400 Kunstwerken in primaire waterkeringen voldoen niet aan de veiligheidsnorm
400 kunstwerken in primaire waterkeringen voldoen niet meer aan de veiligheidsnorm en moeten daarom voor 2050 allemaal gerenoveerd zijn. Om dat te halen moet er iedere drie weken een kunstwerk veilig worden opgeleverd. Een ambitie die een andere aanpak noodzakelijk maakt. Niet langer één voor één, maar seriematig. Zo wordt tijd, geld én mankracht bespaard.
Vooral mankracht is een belangrijk onderwerp. Er is meer dan genoeg werk voor aannemers en ingenieursbureaus, denk aan de woningbouwopgave en de energietransitie, maar te weinig kennis en kunde (capaciteit) om dit allemaal aan te pakken. Zeker op de manier zoals dit nu gebeurt.
Samenwerken (g)een brug te ver
Een seriematige aanpak zien nog lang niet alle waterschappen zitten. De aarzeling blijkt vooral te zitten in de grote complexiteit, het woud aan regelgeving en onvoldoende vertrouwen om openheid van zaken te geven aan alle beoogde partners.
Om langdurige samenwerking toch de realiteit te laten worden is team “Samenwerken aan kunstwerken” in het leven geroepen. Een initiatief van het HWBP (Hoogwaterbeschermingsprogramma) waar de Bouwcampus zich graag bij aansluit. Door middel van een workshop op de Dijkwerkersdag 2024 werden kansen, zorgen, knelpunten en mogelijkheden opgehaald. Binnenkort gaan tien partijen met elkaar om de tafel om verder te praten over hoe een samenwerking concreet vorm kan krijgen.
Mocht je niet aanwezig zijn geweest bij de workshop, dan kun je op de vernieuwde site www.samenwerkenaankunstwerken.nl een korte video bekijken waarin Johan Apperloo (SK), Harald Versteeg (de Bouwcampus) en Geert van der Linden (FrisoCiviel) vanuit hun perspectief en ervaring de Kunstwerkopgave toelichten.
Uitgave
De afgelopen periode is er hard gewerkt aan de uitgave ‘Samenwerken aan Kunstwerken, waar staan we?’ Deze uitgave geeft een overzicht van de kunstwerkopgave per juni 2024, gerangschikt per waterschap, type kunstwerk en faalmechanisme. De cijfers zijn afkomstig uit het LBO-1 zoals aangeleverd door de beoordelaars van alle waterschappen en Rijkswaterstaat.
De printversie van de uitgave is aangeboden aan de directeuren Waterveiligheid van alle waterschappen en aan de directie van het HWBP. De digitale versie kan worden bekeken of gedownload via de Kennispagina op de website: Kunstwerkopgave-juni-2024.pdf
Spoor 3: Seriematig aanbesteden in de praktijk
De Bouwcampus ondersteunt bedrijven en waterschappen die gezamenlijk met een seriematige aanpak aan de gang (willen) gaan. Dat doet De Bouwcampus door uit te dagen tot nadenken, voorbeelden van eerdere aanbestedingen aan te halen, handvatten te ontwikkelen voor seriematig aanbesteden en partijen uit te nodigen om te komen sparren.
Meer weten? Kijk op www.samenwerkenaankunstwerken.nl