Paul Reinders: "Aantasting thuisgevoel raakt mij"
Duurzaam herstel is het centrale thema tijdens de Transitiemotor op 27 november, Paul Reinders, senior contractmanager bij het Ministerie van Economische zaken werkt voor Instituut Mijnbouwschade Groningen en gaat in op de aanpak van Duurzaam Herstel van woningen. “In de contracten voor herstelwerkzaamheden is de tevredenheid van bewoners de belangrijkste KPI.”
In een gespreid bedje is Reinders niet gevallen toen hij begon te werken voor het Instituut Mijnbouwschade Groningen. Hij deed dit overigens op verzoek van het ministerie van Economische Zaken. Hij kon gelijk van start met een contractaanbesteding met een omvang van twee miljard. Lachend: “Een gespreid bedje is ook helemaal niets voor mij. Ik doe het liefst dingen die nog niet eerder zijn gedaan.”
Overigens heeft hij op persoonlijk vlak geen ervaring met bevingsschade. Maar hij is geboren en getogen in de stad Groningen en heeft daar vrienden wonen “Ik ben gaan kijken bij een monumentale boerderij met bevingsschade van een vriendin. Dan zie je ineens de emotie die erbij komt kijken. Het feit dat mensen zich onveilig voelen in hun huis, dat hun thuisgevoel ernstig wordt aangetast raakt me. Ik vind dat we dat goed moeten oplossen, ” aldus Reinders.
Hij hamert er dan ook op dat in de contracten voor herstelwerkzaamheden de tevredenheid van bewoners de belangrijkste KPI is. “Zowel over het resultaat van de werkzaamheden als het proces wil ik dat bewoners tevreden zijn. Als het resultaat van de werkzaamheden goed is maar er in het herstelproces niet of slecht gecommuniceerd, is het vertrouwen van die mensen al beschadigd.”
Hij benadrukt dan ook dat communicatie heel belangrijk is; “Het is voor bewoners killing om in onzekerheid te zitten. Wij bieden die zekerheid door proactief te communiceren met bewoners. We schrijven zelfs bewoners aan als we denken dat ze in aanmerking komen voor
herstel en er nog geen contact is geweest. Als bewoners vervolgens tevreden zijn over het eindresultaat én het proces ben ik blij, daar haal ik mijn werkgeluk uit.”
De huizen die schade hebben door bevingen worden veelal seriematig aanbesteed, daarvoor werken verschillende partijen samen, hoe zorg je dan dat iedereen tevreden blijft?
“Marktpartijen worden er vaak van beschuldigd onbetrouwbaar te zijn omdat ze alleen maar aan winst denken. En natuurlijk moet er brood op de plank komen. Maar een te grote winst is voor die partijen ook niet gunstig, want dan komen ze slecht in het nieuws. Als die partijen samen om de tafel gaan zitten met elkaars belangen in het achterhoofd, dan houd je iedereen tevreden.”
Naast bevingsschade aan woningen is er natuurlijk ook schade aan de utiliteitsbouw maar woningen hebben voorrang. Volgens Reinders is dat goed “Maar er moet ook gekeken worden naar de ernst van de schade, zodat gebouwen niet verloren gaan”.
Paul Reinders vertelt ons tijdens de TransitieMotor van 27 november nog veel meer over Duurzaam Herstel in Groningen, en dan vooral de seriematige aanpak hiervan. De TransitieMotor is een digitale lunchbijeenkomst die om 12.00 uur begint en tot 13.00 uur duurt. Nog niet opgegeven? Doe dat dan hier.