Young Professional Ian van den Brink: “Laten we onze krachten bundelen”
Ian van den Brink, Projectcoördinator bij de NVDO (Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud), wil jongeren enthousiasmeren voor het onderhoudsvak. Dat is hard nodig, gezien de vergrijzing én de kennis die daardoor verdwijnt. Maar minstens zo belangrijk vindt hij samenwerking. Vanuit die dubbele ambitie sloot NVDO zich aan bij het Young Professional Netwerk (YPN).
NVDO is de branchevereniging voor onderhoudend Nederland. De grootste Europese vereniging in haar soort vat haar werk in twee pijlers samen: kennis en kennissen. “Kennis halen en brengen, en netwerken. Dat is waar onze vereniging om draait.” De leden? “Iedereen die met onderhoud bezig is,” aldus Van den Brink. “Onze achterban bestaat uit 325.000 onderhoudsprofessionals”.
De gemiddelde leeftijd ligt relatief hoog. “We onderzoeken dit jaarlijks in ons Onderhoudskompas, waaruit blijkt dat de gemiddelde leeftijd binnen de onderhoudssector 46 jaar is, tegenover het landelijke gemiddelde van 42 jaar. Dus die instroom moet echt omhoog, dat mag duidelijk zijn.” Het YPN biedt daarvoor niet alleen inspiratie, maar ook een platform voor samenwerking met andere sectoren. “Wat wij heel belangrijk vinden is die samenwerking met andere verenigingen.”
Van JPV naar YPN
“Al in 2015 stond NVDO aan de wieg van een soort voorganger, Jong Professionals Verenigd (JPV). “We organiseerden jaarlijks een goedbezocht jongerenfestival om onderhoud een prominente rol te geven in alle disciplines,” zegt Van den Brink. “Onderhoud zien we als de spil in het technische proces: van ontwerp tot sloop en hopelijk snel tot hergebruik.”
“Tijdens de pandemie werd het contact met onze achterban voornamelijk beperkt tot webinars. Die organiseren we nu nog steeds. In het staartje van de pandemie kwam ik bij NVDO werken en wilden we JPV weer nieuw leven inblazen.” Toen kwam Van den Brink in contact met Itzél Zuiker van Jong Bouwend Nederland. “Zij vertelde me over het YPN. We hadden twee opties: zelf doorgaan, of aansluiten bij een breder netwerk. Omdat wij echt in die brede samenwerking geloven en het niet slim is om steeds hetzelfde te doen met dezelfde partijen in net andere groepen, besloten we ons aan te sluiten bij het YPN.”
Constante factor
Sindsdien is NVDO nauw betrokken bij het YPN. “We hebben geen enkel overleg gemist en de afgelopen jaren hebben we een paar succesvolle transitietours georganiseerd. Voor de volgende transitietour zijn wij als NVDO kartrekker.” Maar het netwerk gaat verder dan alleen evenementen organiseren. Na al die jaren weten de leden elkaar steeds beter te vinden. “Als ik nu een vraag heb, weet ik wie ik moet bellen. Zeker als het gaat om de constante groep partijen die er altijd bij zijn. Van den Brink hoopt dat die constante factor erin blijft: “Want dat is ontzettend belangrijk en hartstikke leuk.”
Werken in kleine groepen
Om ideeën concreet te maken, is het YPN overgestapt op werken in kleine groepen. “Met vijftien mensen vergaderen is soms best lastig. Dus we hebben aparte groepen voor bijvoorbeeld de Transitietour en een interviewreeks met jongeren. Zo kun je echt stappen zetten.” Na de zomer staat de volgende vergadering gepland en worden de plannen scherp gesteld. Maar belangrijk bij de samenwerking met zoveel verschillende partijen, zegt hij: is om ver vooruit te plannen.
Thema’s van nu en straks
AI en digitalisering zijn volgens Van den Brink thema’s die nu enorm leven. “Iedereen kent ChatGPT en gebruikt het weleens. Maar gaat dat ook structureel helpen bij uitdagingen die we als sector hebben, zoals personeelstekort?”
Daarom zet NVDO sterk in op kennisdeling. “Best practices verzamelen en met elkaar delen doen we het hele jaar, en we hebben nu een nieuwe manier van samenwerken: Denktanks.” Een belangrijk thema daarin is verjonging. “Uit ons Onderhoudskompas blijkt dat een derde van de bedrijven ontevreden is over het niveau van de instroom. En dat hoorde mijn collega Ellen den Broeder ook terug in de gesprekken met onze leden.” Om daar iets aan te doen is de Denktank onderwijs opgestart. Daarnaast start na de zomer een denktank over, met en voor jongeren. “Iedereen boven de 35 die meedoet, moet iemand meenemen van onder de 35 jaar. Die mensen zijn straks onze nieuwe collega’s. Dan is het goed als ze nu al meedenken.”
Het zijn thema’s die iedereen raken. “We zitten allemaal op een kantelpunt: hoe nu verder? Welke tools geef je je achterban? Hoe ondersteun je ze bij al die transities?” Het YPN-netwerk biedt ruimte om daar samen over na te denken. “Zo kun je elkaar een stapje verder helpen.”
Misschien is dat wel de grootste les van Van den Brink: “Dat we als partijen meer tegen dezelfde obstakels aanlopen dan je denkt. We hebben allemaal grote uitdagingen dus je staat er niet alleen voor.”
Samen vooruit
“De kracht van het netwerk? Dat je verder kijkt dan alleen je eigen silo,” zegt Van den Brink. “Bij zo’n evenement komen verschillende achterbannen samen en die komen ook weer met elkaar in contact. Zo kan je multidisciplinair van elkaar leren. Je bent op een gegeven moment in dezelfde fase aan het optrekken. Dan vraag je elkaar: ‘Hoe doen jullie dat?’ Zo kom je samen een stapje verder.”
Zijn oproep aan andere verenigingen en organisaties? “Laten we onze krachten bundelen. Zo kunnen we als keten het stigma doorbreken en laten zien dat ons werkveld echt leuk is voor jongeren.”
Jezelf aanmelden voor het YPN netwerk? Stuur een mailtje naar Linde Janssen met als onderwerp "Aanmelden YPN netwerk" Linde.Janssen@debouwcampus.nl