Bouwstenen maken seriematig aanbesteden makkelijker

Bouwstenen maken seriematig aanbesteden makkelijker

Met meer dan twintig jaar ervaring in aanbestedingen zet Dennis Sommeijer (Beduidend) zijn expertise in voor de ontwikkeling van bouwstenen die seriematig aanbesteden makkelijker maken. “Er zijn in de sector meerdere initiatieven om bij aan te haken maar het plan van De Bouwcampus om bouwstenen te ontwikkelen voor seriematig aanbesteden  leek mij zo concreet, dat ik mijn expertise op het gebied van gunningscriteria en aanbestedingen hier graag voor inzet.”

Over de eerste bijeenkomst vertelt hij enthousiast: “Ik vond het bijzonder om met al die verschillende stakeholders aan tafel te zitten, van opdrachtnemer tot jurist”. Sommeijer werkt inmiddels ruim een halfjaar aan De Bouwstenen. “Ik kwam Harald tegen om de InfraMarathon vorig jaar. Ik was meteen enthousiast en ben sinds de eerste sessie aangehaakt. Het is heel leerzaam en helpt mij om inzicht te krijgen in welke afwegingen een opdrachtgever maakt voordat hij de keuze maakt voor seriematig aanbesteden.”

Seriematig werken als oplossing

Sommeijer draagt graag bij aan de sector. Hij ziet goed hoe groot de problemen zijn en zegt: “Ik deed vorig jaar een opleiding Future Strategy aan de UvA, waar ik leerde signalen te herkennen waarop we kunnen anticiperen. Het toenemende personeelstekort wordt steeds groter. Er is een groeiend besef dat we een probleem hebben, maar we zoeken de oplossing in het 'sexyer' maken van de branche. De gedachte is dat hierdoor meer mensen zullen komen, maar de totale beroepsbevolking wordt op lange termijn kleiner. We moeten echt anders gaan denken en werken om de V&R-opgave het hoofd te bieden.”

Volgens Sommeijer is het bundelen van meerdere projecten de oplossing voor de sector. “We moeten niet één project per aanbesteding doen, maar meteen tien of zelfs honderd projecten bundelen. Dit zorgt voor minder aanbestedingen, waardoor er meer personeel in de uitvoering kan werken. Bovendien biedt een grotere aanbesteding meer ruimte voor innovatie, wat leidt tot duurzamer en efficiënter werken.”

Versterking en samenhang

Om te zorgen dat alle bouwstenen op elkaar aansluiten wordt er nu gewerkt aan een voorbeeldcasus: “Zo kunnen we veel gerichter nadenken over hoe we een bouwsteen vormgeven zodat deze echt van toegevoegde waarde is. Daarnaast hebben we aan het begin van dit traject ook een droombeeld meegekregen van de V&R opgave. We beredeneren alles vanuit dat droombeeld. Welke gunningscriteria hebben we nodig om het gewenste resultaat te krijgen. Waarvan denken wij dat het niet werkt. We werken dit nu uit in een beknopt document, een handreiking voor aanbesteders en opdrachtgevers die aan de slag willen gaan met seriematig werken.”

Omdat sommige bouwstenen nauw samenhangen, werken sommige deelnemers aan meerdere bouwstenen. “Als een idee in bouwsteen A invloed heeft op bouwsteen B, moet je dat meenemen in B. Anders werken ze elkaar straks tegen”, besluit Sommeijer.

Twintig jaar ervaring in aanbestedingen

Sommeijer studeerde civiele techniek, begon zijn loopbaan als werkvoorbereider bij een aannemersbedrijf en werkte zich vervolgens op tot projectleider. Toen hij een rol binnen het bedrijfsbureau kreeg, kreeg hij een vaste rol bij het inschrijven op aanbestedingen en schreef hij EMVI-plannen aan de lopende band. Inmiddels is hij eigenaar van Bureau Beduidend en adviseert hij zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers over aanbestedingen in de infra-, water-, techniek- en energiesector.

Kennis in ruil voor tijd

De deelnemers aan de bouwstenen sessies komen iedere maand ofwel fysiek ofwel online samen. De kleinere werkgroepjes van individuele bouwstenen zien elkaar vaker “Wij komen met ons groepje één keer in de twee weken samen. Ik ben er wat tijd aan kwijt maar in ruil daarvoor breidt mijn netwerk zich uit en doe ik veel kennis op. Laatst was ik in gesprek met de juristen van Pels Rijcken en kwam ik erachter dat sommige dingen die in de praktijk gebeuren juridisch gezien niet altijd mogen. Bij het ontwikkelen van de bouwstenen zien we de Europese regelgeving wel écht als strak kader”.

Ben jij geïnspireerd door het enthousiasme en wil je zelf jouw expertise inzetten om seriematig werken verder te brengen? Stuur dan een e-mail naar henberto.remmerts@debouwcampus, en wie weet zien we je bij de volgende sessie!