Onderweg naar de eerste Damwandendag!

Onderweg naar de eerste Damwandendag!

‘Er staat echt iets te gebeuren’

Welke grote kansen en uitdagingen liggen er om damwanden duurzamer, sneller en efficiënter te kunnen vervangen. Deze vraag staat centraal tijdens de eerste Damwandendag die op dinsdag 12 november wordt gehouden. De locatie bij Metaalunie in Nieuwegein is geregeld, het programma is samengesteld en de organisatoren hebben er zin in. Hein van Laar (Vereniging van Waterbouwers) Leo Oosterveen (Koninklijke metaalunie) en Loek van der Lof (Rijkwaterstaat) blikken vast vooruit: “Er staat echt iets te gebeuren.”

Volgens Van der Lof is samenwerken dé de sleutel om damwanden duurzamer, sneller en efficiënter te kunnen vervangen. “Na deze dag hoop ik dat we goed scherp hebben wat de mogelijkheden zijn.”  Van Laar (Vereniging van Waterbouwers) sluit zich hierbij aan. “Maar één dag is niet genoeg. Dit is het startpunt van een reeks bijeenkomsten waarin we samen gaan  bepalen wat er nodig is om een seriematige aanpak mogelijk te maken. Meerdere damwanden in één keer aanpakken, omdat er dan zowel kennis als financiële middelen beschikbaar zijn. Innovatie doe je niet zo snel voor een enkel project, maar wel voor meerdere tegelijk want dan levert het écht iets op." Hij denkt dat er een community nodig is waarin zowel successen als mislukkingen gedeeld worden. "Een community waarin de hele keten vertegenwoordigd is, zodat we van elkaar kunnen leren wat wel en niet werkt. Die terugkoppeling is cruciaal." Daarvoor is het in zijn ogen noodzakelijk dat iedereen uit zijn of haar rol stapt. “We moeten écht samenwerken, de belangen van de hele keten behartigen en deze opgave succesvol het hoofd bieden.”

Trends en ontwikkelingen

Het drietal ziet een aantal trends en ontwikkelingen waarover deze dag gesproken kan worden. Zoals bijvoorbeeld het hergebruik van damwanden. Als voorbeeld geven ze het Twentekanaal. Hier zijn damwanden weggehaald en voor kleinere vaarwegen in Noord-Holland hergebruikt. "Dat vind ik een inspirerend project waar we zeker een voorbeeld aan kunnen nemen," aldus Van der Lof. Oosterveen geeft daarnaast aan: “Meten is weten, dat klinkt misschien afgezaagd, maar het is de waarheid. Ik ben heel benieuwd naar de methodes die nu worden gebruikt om te meten of damwanden nog aan de standaard voldoen. Maar als er nieuwe technieken in ontwikkeling zijn, wil ik dat óók weten.” Van Laar sluit zich hierbij aan. Kortom, er valt dus genoeg te bespreken op de Damwandendag.

Oosterveen roept dan ook iedereen op zich vooral in te schrijven. Hij voelt dat deze dag vervolg gaat krijgen in de vorm van een werkgroep en heeft het idee dat het voor doorbraken kan zorgen. “We hebben ook al succesvolle werkgroepen gehad voor bruggen, gemalen en sluizen. Er is uit deze werkgroepen onder andere een whitepaper ontstaan over de juridische (on)mogelijkheden van seriematig aanbesteden. Het was niet duidelijk wat er juridisch gezien nou wel en niet mag op gebied van seriematig aanbesteden. Dit bleek voor de hele infrastructuur sector een enorme belemmering te zijn. Nu blijkt dat het mogelijk is worden er daadwerkelijk stappen gezet in het seriematig aanbesteden.” Hij is er dan ook van overtuigd dat deze eerste damwandensessie en het vervolg daarop voor verandering gaan zorgen. "Er staat iets te gebeuren. Als je deel wilt uitmaken van de transitie naar het duurzaam vervangen en renoveren van damwanden, dan moet je hier echt bij zijn."

Net zo enthousiast, nieuwsgierig en vooruitdenkend als deze drie mannen? Meld je aan voor de Damwandendag en draag bij aan de transitie naar het duurzamer, efficiënter vervangen en renoveren van damwanden.