Succesvolle Damwandendag krijgt zeker vervolg

Succesvolle Damwandendag krijgt zeker vervolg

Succesvol, erg nuttig tot dit moet zeker een vervolg krijgen.  Enkele reacties van de zeventig deelnemers die de Damwandendag hebben bezocht. Daarmee kan deze eerste editie die dinsdag 12 november bij de MetaalUnie in Nieuwegein is gehouden als zeer succesvol worden bestempeld. “Wat vooral bijzonder was”, blikt Harald Versteeg, transitiemanager van De Bouwcampus op de dag terug, “is dat de hele keten aanwezig was. We gaan er zeker een vervolg aan geven.”

Het was Harald Versteeg die na de openingswoorden van Leo Oosterveen (Metaalunie), Suzan Vos (Rijkswaterstaat) en Hein van Laar (Vereniging van Waterbouwers) de aanwezigen op scherp zette. “We hebben ongeveer 5000 kilometer aan vaarwegen in Nederland, En het kost tussen de twaalf tot twintig weken om een kilometer damwand te vervangen.” Voor Versteeg een manier om de urgentie aan te geven om op een andere manier naar het vervangen van damwanden te kijken. Zijn boodschap kwam aan. “De feitjes die Harald Versteeg aan het begin van de dag oplepelde was ook voor mij nog echt een eyeopener,” zegt Edwin Lokkerbol, oud-directeur van de Vereniging van Waterbouwers.

Behalve luisteren gingen de deelnemers ook met elkaar aan de slag. Zo brachten zij bijvoorbeeld gezamenlijk trends en ontwikkelingen in kaart. Paul Stuurwold (Witteveen+Bos): “Het valt op dat in de hele keten hetzelfde speelt. Maar ook dat, afhankelijk van de stakeholdergroep, de visie op deze ontwikkelingen ook anders is. Daar moeten we over blijven praten.” Lokkerbol soms een aantal van deze trends en ontwikkelingen op: Dingen als circulariteit, minder staalgebruik, en een tekort aan goede mensen zijn onderwerpen waarvan ik wil weten hoe andere mensen daarover denken”.

Na het in beeld brengen van de trends en ontwikkelingen zijn de deelnemers in groepjes opgedeeld. Zij schreven op waar zij trots op zijn en waar ze spijt van hebben. Iedereen bleek trots te zijn op de wil om te veranderen, het beter te doen. Enkele groepjes gaven aan dat ze er spijt van hebben dat sommige damwanden te vroeg worden vervangen, terwijl uit metingen blijkt dat deze nog wel wat langer mee konden. Een anonieme deelnemer gaf aan geen spijt te hebben “Want we moeten vooruitkijken naar de toekomst en het beter doen. Terugkijken naar het verleden heeft geen zin”.

Vervolg

Tijdens de borrel achteraf zijn er een aantal werkgroepjes ontstaan. Deelnemers gaan, met ondersteuning van de Bouwcampus verder werken aan concrete onderwerpen als; samen leren en innoveren, hoogwaardig hergebruik, en damwand inspectie/monitoring. Daaruit blijkt dat de wil er is om door te pakken. Ook geven de deelnemers aan behoefte te hebben aan nog een sessie als deze. Want één sessie is volgens hen te weinig om al concreet aan de slag te kunnen. De Bouwcampus gaat, samen met enkele deelnemers in gesprek om te kijken hoe zij gezamenlijk aan deze behoefte kunnen voldoen.