Bouw heeft goud in handen

Bouw heeft goud in handen

Het wordt in alle seizoenen warmer, met meer tropische dagen en minder vorstdagen. De winters worden natter, de zomers droger en er ontstaan vaker zwaardere buien. De zeespiegel blijft stijgen. Deze boodschap bracht het KNMI eerder deze maand naar buiten. Het is een boodschap waarbij de bouwsector allesbehalve op de handen kan blijven zitten. Zeker omdat de sector die voor 40 procent verantwoordelijk is voor de CO2 uitstoot en 50 procent voor het gebruik van fossiele grondstoffen, toch een flinke duit in het zakje van de klimaatverandering doet.

Het is wellicht lastig voor te stellen maar nu zit daar ook weer een belangrijk voordeel in. Immers, de bouwsector heeft goud in handen om de ergste scenario’s af te kunnen wenden. Niet alleen als het gaat om het verhogen van de dijkversterkingen maar ook op het gebied van andere maatschappelijke opgaven. Denk bijvoorbeeld aan het oplossen van de woningnood, de vervanging en renovatie van infrastructuur en de herinrichting van de stedelijke ondergrond. Inderdaad, niet geheel toevallig de onderwerpen waarop wij bij De Bouwcampus de transitie aanjagen.

Tegelijkertijd gebeurt er al heel veel. Wie daaraan twijfelt moet het recente Cobouw magazine ‘De doorbraak van kant en klaar’ er nog eens op naslaan. Het is een aaneenschakeling van mooie voorbeelden van hoe de sector zichzelf opnieuw aan het uitvinden is. En dat is ook wel de gedeelde conclusie van de Transitiedag die wij op 10 oktober in The Green Village hebben gehouden. Vertegenwoordigers van de gehele keten gaven daar acte de présence. Iedereen is op de een of andere manier wel met verandering en vernieuwing bezig. Natuurlijk is het in de praktijk lastig om bijvoorbeeld van projectdenken over te stappen op productdenken. Het begint echter bij het besef dat we het sectorbreed anders moeten aanpakken. Dus complexiteitsvraagstukken op een andere wijze aanvliegen dan ingewikkelde vraagstukken. Denken in bouwstromen, series en continuïteit en een multistakeholderbenadering. We hebben met elkaar nog een flinke weg te weg te gaan maar het afwenden van de door de KNMI geschetste scenario’s lijkt mij een uitdagend doel. 

Nynke Sijtsma
Directeur De Bouwcampus