Seriematig aanbesteden: Hoe doe je dat?

Seriematig aanbesteden: Hoe doe je dat?

Henberto Remmerts, transitiemanager bij De Bouwcampus op het gebied van vervanging en renovatie infrastructuur, buigt zich samen met ervaringsdeskundigen en andere belanghebbenden over hoe seriematig aanbesteden makkelijker realiseerbaar is. Remmerts: “We geven antwoord op vragen als; Hoe gaan we om met incentives, risicoverdeling of een flexibele scope? Dit zijn de bouwstenen.” Wil je meedenken? Heel graag!

In eerdere werkgroepen met vertegenwoordigers van overheid en markt, is gekeken naar wat er anders moet om de V&R opgave te realiseren, rekening houdend met  kosten, schaarste van menskracht en allerlei beleidswensen zoals duurzaamheid. “Tijdens de werkgroepen kwam seriematig aanbesteden naar voren  als belangrijk hulpmiddel. Het bevordert innovatie, vergroot het lerend vermogen binnen (contractuele) samenwerkingen en bespaart menskracht. Dat leidt ertoe dat er schoner, efficiënter en duurzamer gewerkt kan worden.”, vertelt Remmerts enthousiast. "Maar bovenal gaat het om verhoging van de productiviteit."

Maar hoe doe je dat dan? Daarvoor wordt gewerkt aan de bouwstenen voor seriematig aanbesteden. “We geven antwoord op vragen als; Hoe gaan we om met gunningscriteria, incentives, risicoverdeling of een flexibele scope? Hoe zo’n bouwsteen er precies uitziet, ligt aan het onderwerp waar de bouwsteen over gaat, soms is dat een kant en klare contracttekst, een andere keer een adviesrapport of een uitgewerkte casestudie. We werken aan betrouwbare handvatten voor mensen die aan de slag willen met seriematige aanbestedingen. De bouwstenen worden gemaakt door mensen die midden in de praktijk staan; Adviseurs, juristen, contractmanagers, bouwers, inkopers, etc. Ze komen hier samen aan tafel. Daardoor worden alle kanten belicht.”

Er wordt de komende maanden gewerkt aan een eerste serie bouwstenen, waarna de volgende worden opgepakt.

CroonHuith advocaten heeft een whitepaper geschreven over de juridische (on)mogelijkheden van seriematig aanbesteden. Daaruit blijkt dat seriematig aanbesteden in ieder geval juridisch mogelijk is. “Nu moeten we het alleen nog gaan doen,” besluit Remmerts, “om de vervangings- en renovatieopgave het hoofd te bieden is dat hard nodig.” De whitepaper is hier te downloaden.

Op de Infratech beurs in 2025 presenteert Remmerts de eerste bouwstenen. Wil je helpen om de toekomst van seriematig aanbesteden vorm te geven door je kennis in te brengen  en daarnaast je netwerk te verbreden? Stuur dan een mail naar henberto.remmerts@debouwcampus.nl voor meer informatie.