Ontwikkelen van een innovatieve aanpak om de omvangrijke vervangings- en renovatieopgave van infrastructuur duurzaam, betaalbaar en met zo min mogelijk hinder te realiseren.
In Nederland ligt voor circa 137.000 kilometer aan wegen, 6.200 kilometer aan vaarwegen, 6.000 kilometer aan spoorlijnen, 2.100 kilometer aan dijken, 1,8 miljoen kilometer aan kabels en leidingen en vele duizenden viaducten en bruggen. Veel van deze infrastructuur nadert het einde van zijn levensduur. Daarnaast wordt onze infrastructuur steeds intensiever belast. Grootschalige vervanging of renovatie is noodzakelijk om de bereikbaarheid en veiligheid ervan te blijven garanderen.
Een goede infrastructuur is essentieel voor een vitale economie, de leefbaarheid en een duurzame en sociale ontwikkeling van ons land. Bij het niet functioneren of onvoldoende tijdig onderhoud van de infrastructuur zijn de potentiële vervolgschades groot. Niet alleen financieel, ook spelen hierbij maatschappelijke vraagstukken zoals de veiligheid van burgers, bereikbaarheid en duurzaamheid.
Er zijn onvoldoende middelen en menskracht beschikbaar voor de enorme hoeveelheid projecten die nu ontworpen en uitgevoerd moeten worden. Er is daarom een urgente behoefte aan een aanpak die verantwoord prioriteert, kosten verlaagt, duurzaamheid stimuleert én waarbij ‘tijdens de verbouwing, de winkel van de samenleving open blijft.’
De Bouwagenda heeft vastgesteld dat een Kwaliteitssprong en Schaalsprong noodzakelijk zijn voor deze opgave. De Kwaliteitssprong moet leiden tot een hoger maatschappelijk rendement op investeringen: duurzamer, circulair, toekomstbestendig en met een hogere klantbetrokkenheid en -tevredenheid. De Schaalsprong moet leiden tot het grootschalig toepassen van nieuwe concepten en technieken, van pilots via (inter)nationaal prototyping naar investeringsprogramma’s. Daardoor treden schaalgrootte-effecten op, komt de noodzakelijke versnelling erin en gaan de kosten per product drastisch omlaag.
Deze speerpunten van De Bouwagenda vullen we voor de opgave Vervanging & Renovatie Infrastructuur in met de volgende activiteiten:
- Trajecten Portfolioaanpak voor Bruggen en Portfolioaanpak voor Sluizen: met gebundelde aanbestedingen kan efficiënter gebouwd worden met meer ruimte voor vernieuwing en ontwikkeling.
- Traject Hergebruik van Bruggen: dit is in lijn met de verduurzamingsopgave waarvoor we staan, met de nadruk op circulariteit. Stroomversnelling Bruggen (o.a. over IFD) en de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen zijn eerdere trajecten van De Bouwcampus in deze context.
- Duurzaam bouwen: opgavedoorsnijdend met trajecten voor Houtbouw en Emissieloos.
- Brugdialogen: maandelijkse online sessies, georganiseerd door De Bouwagenda, Bruggenstichting, CROW, Platform WOW en De Bouwcampus, waarin cases besproken worden om goede voorbeelden op te schalen. Beter samenwerken in de keten met meer kwaliteit en vernieuwing is een specifieke ambitie van De Bouwagenda die hiermee ingevuld wordt.