De Nieuwe Bouwcoalitie

Iets meer dan een jaar geleden werden – tijdens de slotbijeenkomst van De Bouwagenda, de activiteiten van De Bouwcoalitie overgedragen aan De Bouwcampus. 

Bernard Wientjes, destijds voorzitter van De Bouwagenda, gaf mee dat draagvlak van overheid, marktpartijen en de kenniswereld cruciaal is om de bouwopgaven te kunnen realiseren. Zoals hij het beeldend schetste: “De rails zijn aangelegd, de trein moet nu een duw krijgen naar 2050”.

Om dat te doen organiseert De Bouwcampus diverse bijeenkomsten voor De Bouwcoalitie, die nog altijd groeiende is en bekrachtigd wordt door partijen als Koninklijke Bouwend Nederland en ministeries.

Nynke Sijtsma, directeur De Bouwcampus: “Dit is het moment om door te pakken, om op te schalen en te versnellen: alleen samen kunnen we de opgaven realiseren. Je kunt dat niet alleen, daar hebben we de hele ontwerp-, bouw- en technieksector bij nodig en daarin moeten we ook zeker de producenten niet vergeten.”

De Bouwcoalitie nodigt jou daarom uit voor een bijzondere bijeenkomst op het Floriade-terrein. Tijdens deze bijeenkomst gaan we gezamenlijk vier mensen uit het vak helpen bij het aanjagen van drie transities in de bouw.  

Ter inspiratie langs het Nederlandse Innovatie Paviljoen

We verzamelen vanaf 14:30 uur bij de ingang van de Floriade. Om 15:00 uur trappen we af met een rondleiding langs het inmiddels geopende Nederlandse Innovatie Paviljoen. Het ‘ultieme paviljoen voor een aardbol met 8 miljard inwoners’, meent vakblad Cobouw. Transitiestrateeg en innovatiemanager Atto Harsta leidt ons rond in deze inspirerende omgeving en geeft zijn visie op nieuwe veelbelovende praktijken in de woningbouw ten aanzien van grondstoffen, klimaat, energie en bodem.

16 juni 2022

14:30 - 19:00 uur

Floriade Shelter

Via onderstaande video’s kun je alvast kennismaken met Hedy, Philip, Albert en Pepik die hun hulpvragen aan jou en ons stellen. Als er een vraag bij is die jou aanspreekt, je nieuwsgierig bent naar de mogelijke antwoorden of omdat je vanuit jouw eigen ervaring wilt meedenken, meld je dan nu aan voor deze editie van De Bouwcoalitie. 

Hulpvraag #1

Over circulaire verpakkingen omdat de tijd dringt.

“Straks wordt de verpakking nog duurder dan het bouwmateriaal dat er mee vervoerd wordt.” Hedy van Opzeeland (Koninklijke Hibin; netwerk van bouwtoelevering) had altijd al belangstelling voor circulair bouwen. Nu nog meer! Sinds de oorlog is hout voor pallets ineens schaars en worden karton en krimpfolie duurder. Zonder pallets geen bouw. Nu is het chaos, iedereen is bezig met zijn eigen oplossing. Is chaos het voorland van de bouwsector als schaarste werkelijkheid wordt? Hedy vraagt om mee te denken over hoe wij tot een pallet-oplossing kunnen komen die beter is voor iedereen.

Hulpvraag #2

Over hoe MKB INFRA kan bijdragen aan klimaat adaptatie.

Philip van Nieuwenhuizen en Albert Martinus dagen ons vanuit MKB INFRA uit om tot een integrale visie te komen voor klimaatadaptatie. Beide heren zijn zeer betrokken, voelen de urgentie en zijn op zoek naar integrale maatregelen waar zij aan bij kunnen dragen vanuit de MKB INFRA-praktijk. Kan en wil jij Philip en Albert helpen?

Hulpvraag #3

Over de mogelijkheden van industrieel bouwen.

Het industriële woningbouw-team van De Bouwcampus is ervan overtuigd dat industrialisatie het bouwproces van woningen en van hele wijken met een factor 2 kan versnellen. En zij denken dat industrialisatie nu een unieke kans biedt om woningbouw te verduurzamen. Denk mee met Pepik over het oprichten van de vliegende industriële woningbouw-brigade die deze nieuwe mogelijkheden helpt concretiseren.

Aanmelden

Als er een vraag bij is die jou aanspreekt, je nieuwsgierig bent naar de mogelijke antwoorden of omdat je vanuit jouw eigen ervaring wilt meedenken, meld je dan nu aan voor deze editie van De Nieuwe Bouwcoalitie.