De weg naar verandering bewandel je niet alleen

De weg naar verandering bewandel je niet alleen

In een wereld waar tijd en menskracht schaars zijn, zien we bij veel organisaties minder tijd en ruimte om mee te denken over strategische vraagstukken. Dat is niet goed. Want juist nu is het essentieel om af en toe een stap terug te doen en na te denken over de toekomst.

Ik noem het wel eens ‘lummeltijd’. Gewoon even een moment kiezen waarin je met een frisse blik naar innovaties kijkt en reflecteert op wat deze kunnen betekenen. Dit is namelijk de ruimte waarin nieuwe ideeën ontstaan en waarin we kunnen bouwen aan andere systemen.

De weg naar verandering bewandel je echter niet alleen; samenwerking is cruciaal. Om in transities mee te gaan is ook een ander type leiderschap nodig. Dit laatste ontdekte ik onlangs tijdens een bijeenkomst van het jubilerende Twijnstra Gudde. Je moet onder andere moed hebben, maar ook empathie en een innerlijk kompas. Naast transitiekennis vergt goed leiderschap ook reflexief vermogen, bewustzijn van je rol en je moet kunnen verbinden.

Dat laatste doen we als De Bouwcampus bijvoorbeeld met de Transities in de praktijk. Bestuurders, marktpartijen en direct betrokkenen maken tijd vrij om elkaar te ontmoeten en aan de hand van een transitievoorbeeld met elkaar van gedachten te wisselen.

Ook evenementen zoals de aankomende Woontop, die door minister Mona Keijzer op 11 december op touw wordt gezet, laten zien hoe belangrijk het is om gezamenlijk denkkracht te bundelen. Op zulke momenten wordt collectief tijd gemaakt om na te denken over de grote uitdagingen die voor ons liggen en om richting te bepalen. En dat is heel belangrijk en moet zeker niet worden onderschat. Want alleen door samen te werken en elkaar de ruimte te geven voor reflectie kunnen we goede oplossingen bedenken. Oplossingen die broodnodig zijn om de enorme opgaves waar we voor staan op een goede manier het hoofd te bieden.

Nynke Sijtsma, Directeur De Bouwcampus