Nut en noodzaak van parametriseren

Nut en noodzaak van parametriseren

Het personeelstekort in de bouwsector is een veelbesproken probleem. Maar kijken we wel kritisch naar de werkzaamheden van onze medewerkers?

Zo zien we vaak dat goed opgeleide professionals, zoals calculatoren, ingenieurs en constructeurs, veel tijd kwijt zijn aan repetitieve taken die hun expertise eigenlijk niet vereist. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van rapportages, werktekeningen of het handmatig verzamelen van data in Excel. Dit soort werkzaamheden kan eenvoudig worden geautomatiseerd door parametrisering.
Ik hoorde laatst een verhaal van iemand bij De Bouwcampus hoe hij bij een ingenieursafdeling van voet- en ankerplaatberekeningen de werkzaamheden in een parametrisch applicatie heeft verwerkt. Met één druk op de knop ligt er nu een PDF-rapportage met daarin de tekening en de formules netjes onder elkaar. Normaal waren ze veertig minuten per detail bezig en nu duurt het nog slechts 5 minuten. Los van de tijdwinst worden er ook minder fouten gemaakt.
Zo kan bouwkundige expertise worden omgezet in digitale, herbruikbare modules. Door repetitieve handelingen in een parametrisch model te stoppen, kunnen veel iteratieve taken, zoals het uitvoeren van berekeningen of het maken van tekeningen, sneller en nauwkeuriger worden uitgevoerd. Door de processen te automatiseren en te koppelen aan andere slimme digitale modules, kan het werk efficiënter worden gedaan. Hierdoor komt er meer tijd vrij voor taken die wel de expertise van deze specialisten vragen. Dit alles draagt naar mijn idee bij aan een flinke efficiëntieslag binnen de sector.
De uitdaging ligt echter nog vaak in de vastgeroeste werkwijzen. Veel mensen werken al twintig jaar of langer op dezelfde manier. Simpelweg omdat het zo werkt. Maar de technologie staat niet stil. We moeten nieuwsgierig en kritisch blijven kijken naar hoe we onze werkzaamheden uitvoeren. Door klein te beginnen, bijvoorbeeld met het automatiseren van een irritante handeling, kan je al snel grote stappen zetten. Het vraagt niet per definitie om een volledige transformatie, maar begint met het optimaliseren van de kleine, herhalende taken die niemand eigenlijk wil doen.
Zoals Johan Cruijff zei: "Je gaat het pas zien als je het doorhebt." Kortom, het begint bij bewustwording.
Nynke Sijtsma, Directeur De Bouwcampus