Terugblik Transitiedag 2023

“We moeten vooral niet blijven hangen in wat niet kan of ja maars. We moeten vooral kijken naar hoe we stappen naar vernieuwing kunnen zetten.” Aldus Herman van der Horst, productmanager vervanging en renovatie bij Movares. Hij is een van de velen deelnemers aan de Transitiedag van De Bouwcampus in The Green Village. “Een bijzondere dag waarbij we met elkaar veel kennis hebben kunnen delen.”

Een dag lang workshops volgen leek vooraf voor veel deelnemers een flinke opgave. “Maar achteraf”, zegt Petra Meijboom bij het Rijksvastgoedbedrijf kwartiermaker opvang vluchtelingen en huisvesting van aandachtsgroepen, “ging de dag heel snel voorbij. Het was leerzaam en ook heel leuk.” De deelnemers konden gedurende de dag kiezen uit vier workshops: ‘Anders kijken’, ‘Transities golven ook door jouw gebied’, ‘Als je leert, blijf je gemotiveerd’ en ‘Denken in stromen van bruggen, woningen en renovaties’.

Tevreden

Wytze Kuijper, transitie-expert bij De Bouwcampus en samen met de transitie-experts Elien Rogaar en Pepik Henneman de drijvende kracht achter het evenement, kijkt tevreden terug. “Weet je, je ziet dat er veel verbindingen zijn gelegd en dat was toch het doel. Vooraf hadden we bedacht dat het een dag moest worden om te luisteren naar de inzichten en ervaringen van andere professionals uit de infra, utiliteitsbouw, woningbouw en ondergrond. Als ik de reacties van de deelnemers hoorde tijdens het afsluitende dominospel dan zijn we daar echt goed in geslaagd.” Kuiper refereert aan het slotmoment, waarin alle deelnemers een ‘dominosteen’ moesten maken. Op de dominosteen moesten ze schrijven waar ze meer aandacht aan gaan besteden en wat hen is opgevallen. Vervolgens legden ze de stenen om beurten aan. “Een feestje”, is een term die tijdens het spel ook veelvuldig valt. Maar ook inhoud en het besef dat iedereen nodig is om een zaken in de keten te veranderen.

Leerzaam

Dat is ook wat Meijboom aan het einde van de dag mee naar huis neemt. “Ik vond het leerzaam om te zien hoe je elkaar nodig hebt om iets tot een goed einde te brengen. Niet één speler kan de opgave waar we voor staan alleen realiseren.” Maar ook: “Je kan veel praten over de transitie maar je moet het vooral doen.” Ingrid Koenen werkzaam bij Mobilis TBI zat bij de workshop anders kijken. “Wat ik vandaag heb geleerd is dat we altijd vol moeten houden. Want stapje voor stapje gebeurt er toch van alles in de markt. Wat ik in de workshop naar voren heb gebracht is dat we in de sector vaak slecht of helemaal niet evalueren. Een project is klaar maar wat er in de uitvoering goed of fout ging delen we niet. Het is vaak hup door naar het volgende project. Aan dat lerend vermogen moeten we iets doen.”

Voor de organisatoren staat vast dat de Transitiedag volgend jaar een vervolg krijgt. “Het smaakt naar meer.”

Media

VIDEO: Hoe transitiegolven door fysieke wijken heen gaan met Danny Boer

Wat valt op als je door een willekeurige wijk in Nederland rondloopt? Dat hangt helemaal af van door welke bril je kijkt.

Danny Boers is een zeer betrokken adviseur assetmanagement van de gemeente Leiden. Hij kan precies duiden welke transities de Gasthuiswijk uit de jaren 60 heeft gevormd en welke golven van verandering op de wijk af komen.

Zo geeft Danny aan hoe, naar aanleiding van het vervangen van het riool, de grondwaterhuishouding wordt aangepakt (klimaat adaptatie), extra bomen worden geplant (biodiversiteit regeneratie), er alvast ruimte wordt gemaakt voor mogelijke elektrificatie (energietransitie) en daarbij oude straatstenen worden hergebruikt (circulariteit).

Alle woningen zullen waarschijnlijk worden gerenoveerd of vervangen de komende 20 à 30 jaar dus de straat zal echt wel meerdere keren opengebroken worden en dat zal niet meer gaan met het rioolbudget. Ook hier is de herinrichting van de ondergrond en wijken energetisch in balans brengen zijn geweldige uitdagingen.

VIDEO: Mark Bressers van de Nederlandse Emissieautoriteit vertelt op de Transitiedag over zijn missie met flexwoningen

Naast dat Mark Bressers als directeur van de Nederlandse Emissieautoriteit de transitiedag benutte om te netwerken, was hij er voor zijn opdracht van binnenlandse zaken. Zij hebben hem gevraagd om de evaluatie te doen van de landelijke bouwopdracht van de realisatie van flexwoningen.

Deze vorm van industriële woningbouw heeft net als seriematig aanbesteden van bruggen en sluizen volop onze aandacht. Daarom hebben we tijdens de sessie ‘Denken in stromen van bruggen, woningen en renovaties’ de cross-over gemaakt. Wij dragen graag bij aan project overstijgend samenwerken met een seriematige insteek en industriële aanpak. We zijn van mening dat je met product denken (in plaats van project denken) écht meer waarde kunt creëren bij de grote maatschappelijke opgaven in onze woningbouw en infrastructuur.

VIDEO: Petra Meijboom deed mee aan de transitie simulatie. Hoe heeft ze dit ervaren?

Wat doe je als je maatschappelijke woningbouwopgaven goed vastzit? Als je de business case niet rond te krijgen is? “Uitzoomen!” roept Brigitte “Dan krijg je meer inzicht!” Zij is de pragmatische Transmission expert bij De Bouwcampus. Transmission helpt te duiden in welke fase een innovatieve ontwikkeling zich bevindt.

Brigitte zet dit perspectief in voor een transitie simulatie op de Transitiedag van de Bouwcampus. Dankzij het uitzoomen verandert je perspectief en zie je hoe een maatschappelijke ontwikkeling wel mogelijk wordt als die door meerdere actoren wordt gedragen.

In dit interview hoor je hoe Petra Meijboom tijdens de Transitiedag het transitiemodel heeft gebruikt om een nieuw perspectief te krijgen op een vraagstuk waar zij mee bezig is.

VIDEO: Hoe Ingrid Koenen de transitie in beweging brengt

“Deze discussie voeren we toch al 20 jaar?”

Volgens Ingrid Koenen is de transitie van de V&R opgave soms weerbarstig. “Toch komt de markt uiteindelijk in beweging, als je maar volhoudt.” Voegt ze eraan toe.

Ingrid kwam op 10 oktober naar de Transitiedag om te netwerken en te kijken waar beweging zit om de transitie op gang te krijgen. Zo deed ze mee aan de workshop ‘anders kijken’ en sparde ze tijdens de workshop om die beweging te vinden.

Dit was onze laatste terugblik op de Transitiedag voor dit jaar. Benieuwd wat we nog meer op de dag hebben gedaan? Klik dan op de onderstaande link.

Foto's Transitiedag

Onze fotograaf heeft zijn best gedaan om de sfeer goed in beeld te krijgen. 

Klik op de onderstaande knop om alle foto's te zien.