentelijke Bruggen, tot stand gekomen in samenwerking met Platform Bruggen. De vierde sessie vindt plaats op donderdag 12 oktober.

   Waarom de werkgroep Gemeentelijke Bruggen?

   De komende jaren moeten gemeenten duizenden bruggen duurzaam vervangen of renoveren. Dat is een enorme opgave omdat daarnaast ook geld en mensen nodig zijn voor de woningbouwopgave, energietransitie en klimaatadaptatie. Om hier een efficiënte aanpak voor te bedenken komt de werkgroep Gemeentelijke Bruggen dit jaar vier keer bij elkaar. Vorig jaar zochten al ruim 100 deelnemers uit de hele keten naar mogelijke oplossingen in drie andere werkgroepen; sluizen, beweegbare bruggen en gemalen. In deze werkgroepen bogen de deelnemers zich over vragen als: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, een vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen hierbij worden ingezet? De inspanningen van de drie werkgroepen resulteerden in bijgevoegde praatplaat met daarop stappen naar een vernieuwende aanpak.

   Praktische informatie

   De data van de reeks zijn als volgt:

   sessie 1 | donderdag 25 mei
   sessie 2 | donderdag 22 juni
   sessie 3 | donderdag 14 september
   sessie 4 | donderdag 12 oktober

   De sessies vinden plaats van 14:00 - 17:00 uur op verschillende locaties in het midden van het land. Aansluitend aan de sessies is er een borrel. De definitieve locaties en meer informatie over het programma ontvang je na aanmelding.

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   V&R Transitiemotor

   De maatschappelijke opgaven in de bouw en infrawereld zijn groot. Om daarnaast de golf van duizenden te vervangen of te renoveren bruggen, sluizen en viaducten te verwerken, is een andere aanpak essentieel. Mirko Pap onderzocht de voordelen van programmatisch en seriematig werken en wat dat betekent voor de korte en lange termijn tenderstrategie beslissing van aannemers. Met onder andere stellingen gaan we de interactie aan met de aanwezigen om transitielessen te leren. Onder andere Leentje Volker (Professor Geïntegreerde Projectoplevering aan de Universiteit Twente) en vertegenwoordigers van aannemers en opdrachtgevers nemen deel aan de discussies.

    

   De Transitiemotor vindt plaats op 12 oktober om 16:00 en is online.

   Klik hier om je aan te melden

   Transitiedag 2023

   De Transitiedag is op dinsdag 10 oktober van 09:30 tot 17:30 uur op The Green Village in Delft. Aanmelden voor de transitiedag is verplicht. Indien je niet meedoet aan de rondleiding is de inloop om 09:00 uur. De optionele rondleiding is om half 9. Mocht je interesse hebben dan moet je je wel apart aanmelden voor de rondleiding.

   Er staat dan een prachtige koffie van een barista of een heerlijke thee op je te wachten. Natuurlijk hebben we ook wat lekkers daarbij. Tijdens de lunch is er heerlijk verse Pizza en we sluiten af met een borrel.

   Je neemt gedurende de dag deel aan twee crossover workshops. Verdere details over onder andere parkeren en de route volgen na inschrijving.

   Aanmelden voor de Transitiedag

   Let op! Het aantal plekken voor de Transitiedag is beperkt. Schrijf je dus snel in, want vol = vol.

   Inschrijven kan t/m 3 oktober. Je ontvangt een definitieve bevestiging in de week van 25 september.

   Aanmelden

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond | Kwantificeren van de integrale waarde van de ondergrond

   Reserveer donderdag 28 september voor de eerste editie van de TransitieMotor na de zomer! Florian Reuter en Eliane Blomen van het Impact Institute nemen ons op donderdag 28 september mee langs een aantal voorbeelden van impact denken bij andere organisaties. Deze voorbeelden dienen als inspiratie en startschot voor het impact denken in de ondergrond.

   Kwantificeren van de integrale waarde van de ondergrond

   Het maken van impact en het creëren van brede welvaart wordt steeds belangrijker. Zeker voor instanties met een publiek doel. Het meten van impact is een tool om daarop te kunnen sturen. Impact Institute geeft organisaties het gereedschap, data en trainingen om impact te meten, rapporteren en te managen. 

   Florian Reuter is team lead van het energie, water en infrastructuur team. Hij gelooft in het belang van “impact denken” om organisaties te helpen met rechtvaardige transities.

   Eliane Blomen is senior manager in het energie, water en infrastructuur team met 15 jaar ervaring in hernieuwbare energie strategie en ontwikkeling.

   Wanneer?

   Donderdag 28 september | 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Tweedaagse Circulaire Herinrichting

   Er is een business case voor circulair herinrichten van utiliteitsgebouwen! Om de business case vorm te geven wordt een tweedaagse georganiseerd. 64 mensen vanuit 8 verschillende werkvelden/stakeholdergroepen worden verbonden en gaan samen impact creëren op het gebied van circulaire herinrichting van kantoren.

   We richten ons op de bestaande gebouwen en laten nieuwbouw buiten beschouwing. De focus ligt op een aantal productgroepen, namelijk scheidingswanden, vloer-plafond afwerking, installatie- en regeltechniek en luchtbehandeling, verlichting en beschermlagen/ afwerking met als uitgangspunt minimale milieubelasting, gezondheid en flexibiliteit. Circulariteit volgens de principes van de R-ladder met als minimale ondergrens gelijkwaardig hergebruik.

   De tweedaagse bijeenkomst wordt vormgegeven volgens de werkmethode ‘Future Search’. Deze werkwijze kenmerkt zich door een grote mate van zelforganisatie en eigen verantwoordelijkheid voor het resultaat. Daarmee voorkomen we het ‘not-invented here syndrome’. Er worden geen keynotes georganiseerd in het officiele deel van het programma. De deelnemers maken zelf het succes! Het programma kent een vaste volgorde van werkvormen en wordt strak begeleid door ervaren facilitators. De methodiek werkt toe naar een gezamenlijk toekomstbeeld van waaruit een gedragen aanzet voor actieplannen wordt ontwikkeld. 

   Bekijk de uitnodiging hier.

   Aanmelden kan t/m 7 septemberLet op! Het aantal plekken voor de bijeenkomst is beperkt. Schrijf je dus snel in, want vol = vol. Je ontvangt een definitieve bevestiging in de week van 11 september.

   Wanneer?

   Woensdag en donderdag 27 & 28 september op een locatie in Park de Hoge Veluwe

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   V&R TransitieMotor

   Kom naar de tweede editie van de V&R TransitieMotor op donderdag 21 september! Tijdens deze online sessie nemen we je mee naar de Duitse (infra)markt. Max Bögl deelt hun ervaring met seriematig en industrieel bouwen. Ben je erbij?

   Ervaringen Max Bögl

   De Max Bögl Group heeft “bau + X” als bedrijfsstrategie. “X” staat onder andere voor de focus op grootschalige productie van eigen seriematige producten. Op 21 september vertelt Max Bögl over hun ervaringen hiermee. Waar liepen ze tegen aan? Welke ontwerpkeuzes hebben ze gemaakt? We gaan ook in gesprek met een Duitse opdrachtgever om te begrijpen waarom en hoe ze ruimte bieden voor een seriematige industriële aanpak. Verder is er genoeg ruimte voor discussie en vragen. 

   Wanneer?

   Donderdag 21 september 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Werkgroep Gemeentelijke Bruggen | sessie 3

   De Bouwcampus organiseert vier sessies van de nieuwe werkgroep Gemeentelijke Bruggen, tot stand gekomen in samenwerking met Platform Bruggen. De derde sessie vindt plaats op donderdag 14 september.

   Waarom de werkgroep Gemeentelijke Bruggen?

   De komende jaren moeten gemeenten duizenden bruggen duurzaam vervangen of renoveren. Dat is een enorme opgave omdat daarnaast ook geld en mensen nodig zijn voor de woningbouwopgave, energietransitie en klimaatadaptatie. Om hier een efficiënte aanpak voor te bedenken komt de werkgroep Gemeentelijke Bruggen dit jaar vier keer bij elkaar. Vorig jaar zochten al ruim 100 deelnemers uit de hele keten naar mogelijke oplossingen in drie andere werkgroepen; sluizen, beweegbare bruggen en gemalen. In deze werkgroepen bogen de deelnemers zich over vragen als: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, een vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen hierbij worden ingezet? De inspanningen van de drie werkgroepen resulteerden in bijgevoegde praatplaat met daarop stappen naar een vernieuwende aanpak.

   Praktische informatie

   De data van de reeks zijn als volgt:

   sessie 1 | donderdag 25 mei
   sessie 2 | donderdag 22 juni
   sessie 3 | donderdag 14 september
   sessie 4 | donderdag 12 oktober

   De sessies vinden plaats van 14:00 - 17:00 uur op verschillende locaties in het midden van het land. Aansluitend aan de sessies is er een borrel. De definitieve locaties en meer informatie over het programma ontvang je na aanmelding.

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Draai de warmtekraan open | Warmte uit Water

   Aquathermie heeft grote potentie in de warmtetransitie van Nederland. Hoe draaien we warmtekraan open?

   Warmte uit Water en De Bouwcampus organiseren op 14 september een bijeenkomst met het thema aquathermie. Hierbij staat de vraag ‘Hoe draaien we de warmtekraan open?’ centraal. We brengen deze dag verschillende expertises, perspectieven en achtergronden bij elkaar en hopen een oplossing te vinden voor de problemen die opschaling van de toepassing van aquathermie vooralsnog in de weg lijken te staan.

   We zoeken antwoorden op vragen als; naar welke zekerheden zoeken financiers van aquathermieprojecten? Welke mogelijkheden bieden de wettelijke kaders voor grootschalige toepassing van aquathermie? Welke rol spelen gemeentes, energie coöperaties en burgers? Weten we genoeg over de impact van aquathermie op de leefomgeving? Het zijn voorbeelden van vragen die we los van elkaar, maar eigenlijk vooral in samenhang, moeten beantwoorden. Zo komt er inzicht in de wijze waarop we grootschalige toepassing van aquathermie voor elkaar krijgen.

   Aanmelden kan tot 27 augustus. Let op! Het aantal plekken voor de bijeenkomst is beperkt. Schrijf je dus snel in, want vol = vol. Je ontvangt een definitieve bevestiging in de week van 28 augustus.

   Wanneer?

   Donderdag 14 september 19:00 - 17:00 uur bij LEF Future Center

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Informatiesessie | Future Search Circulaire Herinrichting

   Er is een business case voor circulair herinrichten van utiliteitsgebouwen! Om de business case vorm te geven wordt een tweedaagse georganiseerd. Voorafgaand aan de tweedaagse organiseren wij een informatiesessie. Waarin wij uitlichten wat we op het terrein van circulair herinrichten willen doen en waar naar ons idee de uitdagingen liggen. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 7 september van 12:00 - 13:00 uur.

   Wanneer?

   Donderdag 7 september | 12:00 - 13:00 uur (online in Teams)

   Deelnemen

   Klik hier om deel te nemen.

   Werkgroep Gemeentelijke Bruggen | sessie 2

   De Bouwcampus organiseert vier sessies van de nieuwe werkgroep Gemeentelijke Bruggen, tot stand gekomen in samenwerking met Platform Bruggen. De tweede sessie vindt plaats op donderdag 22 juni.

   Waarom de werkgroep Gemeentelijke Bruggen?

   De komende jaren moeten gemeenten duizenden bruggen duurzaam vervangen of renoveren. Dat is een enorme opgave omdat daarnaast ook geld en mensen nodig zijn voor de woningbouwopgave, energietransitie en klimaatadaptatie. Om hier een efficiënte aanpak voor te bedenken komt de werkgroep Gemeentelijke Bruggen dit jaar vier keer bij elkaar. Vorig jaar zochten al ruim 100 deelnemers uit de hele keten naar mogelijke oplossingen in drie andere werkgroepen; sluizen, beweegbare bruggen en gemalen. In deze werkgroepen bogen de deelnemers zich over vragen als: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, een vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen hierbij worden ingezet? De inspanningen van de drie werkgroepen resulteerden in bijgevoegde praatplaat met daarop stappen naar een vernieuwende aanpak.

   Praktische informatie

   De data van de reeks zijn als volgt:

   sessie 1 | donderdag 25 mei
   sessie 2 | donderdag 22 juni
   sessie 3 | donderdag 14 september
   sessie 4 | donderdag 12 oktober

   De sessies vinden plaats van 14:00 - 17:00 uur op verschillende locaties in het midden van het land. Aansluitend aan de sessies is er een borrel. De definitieve locaties en meer informatie over het programma ontvang je na aanmelding.

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond | 'Van projectenfabriek naar vitale systemen' met Pieter Boone

   Reserveer donderdag 22 juni voor de laatste editie van de TransitieMotor voor de zomer! Pieter Boone, strategisch adviseur Bodem en Ondergrond voor Gemeente Rotterdam, vertelt over hoe je van projectdenken naar systeemdenken gaat.

   Van projectenfabriek naar vitale systemen

   Vanuit de gedachte water en bodem sturend vertelt Pieter Boone over hoe je van projectdenken naar systeemdenken gaat. Om de (maatschappelijke) transities passend te krijgen in de steeds voller rakende ondergrond is dit namelijk van levensbelang. Tegelijkertijd constateert hij dat de informatie uit de operationele werkzaamheden maar moeilijk terecht komt bij de visievorming en andersom. Maar hoe ga je als organisatie met deze gescheiden werelden om? Hoe maak je mensen bewust hiervan? Hierover en meer gaan we het hebben op de TransitieMotor Stedelijke Ondergrond op donderdag 22 juni. 

   Wanneer?

   Donderdag 22 juni | 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Werkgroep Gemeentelijke Bruggen | sessie 1

   De Bouwcampus organiseert vier sessies van de nieuwe werkgroep Gemeentelijke Bruggen, tot stand gekomen in samenwerking met Platform Bruggen. Op 19 april vond de kick-off plaats, waarin het doel en de aanpak van de werkgroep werd besproken; het zoeken naar mogelijkheden om te standaardiseren om zo het renoveren of vervangen van bruggen in grotere aantallen naar de markt te brengen. Op donderdag 25 mei trappen we af met de eerste sessie.

   Waarom de werkgroep Gemeentelijke Bruggen?

   De komende jaren moeten gemeenten duizenden bruggen duurzaam vervangen of renoveren. Dat is een enorme opgave omdat daarnaast ook geld en mensen nodig zijn voor de woningbouwopgave, energietransitie en klimaatadaptatie. Om hier een efficiënte aanpak voor te bedenken komt de werkgroep Gemeentelijke Bruggen dit jaar vier keer bij elkaar. Vorig jaar zochten al ruim 100 deelnemers uit de hele keten naar mogelijke oplossingen in drie andere werkgroepen; sluizen, beweegbare bruggen en gemalen. In deze werkgroepen bogen de deelnemers zich over vragen als: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, een vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen hierbij worden ingezet? De inspanningen van de drie werkgroepen resulteerden in bijgevoegde praatplaat met daarop stappen naar een vernieuwende aanpak.

   Praktische informatie

   De data van de reeks zijn als volgt:

   sessie 1 | donderdag 25 mei
   sessie 2 | donderdag 22 juni
   sessie 3 | donderdag 14 september
   sessie 4 | donderdag 12 oktober

   De sessies vinden plaats van 14:00 - 17:00 uur op verschillende locaties in het midden van het land. Aansluitend aan de sessies is er een borrel. De definitieve locaties en meer informatie over het programma ontvang je na aanmelding.

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Brugdialogen: de aanbesteding van 40 Vlaamse bruggen

   Op donderdag 25 mei voeren we de dialoog met elkaar over de aanbesteding van 40 bruggen in Vlaanderen. Onze Vlaamse collega’s benaderen deze opgave met een vernieuwende aanpak. Wat kunnen we van hen leren als het gaat over onze eigen vervangings- en renovatieopgave? 

   Monsterklus met één aanbesteding en één aannemer

   De Vlaamse overheid pioniert met één aanbesteding en één aannemer voor de vernieuwing van veertig vaste bruggen. “Dat is nog nooit eerder gebeurd hier”, aldus de beheerders. Daar kan Nederland nog wat van opsteken. Nederlandse architecten ontwerpen de blauwdruk voor deze monsterklus.

   Zo’n 200 verouderde bruggen in Vlaanderen moeten de komende jaren dringend vernieuwd worden. En dat pakken de zuiderburen helemaal anders aan. De vervanging van tientallen bruggen, ontwerp én uitvoering, komt in handen van één hoofdaannemer. De bruggen zijn in beheer van twee verschillende overheidsinstellingen. En liggen ook nog eens verspreid over hemelsbreed zo’n 200 kilometer, in hoofdwegen en vaarroutes van Brugge tot Hasselt.

   Dit keer hebben we twee Vlaamse vakgenoten uit de sector die de dialoog kort inleiden en met jou delen hoe zij vanuit hun eigen praktijk met deze opgave omgaan:

   • Jan van Rensbergen van MOW Vlaanderen (Departement Mobiliteit en Openbare werken)
   • Marc Decoo van MOW Vlaanderen (Departement Mobiliteit en Openbare werken

   Vervolgens gaan we in kleine groepjes met elkaar in gesprek. Om 09.00 uur vindt de plenaire terugkoppeling plaats. 

   Wanneer?

   Donderdag 25 mei 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Organisatie

   Platform WOW
   Platform Bruggen
   De Bouwcampus

   Lees hier meer over de Brugdialogen.

   V&R TransitieMotor

   De eerste editie van de V&R TransitieMotor vindt plaats op 11 mei a.s. Robert Doetsch, programmamanager, neemt ons deze middag mee in de praktijk van een programmatische aanpak bij het waterschap Hollandse Delta.

   Een programmatische en seriematige aanpak

   Om de golf van duizenden te vervangen of te renoveren bruggen, sluizen en viaducten te verwerken is een andere aanpak essentieel. Doen we dit niet dan komt de bereikbaarheid, de veiligheid en het behalen van maatschappelijke doelen in gevaar. Maar wat is voor deze opgave de beste aanpak? Robert Doetsch heeft hier bij het waterschap Hollandse Delta een antwoord op geformuleerd: een wezenlijk andere aanpak door middel van een programmatische en seriematige aanpak. Welke weerstand roept deze andere manier van werken op en hoe ga je hiermee om? Hoe draagt het bepalen van de juiste eisen hieraan bij en hoe ga je om met onzekerheid in je uitvraag en tijdens de realisatie? En hoe zorg je dat beheer meteen goed aansluit? Hier gaan we met elkaar over in gesprek aan de hand van de presentatie van Robert Doetsch.

   Wanneer?

   Donderdag 11 mei 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Kick-off werkgroep Gemeentelijk Bruggen

   Op woensdag 19 april van 09:00 – 11:00 uur vindt de online kick-off van de nieuwe werkgroep Gemeentelijk Bruggen plaats. In twee uur wordt het doel en de aanpak van de werkgroep besproken; het zoeken naar mogelijkheden om te standaardiseren of het renoveren of vervangen van bruggen in grotere aantallen naar de markt te brengen. Aanvullend komen verschillende inspirerende organisaties aan het woord en wordt de eerder vormgegeven ‘praatplaat’ over standaardisering in de V&R opgave verder toegelicht.

   Waarom de werkgroep Gemeentelijke Bruggen?

   De komende jaren moeten gemeenten duizenden bruggen duurzaam vervangen of renoveren. Dat is een enorme opgave omdat daarnaast ook geld en mensen nodig zijn voor de woningbouwopgave, energietransitie en klimaatadaptatie. Om hier een efficiënte aanpak voor te bedenken komt de werkgroep Gemeentelijke Bruggen dit jaar vier keer bij elkaar. Vorig jaar zochten al ruim 100 deelnemers uit de hele keten naar mogelijke oplossingen in drie andere werkgroepen; sluizen, beweegbare bruggen en gemalen. In deze werkgroepen bogen de deelnemers zich over vragen als: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, een vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen hierbij worden ingezet? De inspanningen van de drie werkgroepen resulteerden in bijgevoegde praatplaat met daarop stappen naar een vernieuwende aanpak.

   Wanneer?

   Donderdag 19 april 09:00 - 11:00 uur (online via Teams)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Brugdialogen | Standaardisatie in de bruggensector

   We gaan donderdag 30 maart in gesprek over standaardisatie en industrialisatie in de bruggensector. De laatste jaren is er een cultuuromslag gaande: van maatwerk naar breed inzetten op industrialisatie van bruggen en brugonderdelen. Een seriematige aanpak en standaardisatie zijn randvoorwaarden hiervoor.

   Twee jaar geleden besteedden we ook al aandacht aan dit thema. Een goed moment om de balans op te maken: welke inzichten heeft het ons tot nu toe gebracht? Hoe vordert deze aanpak in andere delen van de sector, zoals de woningbouw? En vooral, is deze aanpak voldoende om de V&R opgave het hoofd te bieden?

   Drie vakgenoten uit de sector leiden de dialoog kort in en delen hoe zij vanuit hun eigen praktijk met dit thema omgaan:

   • Gerhard Nijenhuis namens IPV Delft
   • Daan Schraven namens TU Delft
   • Brigitte Berends namens De Bouwcampus

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’. Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Wanneer?

   Donderdag 30 maart 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Organisatie

   Platform WOW
   Platform Bruggen
   De Bouwcampus

   Lees hier meer over de Brugdialogen.

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond | 10 jaar bijzondere integrale projecten gemeente Amsterdam

   In de komende editie van de TransitieMotor Stedelijke Ondergrond op 30 maart a.s. nemen Patricia Byrne-de Meijer en Paul Elzenaar ons mee in de praktijk van 10 jaar integraal uitvoeren binnen Bijzondere Werken van de gemeente Amsterdam.

   10 jaar bijzonder integraal uitgevoerde projecten in Amsterdam

   De mores is lang een ‘ieder voor zich’ geweest bij het vervangen of aanleggen van ondergrondse utiliteitsnetwerken. De verantwoordelijkheden, kosten en baten waren opgedeeld en belegd bij de individuele partners in de keten. De tijd dat dit lucratief was lijkt echter voorbij. Samenwerking is een manier om integraler en efficiënter te werken in de stedelijke ondergrond.

   De uitvoering als spiegel voor een strategische beleidsagenda

   Gemeente Amsterdam is al 10 jaar integraal aan het uitvoeren, vooral op plekken die vanwege hun bovengrondse drukte extra veel afstemming vragen voor ondergrondse renovatiewerkzaamheden. Patricia en Paul vertellen ons deze middag meer over deze praktijk van 10 jaar integraal uitvoeren. Vervolgens zoomen we uit en behandelen we de vragen die velen in de uitvoering bezighouden: hoe maak je de stap van integraal uitvoeren naar integraal voorbereiden? En hoe kan beleid ondersteunend zijn voor integraal programmeren? We gaan specifiek in op twistpunten zoals prijsafspraken, raamwerkovereenkomsten en uitzonderingen op de regel.

   Wanneer?

   Donderdag 30 maart 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Brugdialogen | Best practices in transitieopgaven

   Op donderdag 23 februari voeren we de dialoog met als doel om van elkaar te leren hoe best practices in de breedte bijdragen aan opschaling en versnelling. De volgende vakgenoten leiden de dialoog kort in en leggen uit hoe zij vanuit hun eigen praktijk met dit thema omgaan:

   • Rob Konings van De Bouwcampus
   • Ruud Loeve van Arcadis
   • Francien Bouwmeister (onder voorbehoud) van de gemeente Amsterdam

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’. Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Wanneer?

   Donderdag 23 februari 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Organisatie

   Platform WOW
   Platform Bruggen
   De Bouwcampus

   Lees hier meer over de Brugdialogen.

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond | Bouwen vanuit de Bodem

   De TransitieMotor Stedelijke Ondergrond richt zich op de kansen en uitdagingen in de herinrichting van de stedelijke ondergrond. Hierbij ligt de focus op de potentie van integraal ontwerpen en de valkuilen die in de praktijk worden ervaren. In de editie van 23 februari verkennen we hoe ruimtelijk ontwikkelaars bodem én infra-techniek kunnen meenemen in hun ontwerp voor duurzamere steden.

   Bouwen vanuit de Bodem

   Ruimtelijk ontwikkelaars worden steeds vaker gezien als de professionals die de verbinding tussen de verschillende claims op de stedelijke ondergrond moeten verbeelden. En toch zien we vaak vooral plaatjes die de bovengrond mooi hebben ingevuld, maar waar onder de grond nog weinig is ingericht. Vanuit het Fonds voor de Creatieve Industrie is een vraag uitgezet onder ontwerpers om meer te bouwen vanuit de bodem in hun ontwerpopgaven.

   Aan het woord komt Laura Thomas, stedenbouwkundig ontwerper en onderzoeker bij Posad Maxwan. Zij is één van de ontwerpers die aan de slag ging met de vraag: hoe ontwerpen we een circulaire stad? Circulariteit wordt hierin niet alleen begrepen als een duurzaamheidsstreven, maar als een ontwerpprincipe. Ondergrond én bovengrond samen ontwerpen. Tijdens deze sessie deelt ze de eerste resultaten van het ontwerpend onderzoek dat zij en haar team hebben uitgevoerd vanuit het subsidietraject Bouwen vanuit de Bodem.

   We nodigen je uit om met ons in gesprek te gaan en te reageren op de eerste ontwerpen die de stad letterlijk circulair verbeelden; boven én ondergrond.

   Wanneer?

   Donderdag 23 februari 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Brugdialogen | Stikstof; hoe bouwen we door?

   De Brugdialogen vinden plaats op de laatste donderdag van de maand, klokslag 08.00 - 09.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Op donderdag 26 januari voeren we de dialoog over stikstof.

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’. Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Wanneer?

   Donderdag 26 januari 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Organisatie

   Platform WOW
   Platform Bruggen
   De Bouwcampus

   Lees hier meer over de Brugdialogen.

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond | De Bodemexpert van de toekomst met KOBO-HO

   De Transitiemotor Stedelijke Ondergrond koerst door! Maandelijks bespreken we met jou de kansen en uitdagingen in de herinrichting van de stedelijke ondergrond. Hoe bieden we alle transities die een plek vragen in de ondergrond het hoofd? Welke rol spelen betrokken coalities daarin? Daar gaan we over in gesprek met steeds een nieuwe casus.

   De volgende editie op donderdag 26 januari (16:00 - 17:30 uur) staat in het teken van de ideale bodemexpert van de toekomst.

   Programma

   We gaan in gesprek met Geert Roovers, lector Bodem en Ondergrond bij Saxion Hogeschool en trekker van het Kennis- en onderwijscentrum bodem en ondergrond voor het hoger onderwijs (KOBO-HO). In oktober sloten De Bouwcampus, het GPKL en KOBO-HO een samenwerkingsovereenkomst voor het lab Ondergrondse Infra, omdat we het belangrijk vinden bij te dragen aan goede bodemexperts – nu én later. Maar wat is dat eigenlijk, de ideale Bodemexpert van de Toekomst? En aan welke vragen zouden zij nu al kunnen werken?

   Wanneer?

   Donderdag 26 januari 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   InfraTech 2023 | Dag 4

   InfraTech 2023 vindt plaats van 17 t/m 20 januari 2023 in Rotterdam Ahoy. InfraTech is hét kennisplatform waar de opdrachtgevers, aannemers, ingenieursbureaus en toeleveranciers laten zien waarom de Nederlandse infrasector al jarenlang tot de wereldtop behoort. De Bouwcampus is op alle vier de dagen aanwezig op de beursvloer.

   Wanneer?

   Dinsdag 17 december | 10:00 - 18:00 uur
   Woensdag 18 december | 10:00 - 21:00 uur
   Donderdag 19 december | 10:00 - 18:00 uur
   Vrijdag 20 december | 10:00 - 16:00 uur

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   InfraTech 2023 | Dag 3

   InfraTech 2023 vindt plaats van 17 t/m 20 januari 2023 in Rotterdam Ahoy. InfraTech is hét kennisplatform waar de opdrachtgevers, aannemers, ingenieursbureaus en toeleveranciers laten zien waarom de Nederlandse infrasector al jarenlang tot de wereldtop behoort. De Bouwcampus is op alle vier de dagen aanwezig op de beursvloer.

   Wanneer?

   Dinsdag 17 december | 10:00 - 18:00 uur
   Woensdag 18 december | 10:00 - 21:00 uur
   Donderdag 19 december | 10:00 - 18:00 uur
   Vrijdag 20 december | 10:00 - 16:00 uur

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   InfraTech 2023 | Dag 2

   InfraTech 2023 vindt plaats van 17 t/m 20 januari 2023 in Rotterdam Ahoy. InfraTech is hét kennisplatform waar de opdrachtgevers, aannemers, ingenieursbureaus en toeleveranciers laten zien waarom de Nederlandse infrasector al jarenlang tot de wereldtop behoort. De Bouwcampus is op alle vier de dagen aanwezig op de beursvloer.

   Wanneer?

   Dinsdag 17 december | 10:00 - 18:00 uur
   Woensdag 18 december | 10:00 - 21:00 uur
   Donderdag 19 december | 10:00 - 18:00 uur
   Vrijdag 20 december | 10:00 - 16:00 uur

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   InfraTech 2023 | Dag 1

   InfraTech 2023 vindt plaats van 17 t/m 20 januari 2023 in Rotterdam Ahoy. InfraTech is hét kennisplatform waar de opdrachtgevers, aannemers, ingenieursbureaus en toeleveranciers laten zien waarom de Nederlandse infrasector al jarenlang tot de wereldtop behoort. De Bouwcampus is op alle vier de dagen aanwezig op de beursvloer.

   Wanneer?

   Dinsdag 17 december | 10:00 - 18:00 uur
   Woensdag 18 december | 10:00 - 21:00 uur
   Donderdag 19 december | 10:00 - 18:00 uur
   Vrijdag 20 december | 10:00 - 16:00 uur

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Werkgroep Sluizen | sessie 4 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.

   De werkgroepen zijn opgedeeld in vier thema's: beweegbare bruggen, sluizen, gemalen en kleine gemeentelijke bruggen.

   De vierde sessie van de werkgroepen Sluizen vindt plaats op 10 januari a.s. van 14.00 tot 19.00 uur

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst in de rol van (ervarings)deskundige op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en het beheer van infrastructuur. De bijeenkomsten zijn interactief, met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Je mede-deelnemers zijn vertegenwoordigers uit de markt, de (semi)overheid en kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Dinsdag 10 januari | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Aanmelden

   Bij deelname aan de werkgroep committeer je je aan een reeks van vier sessies tot het eind van het jaar. Wil je na de eerste sessie op 27 september nog aansluiten? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Workshop | Optoppen de Nieuwe Norm

   Holland Houtland en De Bouwcampus organiseren de workshop ‘Optoppen de Nieuwe Norm’ op maandagmiddag 12 december van 12:00 tot 16:30 uur.

   De Provincie Zuid-Holland heeft onlangs de ambitie uitgesproken de komende 8 jaar 235.460 woningen bij te bouwen. Dit zal vooral binnenstedelijk plaatsvinden. Optoppen is dan een ideaal middel om deze groei te realiseren. Daarbij is, gezien de toenemende klimaatcrisis en materialen schaarste, het gebruik van biobased materialen essentieel. De focus van deze bijeenkomst zal dan ook liggen op biobased optoppen in de provincie Zuid-Holland.

   De middag begint om 12:00 uur met een optionele rondleiding over The Green Village, een fieldlab voor duurzame innovatie op de TU Delft. Na de lunch start om 13:00 uur het programma, gevuld met inspirerende presentaties en actieve matchmaking sessies.

   Wanneer?

   Maandag 12 december 12:00 - 16:30 uur (The Green Village)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Werkgroep Gemalen | sessie 4 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.

   De werkgroepen zijn opgedeeld in vier thema's: beweegbare bruggen, sluizen, gemalen en kleine gemeentelijke bruggen.

   De vierde sessie van de werkgroep Gemalen vindt gezamenlijk plaats op 6 december a.s. van 14.00 tot 19.00 uur

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst in de rol van (ervarings)deskundige op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en het beheer van infrastructuur. De bijeenkomsten zijn interactief, met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Je mede-deelnemers zijn vertegenwoordigers uit de markt, de (semi)overheid en kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Dinsdag 6 december | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Aanmelden

   Bij deelname aan de werkgroep committeer je je aan een reeks van vier sessies tot het eind van het jaar. Wil je na de eerste werksessie op 13 september nog aansluiten? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Werkgroep Sluizen | sessie 3 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.

   De werkgroepen zijn opgedeeld in vier thema's: beweegbare bruggen, sluizen, gemalen en kleine gemeentelijke bruggen.

   De derde sessie van de werkgroepen Sluizen vindt plaats op 29 november a.s. van 14.00 tot 19.00 uur

   De datum van de vierde sessie volgt zo snel mogelijk.

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst in de rol van (ervarings)deskundige op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en het beheer van infrastructuur. De bijeenkomsten zijn interactief, met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Je mede-deelnemers zijn vertegenwoordigers uit de markt, de (semi)overheid en kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Dinsdag 29 november | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Aanmelden

   Bij deelname aan de werkgroep committeer je je aan een reeks van vier sessies tot het eind van het jaar. Wil je na de eerste sessie op 27 september nog aansluiten? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Brugdialogen | Personeelstekort in de infra; hoe gaan we ermee om?

   De Brugdialogen vinden plaats op de laatste donderdag van de maand, klokslag 08.00 - 09.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Op donderdag 24 november voeren we de dialoog over het personeelstekort in de infra en hoe we daarmee omgaan. En ís er überhaupt wel een tekort?

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’. Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Wanneer?

   Donderdag 24 november 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Organisatie

   Platform WOW
   Platform Bruggen
   De Bouwcampus

   Lees hier meer over de Brugdialogen.

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond | Gebiedsgerichte energietransitie – van klein experiment naar opschaling

   De Transitiemotor Stedelijke Ondergrond koerst door! Maandelijks bespreken we met jou de kansen en uitdagingen in de herinrichting van de stedelijke ondergrond. Hoe bieden we alle transities die een plek vragen in de ondergrond het hoofd? Welke rol spelen betrokken coalities daarin? Daar gaan we over in gesprek met steeds een nieuwe casus.

   De volgende editie op donderdag 24 november (16:00 - 17:30 uur) staat in het teken van kleinschalige experimenten in de energietransitie.

   Programma

   Marco Kock vertelt over kleinschalige experimenten in de energietransitie waar burgers bij betrokken zijn. Wat is er nodig om dergelijke experimenten op te schalen? En hoe smeed je dan een goede coalitie?

   Wanneer?

   Donderdag 24 november 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Werkgroep Beweegbare Bruggen | sessie 4 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.

   De werkgroepen zijn opgedeeld in vier thema's: beweegbare bruggen, sluizen, gemalen en kleine gemeentelijke bruggen.

   De derde sessie van de werkgroep Beweegbare Bruggen vindt plaats op 15 november a.s. van 14.00 tot 19.00 uur

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst in de rol van (ervarings)deskundige op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en het beheer van infrastructuur. De bijeenkomsten zijn interactief, met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Je mede-deelnemers zijn vertegenwoordigers uit de markt, de (semi)overheid en kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Dinsdag 15 november 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Aanmelden

   Bij deelname aan de werkgroep committeer je je aan een reeks van vier sessies tot het eind van het jaar. De eerste sessie heeft reeds plaatsgevonden op 28 juni. Aanmelden is niet meer mogelijk.

   Werkgroep Gemalen | sessie 3 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.

   De werkgroepen zijn opgedeeld in vier thema's: beweegbare bruggen, sluizen, gemalen en kleine gemeentelijke bruggen.

   De derde sessie van de werkgroep Gemalen vindt gezamenlijk plaats op 10 november a.s. van 14.00 tot 19.00 uur

   Laatste datum:

   Sessie 4    6 december | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst in de rol van (ervarings)deskundige op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en het beheer van infrastructuur. De bijeenkomsten zijn interactief, met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Je mede-deelnemers zijn vertegenwoordigers uit de markt, de (semi)overheid en kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Donderdag 10 november | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Aanmelden

   Bij deelname aan de werkgroep committeer je je aan een reeks van vier sessies tot het eind van het jaar. Wil je na de eerste werksessie op 13 september nog aansluiten? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Toekomstbestendig bouwen met bio based materials | INNOvember 2022

   In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn: zo worden grondstoffen efficiënter gebruikt. Een belangrijke stap in dit proces is ons gebruik van primaire grondstoffen halveren in 2030. De Nederlandse bouwsector is grootgebruiker van primaire grondstoffen en kan aan deze halvering bijdragen door ‘biobased’ te bouwen. In deze sessie zullen we ingaan op de volgende vragen:

   • Hoe krijg je een verbinding tot stand tussen landbouw en bouwsector?
   • Welke instrumenten zet BZK in om ontwikkelingen in de markt te stimuleren?
   • Hoe werken de carbon credits? Welke rol heeft de overheid?

   Er zullen verschillende voorbeeldprojecten worden gedemonstreerd uit de Buyer group bio based bouwmaterialen vanuit Rijksvastgoedbedrijf, RVO, gemeente Amsterdam en de Floriade.

   Landbouwtransitie faciliteert duurzame bouwsector
   De landbouw kan CO2 oogsten in de vorm van biomassa, zo levert een hectare miscanthus 35 ton stored carbon op. De meeste gewassen hebben een lage stikstokbehoefte en passen in de omvorming naar een landbouw die in balans is met de omgeving. De opbrengst per hectare is vaak nog te gering om die transitie vanzelf te laten gebeuren. Aanvullende financiering kan komen door carbon credits, waarmee wel een rendabele bedrijfsvoering mogelijk is.
   Biobased bouwmaterialen hebben als aanvullend voordeel dat ze 1,2x zoveel carbon uitstoot voorkomen door substitutie van fossiele bouwmaterialen zoals bijvoorbeeld steenwol. 

   Sprekers:

   • Atto Harsta (BuildingBalance en De Bouwcampus)
   • Hanna Lára Pálsdóttir (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)

   Wanneer?

   Dinsdag 8 november 2022 | 13:00 - 14:00 uur | online

   Meer informatie

   Meer informatie over de bijeenkomst vind je op de website van INNOvember.

   Werkgroep Sluizen | sessie 2 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.

   De werkgroepen zijn opgedeeld in vier thema's: beweegbare bruggen, sluizen, gemalen en kleine gemeentelijke bruggen.

   De tweede sessie van de werkgroepen Sluizen vindt plaats op 3 november a.s. van 14.00 tot 19.00 uur

   Andere data:

   Sessie 3    29 november | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk
   Sessie 4     Volgt zo snel mogelijk

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst in de rol van (ervarings)deskundige op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en het beheer van infrastructuur. De bijeenkomsten zijn interactief, met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Je mede-deelnemers zijn vertegenwoordigers uit de markt, de (semi)overheid en kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Donderdag 3 november | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Aanmelden

   Bij deelname aan de werkgroep committeer je je aan een reeks van vier sessies tot het eind van het jaar. Wil je na de eerste sessie op 27 september nog aansluiten? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   TransitieMotor Stedelijke Ondergrond | Praktijkcasus Tilburg

   De Transitiemotor Stedelijke Ondergrond koerst door! Maandelijks bespreken we met jou de kansen en uitdagingen in de herinrichting van de stedelijke ondergrond. Hoe bieden we alle transities die een plek vragen in de ondergrond het hoofd? Welke rol spelen betrokken coalities daarin? Daar gaan we over in gesprek met steeds een nieuwe casus.

   De volgende editie op donderdag 3 november (16:00 - 17:30 uur) staat in het teken van de praktijkcasus Tilburg. De gemeente Tilburg, Enexis en Brabant Water vertellen je graag over (de totstandkoming van) hun nieuwe convenant, en vertrekkend transitiemedewerker Alice Vogel deelt haar geleerde lessen.

   Programma

   In gesprek met … praktijkcasus Tilburgse samenwerking

   Sander van der Heijden (gemeente Tilburg), John Ottevanger (Brabant Water) en Ton Robben (Enexis) werkten het afgelopen jaar met een grote groep betrokken collega’s aan de doorontwikkeling van gezamenlijk programmeren, ontwerpen en uitvoeren. De Bouwcampus begeleidde het co-creatietraject. Open reflecteren, vertrouwen, het concretiseren van ambities en vervolgens toewerken naar actieplannen en een nieuw convenant. Niet als doel op zich, maar als belangrijk middel om als organisaties steeds beter samen te werken. Tijdens de Dag van de Stad op 29 september tekenden de drie directies het nieuwe convenant. De coalitie vertelt over het proces, de geleerde lessen en kijkt ook vooruit: wat voor acties zijn én worden uitgerold om de ambities waar te maken? En hoe houd je in dat traject alle neuzen de goede kant op?

   Tot slot deelt transitiemedewerker Alice Vogel in de afsluiting haar lessen over de zachte kant van samenwerken, die zij heeft opgedaan in het begeleiden van lokale coalities de afgelopen 1,5 jaar. 

   Wanneer?

   Donderdag 3 november 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Werkgroep Beweegbare Bruggen | sessie 3 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.

   De werkgroepen zijn opgedeeld in vier thema's: beweegbare bruggen, sluizen, gemalen en kleine gemeentelijke bruggen.

   De derde sessie van de werkgroep Beweegbare Bruggen vindt plaats op 11 oktober a.s. van 14.00 tot 19.00 uur

   Laatste datum:

   Sessie 4    15 november | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst in de rol van (ervarings)deskundige op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en het beheer van infrastructuur. De bijeenkomsten zijn interactief, met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Je mede-deelnemers zijn vertegenwoordigers uit de markt, de (semi)overheid en kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Dinsdag 11 oktober 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Aanmelden

   Bij deelname aan de werkgroep committeer je je aan een reeks van vier sessies tot het eind van het jaar. De eerste sessie heeft reeds plaatsgevonden op 28 juni. Aanmelden is niet meer mogelijk.

   Werkgroep Gemalen | sessie 2 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.

   De werkgroepen zijn opgedeeld in vier thema's: beweegbare bruggen, sluizen, gemalen en kleine gemeentelijke bruggen.

   De tweede sessie van de werkgroep Gemalen vindt gezamenlijk plaats op 4 oktober a.s. van 14.00 tot 19.00 uur

   Overige data

   Sessie 3    10 november | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk
   Sessie 4    6 december | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst in de rol van (ervarings)deskundige op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en het beheer van infrastructuur. De bijeenkomsten zijn interactief, met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Je mede-deelnemers zijn vertegenwoordigers uit de markt, de (semi)overheid en kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Dinsdag 4 oktober | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Aanmelden

   Bij deelname aan de werkgroep committeer je je aan een reeks van vier sessies tot het eind van het jaar. Wil je na de eerste werksessie op 13 september nog aansluiten? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Werkgroep Sluizen | sessie 1 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.

   De werkgroepen zijn opgedeeld in vier thema's: beweegbare bruggen, sluizen, gemalen en kleine gemeentelijke bruggen.

   De eerste sessie van de werkgroepen Sluizen vindt plaats op 27 september a.s. van 14.00 tot 19.00 uur

   Overige data

   Sessie 2    3 november | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk
   Sessie 3    29 november | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk
   Sessie 4    Volgt zo snel mogelijk

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst in de rol van (ervarings)deskundige op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en het beheer van infrastructuur. De bijeenkomsten zijn interactief, met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Je mede-deelnemers zijn vertegenwoordigers uit de markt, de (semi)overheid en kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Dinsdag 27 september | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Aanmelden

   Bij deelname aan de werkgroep committeer je je aan een reeks van vier sessies tot het eind van het jaar.  Wil je aansluiten? Meld je dan zo snel mogelijk aan voor de eerste sessie op 27 september 2022 via deze link.

   TransitieTour Toekomstbestendige Infrastructuur | Young Professionals Netwerk

   Koninklijke NLingenieurs, NGinfra, PlatformWOW, NVDO, Delegeren Denken Doen, Techniek Nederland en De Bouwcampus organiseren de TransitieTour Toekomstbestendige Infrastructuur. Op 22 september 2022 gaan we letterlijk on tour door Nederland. 

   Met twee bussen maken we pitstops bij verschillende plekken waar iets unieks is gedaan op het gebied toekomstbestendigheid van infrastructuur. Vervolgens wordt de opgedane kennis en ervaring toegepast op een praktijkcasus van gemeente Rotterdam.

   Praktische informatie

   De Transitietour start vanuit Rotterdam. Vervolgens gaan twee bussen apart langs twee inspirerende locaties op het gebied van toekomstbestendige infrastructuur. Na alle opgedane inspiratie, komen de bussen weer samen op een locatie in Rotterdam. Hier gaan we in groepen uiteen om met de opgedane kennis en jouw eigen ervaring te werken aan een praktijkcasus van gemeente Rotterdam.

   Voor wie?

   We zien graag een gemêleerd gezelschap tijdens de tour; een mix van zowel young als ervaren professionals en met deelnemers van de verschillende brancheverenigingen. Door beperkte ruimte in de bussen zit er een limiet aan het aantal personen per organisatie, hier geldt dus vol = vol.

   De eerste Transitietour met betrekking tot Circulaire Herontwikkeling was een groot succes. Bekijk de sfeervideo hier. Of lees het verslag

   Wanneer?

   Donderdag 22 september 2022 | 09:00 - 19:00 (nog niet definitief)

   Aanmelden

   De plekken voor de tour zijn beperkt. Ben je geïnteresseerd? Meld je dan aan via deze link. Ben je niet betrokken bij één van de organiserende partijen, kies dan bij 'Organisatie' voor De Bouwcampus. 

   Werkgroep Beweegbare Bruggen | sessie 2 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.

   De werkgroepen zijn opgedeeld in vier thema's: beweegbare bruggen, sluizen, gemalen en kleine gemeentelijke bruggen.

   De tweede sessie van de werkgroep Beweegbare Bruggen vindt plaats op 20 september a.s. van 14.00 tot 19.00 uur

   Overige data:

   Sessie 3    11 oktober | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk
   Sessie 4    15 november | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst in de rol van (ervarings)deskundige op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en het beheer van infrastructuur. De bijeenkomsten zijn interactief, met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Je mede-deelnemers zijn vertegenwoordigers uit de markt, de (semi)overheid en kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Dinsdag 20 september 15:30 - 19:00 uur | Omgeving Rotterdam (definitieve locatie volgt)

   Aanmelden

   Bij deelname aan de werkgroep committeer je je aan een reeks van vier sessies tot het eind van het jaar. De eerste sessie heeft reeds plaatsgevonden op 28 juni. Lees het verslag hier. Wil je toch nog aansluiten? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Werkgroep Gemalen | sessie 1 | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.

   De werkgroepen zijn opgedeeld in vier thema's: beweegbare bruggen, sluizen, gemalen en kleine gemeentelijke bruggen.

   De eerste sessie van de werkgroep Gemalen vindt gezamenlijk plaats op 13 september a.s. van 15.30 tot 19.00 uur

   Overige data

   Sessie 2    4 oktober | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk
   Sessie 3    10 november | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk
   Sessie 4    6 december | 14:00 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst in de rol van (ervarings)deskundige op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en het beheer van infrastructuur. De bijeenkomsten zijn interactief, met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Je mede-deelnemers zijn vertegenwoordigers uit de markt, de (semi)overheid en kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Dinsdag 13 september | 15:30 - 19:00 uur | Locatie volgt zo snel mogelijk

   Aanmelden

   Bij deelname aan de werkgroep committeer je je aan een reeks van vier sessies tot het eind van het jaar. Wil je aansluiten? Meld je dan zo snel mogelijk aan voor de eerste sessie op 13 september 2022 via deze link.

   Brugdialogen | Prijsontwikkelingen en onzekerheden

   Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Die opgave kunnen opdrachtgevers- en nemers gezamenlijk aan, door hierover met elkaar in gesprek te blijven. Tijdens de maandelijkse online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën en oplossingen aan bod die jou en jouw collega’s in deze opgave verder kunnen brengen.

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 08.00 - 09.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Het thema van de Brugdialogen op 30 juni wordt later bekendgemaakt.

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’. Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Wanneer?

   Donderdag 30 juni 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond | Stimuleringsmodel voor integrale samenwerking

   Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond'.

   De volgende TransitieMotor vindt plaats op donderdag 30 juni. Het onderwerp is het stimuleringsmodel voor integrale samenwerking.

   Waarom deze bijeenkomsten?

   De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

   De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen. 

   Wanneer?

   Donderdag 30 juni 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Terugkijken

   Werkgroep Beweegbare Bruggen | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R

   In de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak werken we aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven met vraagstukken van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten? De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.

   De werkgroepen zijn opgedeeld in vier thema's: beweegbare bruggen, sluizen, gemalen en kleine gemeentelijke bruggen.

    

   De eerste sessie van de werkgroep Beweegbare Bruggen vindt plaats op 28 juni a.s. van 15.30 tot 19.00 uur

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst in de rol van (ervarings)deskundige op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en het beheer van infrastructuur. De bijeenkomsten zijn interactief, met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Je mede-deelnemers zijn vertegenwoordigers uit de markt, de (semi)overheid en kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Dinsdag 28 juni 15:30 - 19:00 uur

   Aanmelden

   Bij deelname aan de werkgroep committeer je je aan een reeks van vier sessies tot het eind van het jaar. Wil je aansluiten? Meld je dan zo snel mogelijk aan voor de eerste sessie op 28 juni. Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Proeven aan de Praktijk | Usecases voor digital twins bij renovatie

   In Proeven aan de Praktijk staan praktijklessen voor het bereiken van CO2-neutrale woningrenovatie centraal. We delen ervaringen, gaan in gesprek met elkaar en zoeken naar opschalingskansen. Zeven regionale innovatiehubs en De Bouwcampus werken via eigen Communities of Practice aan proposities voor CO2-neutraal renoveren. Zij delen opgedane kennis en ervaringen met elkaar en met iedereen die het horen wil. Omdat we door kruisbestuiving en opschaling de ambitie van duurzame renovatie van de sociale woningbouw kunnen realiseren. Kennis die we opdoen in de regio moet elders in het land worden opgepakt en weer verder gebracht. Tegelijk zoeken we met elkaar naar nieuwe en betere oplossingen. 

   Het onderwerp van deze Proeven aan de Praktijk is: Het Digitale Huis van de Toekomst – usecases voor slimme renovatie.

   Het programma

   Door digitalisering kunnen we (steeds) slimmer renoveren. De Community of Practice ‘Het Digitale Huis van de Toekomst’ – gekoppeld aan innovatiehub BouwLab R&Do – zet in op de kansen van digitalisering voor datagestuurd onderhoud. Zeven corporaties, kennisinstellingen en innovatoren werken gezamenlijk aan het vraagstuk:  hoe kan een digital twin met behulp van data gestuurd onderhoud waarde toevoegen aan het beheerproces van woningbeheerders?

   De eerste stap is gezet met het in kaart brengen van usecases van datagestuurd onderhoud voor bestaande woningen. Gelijktijdig wordt er gewerkt aan de businesscase, het oplossen van knelpunten en een showcase van een digital twin. Op 22 juni deelt de Community waar ze staan en presenteert zij haar eerste resultaat.  

   Digital twin in het kort?

   Digital Twin

   Deze Proeven aan de Praktijk wordt gekoppeld aan een dag waarin het Disruptive Innovators Network, een netwerk van woningcorporaties die inzetten op innovatie, samenkomt in Amsterdam.

   Wanneer?

   Woensdag 22 juni | tijd volgt later | fysiek in Amsterdam (gekoppeld aan de bijeenkomst van het Disruptive Innovators Network)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Businesscase Funderingsherstel

   Problemen met funderingen komen steeds meer onder de aandacht bij woningbouwcorporaties. Corporaties met een beetje pech kampen met funderingsproblemen bij één vijfde van hun woningbestand. Maar funderingsherstel kan ook kansen bieden, wanneer het slim wordt gecombineerd met vernieuwing van woningen, verdichting of verduurzaming.

   Op 22 juni organiseren De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en De Bouwcampus een bijeenkomst over de businesscase van funderingsherstel. Hoe krijg je samen met onderaannemers en co-makers zo veel mogelijk voor elkaar, met een beperkt budget? Waar liggen koppelkansen met andere opgaven? Tamara de Graaf van De Alliantie, Dave Verlaan van Stadgenoot en Taco Bresser, directeur Bresser en bestuurslid Bouwend Nederland geven hun visie, waarna we met elkaar in gesprek gaan.

   Gezamenlijk kunnen corporaties tot innovatie en kostenbesparing komen. Hiervoor willen RVO en De Bouwcampus een community of practice oprichten, waarin een groep actieve woningbouwcorporaties samenkomt en werkt aan oplossingen. Dit zou kunnen gaan om het uitwerken en testen van een nieuwe innovatie, of een gezamenlijke oproep aan de politiek formuleren. Een Community of Practice is expliciet geen netwerk waarin slechts wordt gesproken.

   Wanneer?

   Woensdag 22 juni 2022 

   Aanmelden

   De bijeenkomst op 22 juni is bedoeld voor woningcorporaties die al bezig zijn of nadenken over het funderingsvraagstuk. Ben je geïnteresseerd, meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   Kom ook! DE ‘NIEUWE’ BOUWCOALITIE | 16 JUNI 2022 | FLORIADE

   Tijdens een speciale bijeenkomst van De Bouwcoalitie op het Floriade-terrein steken we met elkaar de handen uit de mouwen. We helpen daar gezamenlijk en heel concreet vier mensen uit het vak bij het aanjagen van drie transities in de bouw (klik verder voor de vraagstellingen in video’s). 

   Meld je aan voor deze interessante editie om vanuit jouw ervaring mee te denken, je expertise te laten gelden of omdat het voor jou wellicht  interessante cases zijn waar jij ook weer mee verder kunt in jouw vakgebied.

   Bekijk het programma en meld je aan

   Proeven aan de Praktijk | Ervaar de ‘Variantenstudie in één dag’

   In de regio Utrecht zijn verschillende woningcorporaties en comakers al enige tijd bezig om met het model ‘variantenstudies in één dag’ complexen van corporaties van een verduurzamingsoplossing te voorzien. Wil jij ervaren hoe samenwerkende comakers en corporaties in één dag tot meerdere complete scenario’s voor duurzame renovatie komen? Kom dan op donderdagmiddag 9 juni 2022 naar IJsselstein of Woerden en leer van de praktijk.

   Variantenstudie in één dag

   De Utrechtse Renovatieversneller is een actieve community van Utrechtse woningcorporaties binnen de RWU en negen comakers. De corporaties werken succesvol samen via het donutmodel. Door deze samenwerking zijn de co-makende onderhoudspartijen bereid over hun eigen grenzen te kijken. Zo hebben zij toegewerkt naar één integraal keuzemodel voor renovatie dat co-makeronafhankelijk is. Niet alle negen een eigen systeem, maar gezamenlijk een standaard om tot hét renovatiescenario qua CO2-ambities te komen.

   In de ‘Variantenstudie in één dag’ wordt – de naam verklapt het al – in één dag toegewerkt naar drie renovatiescenario’s voor een concrete casus: instandhouden, verbeteren of upgraden. Tijdens de dag belopen de deelnemers het pad vanuit data- en beeldherkenning, via de ontwikkelde beslisbomen en productenmatrix naar werkgroepen voor de drie scenario’s. Aan het eind van de middag worden deze drie scenario’s gepresenteerd aan de corporatie.

   Het programma

   Op 9 juni staat de eerstvolgende ‘Variantenstudie in één dag’ gepland, waarbij de co-makers voor corporatie CASAS (Provides en Groenwest) in één dag tot drie varianten met productkeuzes voor renovatie komen: in stand houden, verbeteren of upgraden. Om het maximale resultaat te krijgen zullen de twee adviseurs Spotr en WE worden geactiveerd door CASAS Wonen zodat de ontwikkelgroepen goed voorbereid de dag kunnen starten.

   We nodigen je van harte uit om tijdens het laatste deel van de dag (vanaf 15.30 uur) mee te maken wat voor energieke en open dynamiek er ontstaat tussen de corporaties en co-makers, hoe zij tot de scenario’s komen en wat dat in de praktijk betekent. Er is de keuze tussen hoogbouw (IJsselstein) en laagbouw (Woerden).

   Wanneer?

   Donderdag 9 juni | vanaf 15:30 uur

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Brugdialogen | Highlights Infra5Daagse

   Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Die opgave kunnen opdrachtgevers- en nemers gezamenlijk aan, door hierover met elkaar in gesprek te blijven. Tijdens de maandelijkse online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën en oplossingen aan bod die jou en jouw collega’s in deze opgave verder kunnen brengen.

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 08.00 - 09.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Het thema van de Brugdialogen in mei wordt later bekendgemaakt.

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’. Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Wanneer?

   Woensdag 25 mei 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Proeven aan de Praktijk | Subsidiekansen voor duurzame renovatie

   In Proeven aan de Praktijk staan praktijklessen voor het bereiken van CO2-neutrale woningrenovatie centraal. We delen ervaringen, gaan in gesprek met elkaar en zoeken naar opschalingskansen. Zeven regionale innovatiehubs en De Bouwcampus werken via eigen Communities of Practice aan proposities voor CO2-neutraal renoveren. Zij delen opgedane kennis en ervaringen met elkaar en met iedereen die het horen wil. Omdat we door kruisbestuiving en opschaling de ambitie van duurzame renovatie van de sociale woningbouw kunnen realiseren. Kennis die we opdoen in de regio moet elders in het land worden opgepakt en weer verder gebracht. Tegelijk zoeken we met elkaar naar nieuwe en betere oplossingen. 

   Tijdens deze Proeven aan de Praktijk slaat De Bouwcampus de handen ineen met Aedes, Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en RVO. Het onderwerp van deze Proeven aan de Praktijk is: Subsidiekansen voor duurzame renovatie.

   Het programma

   Corporaties en andere woningeigenaren hebben een grote verduurzamingsopgave, waarvan de praktijk uitdagend is. Subsidies kunnen een belangrijke aanvulling zijn om die praktijk haalbaar te maken. Tegelijkertijd is het subsidielandschap continu in beweging. Daarom staan we stil bij het huidige subsidielandschap voor duurzaam en innovatief renoveren, en wat het aanvragen en toepassen van subsidie in de praktijk betekent.

   Het programma bestaat uit:

   1. Een presentatie van het actuele subsidielandschap
   2. Een vooruitblik vanuit BZK
   3. Twee praktijkcasussen van corporaties: hoe is het proces verlopen en wat heeft het opgeleverd?

   Wanneer?

   Woensdag 25 mei | 14:00 - 15:30 uur | online

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond | Emissieloos: in proces én op de bouwplaats

   Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond'.

   De volgende TransitieMotor vindt plaats op donderdag 12 mei. Het onderwerp is 'Emissieloos: in proces én op de bouwplaats'.

   De bouwplaats heeft aanzienlijke potentie om de uitstoot van CO2 te verminderen. Het gebruik van elektrisch materieel op de bouwplaats levert direct een positieve bijdrage aan klimaatdoelstellingen zoals het Klimaatakkoord, Schone Lucht Akkoord en Aanpak Stikstof. Maar wat is haalbaar?

   De Bouwcampus organiseerde meerdere bijeenkomsten rondom het thema emissieloos bouwen, in het kader van stikstofreductie in de bouwketen. Opvallend was de heersende scepsis over de uitvoerbaarheid van ambities: inschrijvingen die lage CO2-uitstoot beloven kunnen dat niet altijd waarmaken. In deze editie gaan we in gesprek met sceptici en pioniers. Het inzetten van elektrisch materieel wordt gezien als de belangrijkste oplossing. Maar werkt dat ook? En hoe werken netbeheerders aan beschikbare capaciteit voor al dan niet tijdelijke aansluitingen?

   We verkennen een breed scala aan perspectieven en zoomen in op de kansen en beperkingen van emissieloos werken in de stedelijke ondergrond.

   Waarom deze bijeenkomsten?

   De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

   De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen. 

   Wanneer?

   Donderdag 12 mei 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden

   Terugkijken

   Brugdialogen

   Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Die opgave kunnen opdrachtgevers- en nemers gezamenlijk aan, door hierover met elkaar in gesprek te blijven. Tijdens de maandelijkse online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën en oplossingen aan bod die jou en jouw collega’s in deze opgave verder kunnen brengen.

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 08.00 - 09.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Het thema van de Brugdialoog in april wordt later bekendgemaakt.

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’. Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Wanneer?

   Donderdag 28 april 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Voorgaande Brugdialogen

   Buyer Group Biobased Bruggen

   De komende jaren is vervanging en renovatie van bruggen voor veel publieke opdrachtgevers een grote opgave. Daarom is het een goed moment om te verkennen hoe deze opgave zo duurzaam mogelijk gerealiseerd kan worden. Bruggen van hout en andere biobased materialen bieden hiervoor goede mogelijkheden. Om deze mogelijkheden te onderzoeken en in praktijk toe te passen overwegen De Bouwcampus en PIANOo om een Buyer Group biobased Bruggen te starten. Wil je hier meer over weten? Sluit dan aan tijdens de online informatiesessie op 26 april.

   Aanpak Buyer Group Biobased Bruggen

   In de Buyer Group Biobased Bruggen gaan deelnemers samen onderzoeken hoe zij biobased bruggen het beste kunnen inkopen. Bij deze verkenning worden nadrukkelijk ook marktpartijen betrokken. Zo wordt gewerkt aan een goede aansluiting tussen vraag en aanbod en de beste manier van aanbesteden. De deelnemende opdrachtgevers gaan vervolgens deze werkwijze implementeren in hun aanbestedingspraktijk. De focus ligt hierbij op het gebruik van biobased materialen, het verminderen van schadelijke emissies zoals CO2 en circulair grondstoffenverbruik. Met een gezamenlijke ambitie en aanpak wil de Buyer Group de circulaire en biobased transitie versnellen.

   Deelnemen aan de Buyer Group Biobased bruggen?

   Opdrachtgeverschap van een publieke organisatie is nooit bij één persoon belegd. Daarom vraagt een Buyer Group betrokkenheid van zowel beheerders, budgethouders, technisch adviseurs, projectleiders, duurzaamheidscoördinatoren en inkopers. Deelnemers van de Buyer Group kunnen rekenen op ondersteuning van De Bouwcampus, Rijkswaterstaat, RVO en PIANOo. De Buyer Group gaat van start wanneer er minimaal vijf publieke opdrachtgevers deelnemen.

   Wanneer?

   Dinsdag 26 april 2022 | 09:00 - 10:00 uur 

   Aanmelden

   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   Kick-off | Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R opgave

   De omvang, de opeenstapeling van beleidsdoelen en de schaarste aan mensen en middelen vragen een meer seriematige aanpak van de Vervangings- en Renovatieopgave van Infrastructuur. Met die reden start De Bouwcampus een nieuwe open leeromgeving rondom de seriematige aanpak van de V&R-opgave. De vragen die centraal staan: hoe kom je tot een meer seriematige aanpak, vernieuwende marktbenadering en tot een concrete uitvraag? En welke leerervaringen uit de praktijk kunnen we hierbij inzetten?

   In de Open Leeromgeving delen opdrachtgevers en marktpartijen hun praktijkervaring met seriematig werken. Daarnaast dagen we je uit om mee te werken aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven van de Gemeente Rotterdam, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en een aantal gemeenten met veel kleine bruggen. De uitkomst nemen de betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.

   De (online) kick-off vindt plaats op 31 maart a.s. van 09.00 tot 11.00 uur. Hieronder introduceren we het programma.

   Programma

   Het programma bestaat uit drie onderdelen:

   1. Lessons learned strategieën voor een seriematige aanpak
    Enkele ervaringsdeskundigen vanuit opdrachtgevers en marktpartijen delen belangrijke lessen en verschillende strategieën van een seriematige aanpak. Daarnaast presenteert het Bouwcampus-team het nieuwe “V&R dashboard seriematige aanpak”, inclusief de uitkomsten van onderstaande enquête.
   2. Van idee naar uitvraag a.d.h.v. concrete vraagstukken
    Hoe kan een gemeente 1.000 bruggen in 10 jaar vervangen/renoveren? Hoe richt de gemeente Rotterdam met 61 kunstwerken en het HWBP met 423 kunstwerken het best een programmatische aanpak met series in? De opdrachtgevers lichten hun vraagstukken toe.
   3. Opstart werkgroepen
    In dit deel van de kick-off starten we met de werkgroepen die aan de slag gaan met de concrete vraagstukken. Na de kennismaking kun je beslissen of je de komende maanden wilt meewerken in de Open Leeromgeving. 

   Voor wie?

   Je neemt deel aan deze bijeenkomst in de rol van (ervarings)deskundige op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en het beheer van infrastructuur. De bijeenkomsten zijn interactief, met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Je mede-deelnemers zijn vertegenwoordigers uit de markt, de (semi)overheid en kennisinstellingen.

   Wanneer?

   Donderdag 31 maart 09:00 - 11:00 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Ter voorbereiding op de bijeenkomst vragen we je deze vragenlijst in te vullen over prioriteiten, kansen en samenwerking bij een seriematige aanpak van de V&R opgave. De uitkomsten worden gedeeld op de kick-off van de Open Leeromgeving. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Klik hier om je aan te melden voor de kick-off.

   Brugdialogen | Beveiligen van onze bruggen in onzekere tijden

   Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Die opgave kunnen opdrachtgevers- en nemers gezamenlijk aan, door hierover met elkaar in gesprek te blijven. Tijdens de maandelijkse online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën en oplossingen aan bod die jou en jouw collega’s in deze opgave verder kunnen brengen.

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 08.00 - 09.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Het thema van de Brugdialogen op 31 maart is het beveiligen van onze bruggen in onzekere tijden.

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’. Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Wanneer?

   Donderdag 31 maart 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Voorgaande Brugdialogen

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond | Praktijkcasus integrale gebiedsontwikkeling Schiphol Zuid

   Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond'.

   De volgende TransitieMotor vindt plaats op donderdag 31 maart. Deze middag staat de casus ‘Integrale gebiedsontwikkeling Schiphol Zuid’ centraal.

   Spreker

   Wat kunnen lokale coalities leren van Schiphol op het gebied van integraal programmeren? Aan de hand van de casus Schiphol Zuid geeft Arnaud Bots, strategisch adviseur Strategy & Planning, inzicht in deze vraag.

   Omdat er verschillende uitdagingen tegelijk op Schiphol Zuid af kwamen, is drie jaar geleden een integraal plan met principes qua indeling en fasering voor de ontwikkeling opgesteld. Voor het gehele gebied, over alle afdelingen heen, met ruimte voor onder andere infrastructuur, utiliteiten, landingsbanen, logistiek, parkeren, gebouwen, verduurzamingsopgaven en klimaatrobuustheid. Het was, ondanks dat Schiphol de meeste assets in eigen eigendom heeft, een hele opgave om over de gehele breedte integraal te werken. Het plan bevat een blauwdruk op hoofdlijnen dat ongeveer negen jaar vooruit loopt, waarvan de principes qua indeling ook vandaag nog stevig staan.

   Arnaud vertelt onder andere over de totstandkoming, zijn visie op co-creatie in een integraal programmeringsproces, de rol van besluitvorming en de toegevoegde waarde van een centraal orgaan op (integrale) strategie.

   Waarom deze bijeenkomsten?

   De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

   De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen. 

   Wanneer?

   Donderdag 31 maart 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden

   Terugkijken

   Brugdialogen | Gebundeld aanbesteden in de infra

   De Bouwagenda, Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Die opgave kunnen opdrachtgevers- en nemers gezamenlijk aan, door hierover met elkaar in gesprek te blijven. Tijdens de maandelijkse online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën en oplossingen aan bod die jou en jouw collega’s in deze opgave verder kunnen brengen.

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 08.00 - 09.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Het thema van de Brugdialoog is 'gebundeld aanbesteden in de infra'.

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’. Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Sprekers

   De dialoog wordt ingeleid door de volgende experts:

   • Dick van Klaveren (Rijkswaterstaat)
   • Henrie van Buuren (Volkerrail)
   • Nathalie van Dalen (De Bouwcampus)
   • Willemijn Visscher (Bouwend Nederland)

   Wanneer?

   Donderdag 24 februari 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond | Minireeks (2/2) Technische tools voor samenwerking

   Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond'.

   We starten in 2022 met de minireeks 'Informatie over de ondergrond – middelen voor integrale samenwerking’. Op 24 februari staat de tweede sessie in het teken van 'Technische tools voor samenwerking'.

   Een belangrijk middel bij integrale samenwerking in de ondergrond, is de tool voor informatie-uitwisseling binnen én tussen organisaties. Heeft de keuze voor een tool impact op de samenwerking? Samenwerking draait niet alleen om soft skills, maar ook om software. Tijdens deze TransitieMotor zetten we drie praktijkverhalen van werken met SynergieNL, WoW MOOR en ArcGIS naast elkaar. We staan stil bij vragen als: Hoe kies je een tool? Wat voor koppelingen met andere systemen zijn er? Hoe werkt het in de praktijk, welke gegevens voer je in? En wat zouden de sprekers adviseren aan hen die nog moeten beginnen?

   Waarom deze bijeenkomsten?

   De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

   De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen. 

   Wanneer?

   Donderdag 24 februari 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden

   Terugkijken

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - kick-off >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - klimaatadaptatie >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - strategische samenwerking >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - op het snijvlak van private en openbare ruimte >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - stedelijke programmering >>

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond | Minireeks (1/2) Visualisaties van de ondergrond

   Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond'.

   We starten in 2022 met de minireeks 'Informatie over de ondergrond – middelen voor integrale samenwerking’. Op 10 februari staat de eerste sessie in het teken van 'Visualisaties van de ondergrond'.

   Door de drukte in de ondergrond en het groeiend aantal claims door maatschappelijke opgaven, groeit de behoefte om de onzichtbare ondergrond visueel te maken. De ondergrond is meer dan alleen de bodem, maar ook meer dan alleen kabels en leidingen. Traditioneel worden deze informatiestromen gescheiden. De Bouwcampus slaat voor deze TransitieMotor de handen ineen met traject Ondergrond InZicht zodat verschillende doelgroepen samen kunnen komen. Een thema dat ook is besproken tijdens de laatste Community of Practice-bijeenkomst van Ondergrond InZicht.

   Afgelopen jaar heeft Ondergrond InZicht gewerkt aan het verzamelen en ordenen van tools om de ondergrond te visualiseren. Ze presenteren de toepassing daarvan in vier pilotprojecten. Ondergrond InZicht deelt de opgedane ervaringen en inzichten, en we gaan in gesprek over de spelende dilemma’s bij visualisatie van bodem- en infraprocessen.

   Waarom deze bijeenkomsten?

   De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

   De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen. 

   Wanneer?

   Donderdag 10 februari 15:30 - 17:00 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Terugkijken

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - kick-off >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - klimaatadaptatie >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - strategische samenwerking >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - op het snijvlak van private en openbare ruimte >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - stedelijke programmering >>

   Brugdialogen | Lange termijnplannen in de infra

   De Bouwagenda, Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Die opgave kunnen opdrachtgevers- en nemers gezamenlijk aan, door hierover met elkaar in gesprek te blijven. Tijdens de maandelijkse online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën en oplossingen aan bod die jou en jouw collega’s in deze opgave verder kunnen brengen.

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 8.00-9.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Het thema van de Brugdialoog is 'lange termijnplannen in de infra'.

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’. Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Sprekers

   De dialoog wordt ingeleid door de volgende experts:

   • Maya Sule (Rijkswaterstaat)
   • Paul Waarts (Provincie Noord-Holland)
   • Geert Jan van Oosterhout (DuraVermeer)
   • Gerhard Nijenhuis (IPV Delft)

   Wanneer?

   Donderdag 27 januari 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Proeven aan de Praktijk | Concrete tools voor circulaire renovatie

   In Proeven aan de Praktijk staan praktijklessen voor het bereiken van CO2-neutrale woningrenovatie centraal. We delen ervaringen, gaan in gesprek met elkaar en zoeken naar opschalingskansen. Zeven regionale innovatiehubs en De Bouwcampus werken via eigen Communities of Practice aan proposities voor CO2-neutraal renoveren. Zij delen opgedane kennis en ervaringen met elkaar. En met iedereen die het horen wil. Omdat we door kruisbestuiving en opschaling de ambitie van duurzame renovatie van de sociale woningbouw kunnen realiseren. Kennis die we opdoen in de regio moet elders in het land worden opgepakt en weer verder gebracht. Tegelijk zoeken we met elkaar naar nieuwe en betere oplossingen.

   Proeven aan de Praktijk is interessant voor woningcorporaties, gemeenten, aannemers, leveranciers, ingenieursbureaus, architecten en startups die zich bezighouden met CO2-neutrale woningrenovatie en in co-creatie tot opschaling van proposities willen komen. 

   Het onderwerp van deze eerste Proeven aan de Praktijk is: ‘Jouw toolkit voor circulaire renovatie’. 

   Programma

   Nico van Hoogdalem, directeur van innovatiehub iCircl en bouwheer van Cirkelstad in Zuid-Holland, werkt al lang aan circulair bouwen. Binnen het Cirkelstad-netwerk wordt in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gewerkt aan ‘Het Nieuwe Normaal’, waarvoor een toolbox is ontwikkeld. Deze toolbox bevat handreikingen en meetinstrumenten om circulair bouwen en renoveren te ondersteunen. iCircl heeft de publicatie “Laaghangend fruit bij prestatie afspraken” specifiek voor woningcorporaties gemaakt en daarin zes onderdelen van de toolbox uitgelicht. Nico neemt je mee in de principes van deze tools, en daagt uit om mee te denken over hoe de tools ingezet kunnen worden om circulair te renoveren. Wat hebben woningcorporaties hiervoor nodig? En wat behoeft dat aan doorontwikkeling?

   Hierover gaat Nico in gesprek met een woningcorporatie. Vervolgens zoeken we in dialoog met de jou naar kansen voor groei van circulaire tools bij renovatie. Welke tools kun jij wel gebruiken? Of heb je eigen gereedschap in de kist waar anderen ook van moeten horen? We zien uit naar je komst!

   Wanneer?

   Dinsdag 18 januari 11:00 - 12:30 uur (online)

   Aanmelden

   Meld je hier aan voor de sessie.

   Terugkoppeling Adaptief en flexibel vastgoed | 100 jaar extra en klokje rond

   De Bouwcampus heeft rondom het transitietraject ‘Adaptief en Flexibel Vastgoed’ het afgelopen jaar diverse bijeenkomsten georganiseerd. Wat is nodig om ervoor te zorgen dat vastgoed ‘100 jaar extra en klokje rond’ gebruikt kan worden? Hoe zorgen we ervoor dat de functie en gebruiker van een pand uitwisselbaar zijn, zodat de levensduur van een pand vergroot kan worden en kantoorpanden beter benut kunnen worden? Verslagen van de bijeenkomsten zijn terug te vinden op de trajectpagina.

   Een eerste verkenning rondom dit thema begin dit jaar heeft geresulteerd in een traject waarin kennis en ervaringen zijn uitgewisseld. Vanuit De Bouwcampus hebben wij gereflecteerd op dit traject. Wij hebben teruggekeken op de ontwikkelingen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden, zowel wat betreft de energie binnen dit traject als de maatschappelijke tendens. Wij hebben geprobeerd te analyseren wat belangrijke factoren of momenten zijn (geweest).

   Graag koppelen wij onze ideeën hierover aan jullie terug op dinsdag 14 december van 10 – 12 uur. Wij zijn benieuwd hoe jullie tegen deze ontwikkelingen aankijken en verkennen graag samen met jullie wat dit betekent voor de vervolgstap.

   Wanneer?

   Dinsdag 14 december 10:00 - 12:00 uur (online)

   Aanmelden

   Aanmelden kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - "Regisseer ons": de roep om stedelijke programmering

   Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond'.

   De vijfde sessie vindt plaats op donderdag 25 november. Het thema dat centraal staat is 'Stedelijke Programmering'.

   Spreker

   Rutger Tiggeler, Programmamanager Stedelijke Programmering bij Gemeente Amsterdam.

   De gemeente Amsterdam is gestart met de doorontwikkeling van de stedelijke programmering. Waar voorheen slechts een aantal jaar vooruit werd gepland, is het streven nu om zo ver mogelijk – het liefst ‘oneindig’ – vooruit te kijken. Zo wil de gemeente bewegen naar proactief programmeren in plaats van reactief handelen. Rutger vertelt over de gezette stappen, de zoektocht naar optimale integraliteit in stedelijke programmering en wat hij anders zou doen als hij nu opnieuw zou beginnen.

   Waarom deze bijeenkomsten?

   De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

   De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen. 

   Wanneer?

   Donderdag 25 november 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Terugkijken

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - kick-off >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - klimaatadaptatie >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - strategische samenwerking >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - op het snijvlak van private en openbare ruimte >>

   Brugdialogen | Randvoorwaarden voor innoveren

   De Bouwagenda, Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus merken op dat er behoefte is aan een bruggendialoog.

   Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Die opgave kunnen opdrachtgevers- en nemers gezamenlijk aan, door hierover met elkaar in gesprek te blijven. Tijdens de maandelijkse online Brugdialogen komen vraagstukken, ideeën en oplossingen aan bod die jou en jouw collega’s in deze opgave verder kunnen brengen.

   Opzet brugdialogen

   Iedere laatste donderdag van de maand, klokslag 8.00-9.15 uur. Maandelijks gaan we online met elkaar in gesprek. We starten elke Brugdialoog met een korte introductie aan de hand van een thema. Het thema van de Brugdialoog is 'innovatie'.

   Daarna bespreken we het onderwerp in kleinere groepen (4-5 mensen) en sluiten dan weer plenair af met een ‘wrap-up’. Kort en bondig, ‘to the point’ zodat we er met z’n allen wijzer van worden.

   Sprekers

   De dialoog wordt ingeleid door de volgende experts:

   • Marcel Bruggers namens Boer & Croon
   • Anne Koudstaal namens Dura Vermeer
   • Willy Peelen namens TNO
   • Maurice van Rooijen namens PIANOo

   Wanneer?

   Donderdag 25 november 08:00 - 09:15 uur (online via Zoom)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Verdiepingssessie #5 'Materialen met Toekomst: Hout in de GWW' | Opschalen

   De vijfde verdiepingssessie gaat in op het thema 'opschalen'. Wat zijn de voordelen van seriematig aanbesteden? Wat is er binnen jouw organisatie nodig om biobased bruggen te kunnen opschalen? Als we allemaal gaan opschalen, is er dan wel genoeg hout?

   Programma

   Harald Versteeg, transitiemanager bij De Bouwcampus neemt ons mee in de wereld van seriematig aanbesteden (portfolioaanpak). In kleinere groepjes gaan we vervolgens uiteen om per organisatie te kijken naar een plan voor opschaling van biobased. We sluiten af met een verhaal van professor Pieter Zuidema, die ons meeneemt in de wereld van Duurzaam Bosbeheer. 

   Voor wie?

   De bijeenkomst is bedoeld voor opdrachtgevers die een relevante casus kunnen meebrengen die past bij een van de break-out rooms. Of je neemt deel in de rol van expert op een van de thema’s uit de break-out rooms. De sessie is volledig interactief en gebaseerd op de inbreng van de opdrachtgevers.

   Wanneer?

   Donderdag 11 november 09:30 - 11:30 uur (online)

   Aanmelden

   Meld je aan via deze link.

   Materialen met Toekomst: Hout in de GWW - Biobased & Circulariteit

   Deze vierde bijeenkomst staat in het teken van circulariteit bij het bouwen van een houten brug. Na verschillende online sessies, vindt deze sessie fysiek plaats op de Floriade.

   Wanneer?

   Vrijdag 29 oktober 09:30 - 11:30 uur (Floriade Almere)

   Aanmelden

   Ben je geïnteresseerd? Neem contact op met Zinzi Stasse, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of +31613951587.

   Verslagen en opnamen van de voorgaande sessies vind je op de trajectpagina.

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - Op het snijvlak van private en openbare ruimte

   Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse 'TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond'.

   De vierde sessie vindt plaats op donderdag 28 oktober. De centrale vraag van deze sessie is: hoe kunnen uitdagingen in de private ruimte een rol spelen bij integraal samenwerken in de ondergrond? Casussen over funderingsproblematiek en de prefab meterkast bij nieuwbouwwoningen staan centraal.

   Sprekers

   Stanzi Winkel (adviseur en projectmanager) van Procap.

   Het startpunt voor integraal werken in de ondergrond kan vanuit verschillende richtingen komen. Stanzi Winkel en Sietske Voets waren betrokken bij een pilot over funderingsproblematiek in de gemeente Zaanstad. Circa een miljoen woningen in Nederland hebben met funderingsproblematiek te maken, bijvoorbeeld door een zakkende bodem. Losse maatregelen, zoals extra leidingen om grondwater op peil te houden, zijn niet altijd de meest duurzame oplossing. En in sommige gevallen kun je stellen dat enkel het uitvoeren van funderingsherstel ook niet duurzaam is. In de pilot Versterken en Verduurzamen (Zaanstad) is sloop-/nieuwbouw als oplossing voor een verouderd huis met funderingsproblematiek onderzocht en uitgevoerd. Tijdens de pilot zag Stanzi steeds meer koppelkansen met andere uitdagingen, zoals de energietransitie, asbest en grootschalige ingrepen in de openbare ruimte.

   Sjoerd Loeffen (voorheen Implementatie Manager bij MijnAansluiting) en Marco Kock van Masters in Lean

   Sjoerd en Marco waren betrokken bij de ontwikkeling van de prefab meterkast, waardoor nieuwe huizen al in de ruwbouwfase aan kunnen sluiten op verschillende nutsnetwerken. Zo wordt een stap uit het – op later moment steeds vollere - proces naar voren gehaald. Eerder aansluiten vraagt echter ook iets van de betrokken partijen. Sjoerd vertelt over het traject en de mogelijke koppeling met andere opgaven in de ondergrond. Welke lessen kunnen we leren? Wat heeft de implementatie van prefab meterkasten voor invloed op samenwerking in de ondergrond?

   Waarom deze bijeenkomsten?

   De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

   De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen. Ook ontwikkelingen op ‘privaat grondgebied’ hebben daar invloed op.

   Wanneer?

   Donderdag 28 oktober 16:00 - 17:30 uur (online)

   Aanmelden

   Klik hier om je aan te melden.

   Terugkijken

   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - kick-off >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - klimaatadaptatie >>
   TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond - strategische samenwerking >>