Joost Merema over de grootste seriematige aanbesteding van Nederland

Joost Merema over de grootste seriematige aanbesteding van Nederland

Joost Merema (PRO6 Managers) werkt in opdracht van Instituut Mijnbouwschade als programmamanager Duurzaam Herstel. Het programma richt zich op het structureel en duurzaam herstellen van woningen in het Groningse aardbevingsgebied. Het hele programma is erop gericht om woningen seriematig en grootschalig aan te pakken in samenwerking met twee vaste aannemers. “Deze mate van samenwerken is nu nog vrij uniek, maar ik hoop dat dit in de toekomst de standaard wordt”, aldus Merema. Op de TransitieMotor van 27 november is hij één van de sprekers.

Merema werd op de openstaande vacature gewezen met de woorden. ‘Joost, dit is echt iets voor jou.’  “Dat de samenwerking zo’n dominante rol speelt in deze pilot sprak me meteen aan,” zegt hij er zelf over. Binnen de pilot zijn er vier partners; Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), de bouwers Van Wijnen en Plegt-Vos en het bouwmanagementbureau Vanberkel Professionals. “Woensdag vind ik de leukste dag van de week. Want dan zijn we met alle vier de partners samen in Groningen en starten we gezamenlijk de dag. We delen dan met het gehele programmateam de belangrijkste successen en ontwikkelingen. Het contact is daardoor laagdrempelig. Het fijne is dat iedereen hier zit met een gemeenschappelijk doel, namelijk het helpen van de bewoners.”

Inmiddels is er met het Duurzaam Herstel programma een begin gemaakt. Zo staan de eerste huizen in de steigers en de processen zijn al een eerste keer geoptimaliseerd. “Het proceshandboek dat aan het begin door IMG is opgesteld, hebben we afgelopen periode verbeterd,” vertelt Merema enthousiast. “Die verbeteringen komen echt vanaf de werkvloer; het maakt de implementatie van nieuwe werkwijzen een stuk makkelijker. Wat ik hier heb geleerd, is dat theoretische plannen en processen alleen werken als ze de werkvloer dienen, niet andersom.”

Wat hij bijzonder vindt aan het programma Duurzaam Herstel is dat de doelstellingen minder gericht zijn op geld. “We meten het succes van dit project aan de hand van de tevredenheid van bewoners. Natuurlijk houden we de kosten bij die we kwijt zijn aan materialen en uren, maar het voert niet de boventoon. Desondanks merken we wel dat we steeds efficiënter gaan werken waardoor de kosten geleidelijk omlaag gaan.”

Merema vindt het belangrijk om te benadrukken dat geld, menskracht en materiaal tot zijn recht komt. “Als je een bouwer vraagt een gebouw te versterken kiest het team toch nog vaak een te zware (en dus kostbare) maatregel. We zijn ook opgevoed om met veiligheidsfactoren te werken: ‘wat als…’. Maar als we nog eens goed naar zo’n project kijken, zien we dat lichtere en minder kostbare maatregelen ook de herhaalschade behoorlijk voorkomen. Daardoor kan er meer worden gedaan met dezelfde investering. Dat laatste is iets wat we met dit programma willen bewerkstelligen. Meer doen voor hetzelfde geld, en met zo’n beperkt mogelijk overlast voor de bewoner.” aldus Merema.

Meer weten over dit bijzondere project? Joost Merema en zijn collega’s vertellen er alles over tijdens de TransitieMotor op 27 november. Een digitale bijeenkomst waarin jullie vragen beantwoord worden. De bijeenkomst kan gevolgd worden via Microsoft Teams van 12:00 tot 13:00. Schrijf je hier in.