• Start
 • Innovatie challenge politie
Innovatie Challenge politie

Video: Aankondiging innovatie challenge

Innovatie Challenge politie

Om een antwoord te bieden op de steeds snellere ontwikkelingen binnen het politiewerk zoekt de politie innovatieve ideeën, concepten en oplossingen voor haar huisvesting. Innovatie kan immers helpen om een schaalsprong te maken op het vlak van duurzaamheid, circulariteit en flexibiliteit. De politie heeft daarom de handen ineengeslagen met brancheorganisatie Bouwend Nederland en neemt het initiatief tot een innovatie challenge. De Bouwcampus en Next2Company geven uitvoering aan dit initiatief. Zo wordt gezamenlijk een platform geboden aan innovaties die binnen de politiehuisvesting, maar ook daarbuiten, het verschil kunnen maken.

DeBouwagendaDeze opgave draagt bij aan de Roadmap ‘Transformatie, renovatie en multifunctioneel gebruik’ van De Bouwagenda.

Waarom een challenge?

 • Benutten van innovatie en denkkracht uit de markt bij een concrete maatschappelijke opgave
 • Stimuleren innovatieve bouw- en huisvestingspraktijken en politie die, waar mogelijk, optreedt als “launching customer”
 • Leren van elkaar en het vormen van nieuwe ketens en netwerken
 • Innovatiekracht benutten als versneller voor slimme oplossingen
 • De bredere huisvestingsopgave van de politie helpen vertalen naar toepasbare en uitvraagbare projecten

Meedoen

Op 1 mei sloot de inzendtermijn met 76 inzendingen voor de toekomstige politiehuisvesting. Een brede afspiegeling van de markt heeft van zich laten horen: bouw- en installatiebedrijven, technologiebedrijven, toeleveranciers en architecten.  In mei worden de inzendingen beoordeeld door de jury. 

Op 13 juni sluiten we af met het Boostcamp event waarop de finalisten de kans krijgen om zichzelf te presenteren en de 3 beste inzendingen van de innovatie challenge bekend gemaakt worden.

Inspiratie

 • De challenge

  De politie wil via de innovatie challenge in aanraking komen met vernieuwende ideeën, concepten en oplossingen die toepasbaar gemaakt kunnen worden in twee specifieke opgaven, namelijk de teambureaus en politieposten. Inzendingen kunnen komen vanuit alle sectoren, denk daarbij aan: bouwsector, installatiesector, ICT-branche, facility managementsector, vastgoedsector, ontwerpers, architecten, conceptontwikkelaars, adviseurs, startups, kunstenaars, etc.

  Op 1 mei sloot de inzendtermijn met 76 inzendingen voor de toekomstige politiehuisvesting. Een brede afspiegeling van de markt heeft van zich laten horen: bouw- en installatiebedrijven, technologiebedrijven, toeleveranciers en architecten.   

  Op 13 juni sluiten we af met het Boostcamp event waarop de finalisten de kans krijgen om zichzelf te presenteren en de 3 beste inzendingen van de innovatie challenge bekend gemaakt worden.

  Lees de briefing van deze innovatie challenge, inclusief achtergrondinformatie.

  Voor de selectiecriteria en de spelregels van deze innovatie challenge lees je het deelnamereglement.

  Waar is de politie naar op zoek?

  De politie zoekt innovatieve ideeën, concepten en oplossingen die haar helpen de operatie maximaal te ondersteunen en een slag te maken op het aansluiten van huisvesting op de ontwikkelingen binnen en buiten de politieorganisatie. De politie heeft hierbij drie uitdagingen. Je inzending dient te gaan over één of meer van deze uitdagingen:

  • Toekomstbestendig gebouw
  • Toegankelijkheid en veiligheid
  • Faciliteren van het politiewerk van de toekomst


  Meer informatie lees je ook in het briefingdocument.

  Politiehuisvesting

  De politie wil in aanraking komen met innovaties die toepasbaar gemaakt kunnen worden in nieuwe teambureaus en politieposten. Meer achtergrond bij deze typen opgaven en de visie op politiehuisvesting vind je in de Samenvatting Huisvestingsconcept Teambureaus & Politieposten.
  Let op: in dit document wordt met steunpunten de politieposten bedoeld.

  Jury

  De jury van deze challenge is samengesteld uit experts en vertegenwoordigers van de politie. De jury heeft een onafhankelijke positie binnen de innovatie challenge.

  Claudia Reiner

  Claudia Reiner

  Lid Taskforce Bouwagenda
  Vice-voorzitter Uneto-VNI
  Directeur Caris & Reiner BV

  Peter Noordanus

  Peter Noordanus

  Oud burgemeester Tilburg en oud CEO AM

  Gerrit den Uyl

  Gerrit den Uyl

  Directeur Politiedienstencentrum

  Liesbeth Huyzer

  Liesbeth Huyzer

  Lid korpsleiding politie

  Henk Homberg

  Henk Homberg

  Vice-voorzitter Bouwend Nederland

  Ivo Lamers

  Ivo Lamers

  Senior Strategist Innovation
  Van Berlo

  Duo jurylid: Vanessa van den Berg en Femke Rongen

  Duo jurylid: Vanessa van den Berg en Femke Rongen

  Vanessa is werkzaam bij eenheid Den Haag en lid van BlueM /
  Femke is operationeel expert Basisteam Maas en Leijgraaf, politie

 • Actueel  Nieuwsbericht 08.05.18

  76 inzendingen innovatie challenge huisvestingsopgave politie

  Op 1 mei sloot de inzendtermijn met maar liefst 76 inzendingen voor de toekomstige politiehuisvesting. Een brede afspiegeling van de markt heeft van zich laten horen: bouw- en installatiebedrijven, technologiebedrijven, toeleveranciers en architecten. In de week van 21 mei worden de finalisten bekend gemaakt. Lees het nieuwsbericht. 

  Update 19.04.18

  Update FAQ

  De afgelopen maanden is een aantal inhoudelijke vragen binnengekomen over de challenge. De antwoorden hierop lees je in dit document. Meer vragen en antwoorden vind je onder het tabblad 'FAQ'.

  Nieuwsbericht 16.04.18

  Voorbeeldcases politie projecten huisvesting

  In deze pdf staan ter inspiratie enkele voorbeeldprojecten uit het huisvestingsprogramma van de politie omschreven. Het betreft zowel bestaande gebouwen en locaties als nieuw te ontwikkelen of te verwerven gebouwen.

  Nieuwsbericht 10.04.18

  BOUWAGENDA ROADMAP TRANSFORMATIE - INNOVATIE CHALLENGE POLITIE

  De politie gaat de komende tien jaar meer dan een miljoen vierkante meter huisvesting op een innovatieve manier bouwen en verbouwen. Zij zoekt daarvoor met steun van Bouwend Nederland, Bouwagenda en Bouwcampus een directe dialoog met de markt. Een innovatie challenge gaat deze bouwopgave op een geheel nieuwe manier van werken en aanbesteden invullen. “De politie wil verrast worden door waar de markt toe in staat is”. Lees hier het artikel over de innovatie challenge dat in het Ledenmagazine van Bouwend Nederland is gepubliceerd. 

  Nieuwsbericht woensdag, 28 februari 2018

  POLITIE LANCEERT MARKTVISIE HUISVESTING EN INNOVATIE CHALLENGE

  Samen met bijna 200 bezoekers heeft de politie dinsdag 6 februari op De Bouwcampus de marktvisie huisvesting gelanceerd. De feestelijke bijeenkomst was tevens het startschot van de innovatie challenge, waarin de markt wordt uitgenodigd om goede ideeën te presenteren voor het politiebureau van de toekomst.
  Lees hier het verslag en bekijk de foto's. 

  Nieuwsbericht 16.01.18

  Terugblik Markt Evenement van de Innovatie Challenge

  Op donderdag 23 november vond het Markt Evenement van de Innovatie Challenge plaats op De Bouwcampus. Ruim 50 vertegenwoordigers uit de bouw, installatietechniek, technologie/ICT, huisvesting en de Politieorganisatie kwamen samen om het proces van de Innovatie Challenge aan te scherpen en tegelijk hun ideeën te delen voor innovaties in de politiehuisvesting van de toekomst. 
  Lees hier het verslag en bekijk hier de presentatie.  

  Evenement dinsdag, 06 februari 2018

  Aankondiging Lancering marktvisie huisvesting Politie en innovatie challenge

  Klik hier voor het agenda item.

 • Meedoen

  De inzendtermijn is gesloten! We ontvingen ruim 70 inzendingen en bedanken alle deelnemers voor hun inzending.

  De komende weken gaat de jury de inzendingen bekijken. In de week van 21 mei worden de finalisten bekend gemaakt. Daarna volgt de Boostfase waarin de geselecteerde inzendingen verrijkt worden in samenwerking met de politie. Vervolgens sluiten we af met het Boostcamp event (13 juni) waarop de finalisten de kans krijgen om zichzelf te presenteren en de winnaars van de innovatie challenge bekend gemaakt worden.

   Voor vragen over de innovatie challenge en de Boostcamp: DeBouwcampus.nl of mail naar info@debouwcampus.nl

 • Boostcamp

  Op 13 juni organiseren we een Boostcamp waarin we aan de hand van de inzendingen en de concrete huisvestingsprojecten de innovatie opgave van de politie echt een stap verder brengen.

  Wat gaat er precies gebeuren? De 6 finalisten van de innovatie challenge pitchen hun innovatie aan publiek van (publieke) opdrachtgevers, investeerders en strategische partners. De deelnemers nemen vervolgens actief deel aan boostsessies rond deze innovaties en de opgave van de politie. De finalisten inspireren de deelnemers met hun inzending en het verhaal over hun proces in de challenge, de kennis en ambities van de deelnemers worden vervolgens verbonden aan de innovatie en opgave, waardoor zowel de deelnemers, de finalist als de opgave verder geholpen worden.

  Tijdens de Boostcamp bekijken we hoe de oogst uit deze challenge van toepassing is voor vergelijkbare maatschappelijke (bouw)opgaven waar we in Nederland voor staan. Ook staan we stil bij wat voor condities nodig zijn om echt stappen te maken. Zowel binnen de opgave van de politie als breder in de markt.

  Uiteraard gaan we allemaal als winnaar naar huis. Daarnaast zetten we de top drie van de innovatie challenge extra in het zonnetje. Aan het eind van de dag maakt de jury de top drie bekend en neemt ons mee in hun tips en tops.

 • De finalisten

  Het selecteren van de finalisten voor de innovatie challenge vindt plaats tussen 18 en 21 mei 2018. Zodra de finalisten bekend zijn lees je hier meer over hun inzendingen.  

 • FAQ

  De afgelopen maanden is een aantal inhoudelijke vragen binnengekomen over de challenge. De antwoorden hierop lees je in dit document.

  Op het lanceringsevenement zijn er tijdens de deelsessie ‘Hoe & wat innovatie challenge’ vragen gesteld door de deelnemers. Deze zijn schriftelijk beantwoord en samengevoegd tot dit vraag-en-antwoord document.

  Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde algemene vragen.

  Waarom organiseert de politie deze innovatie challenge?

  Het politiewerk verandert en bovendien steeds sneller. Cybercriminaliteit, ondermijning, terrorismedreiging en de behoefte aan meer “blauw op straat” vragen om een andere, wendbare politie organisatie. De politie van de toekomst is verbonden met web, wijk en wereld en werkt intensief samen met partners in veiligheidscoalities. Ook de rol van state-of-the-art intelligence en technologie speelt een steeds grotere rol. Hier moet huisvesting uiteraard goed op aansluiten om de operatie van het politiewerk maximaal te ondersteunen. Om een antwoord te bieden op deze ontwikkelingen zoekt de politie innovatieve concepten en oplossingen. Innovatie kan immers helpen om een schaalsprong te maken op het vlak van duurzaamheid en flexibiliteit. De politie heeft daarom de handen ineengeslagen met Bouwend Nederland en neemt het initiatief tot een innovatie challenge. 

  Meer informatie vind je onder het tabblad 'Achtergrond'. 

  Hoe schrijf ik me in voor de Innovatie Challenge?

  Het inzenden van jouw idee, concept of oplossing gebeurt via het invullen van het deelnameformulier op deze website. Vanaf 15 februari kan deze via de pagina “Meedoen’ op deze website geüpload worden.

  Hoe kan ik vragen stellen over deze Innovatie Challenge?

  Voor vragen of andere opmerkingen kun je contact opnemen met De Bouwcampus via: info@debouwcampus.nl

  Wat houdt het Boostcamp Event in?

  Het Boostcamp Event wordt na sluitingsdatum van de inschrijfperiode georganiseerd. Tijdens het Boostcamp Event worden de geselecteerde finalisten nog een stap verder geholpen door ze in contact te brengen met een breed publiek aan bezoekers. De finalisten pitchen hun inzending en vervolgens wordt door de jury bekend gemaakt wie de winnaars van de challenge zijn. Voor de deelnemers die niet tot de finalisten behoren zal er volop ruimte zijn om met mogelijke investeerders of bedrijven uit andere sectoren in contact te komen.

  Waarom organiseert Bouwend Nederland mede deze challenge?

  De politie zoekt verbinding met de markt door het ontwikkelen van de marktvisie politie en de Bouwagenda. De Bouwagenda heeft tot doel om de bouwsector te versterken en oplossingen te bieden voor concrete maatschappelijke uitdagingen. Een jaar geleden is in overleg met de korpsleiding het huisvestingsprogramma van de politie aangemeld voor de Bouwagenda. Bouwend Nederland is als mede-initiatiefnemer van de Bouwagenda een logische partner voor het organiseren van de challenge. Bouwend Nederland wilt zo innovatie in de markt stimuleren en leren van innovatieprocessen zoals een innovatie challenge.

  Waar moet mijn inzending antwoord op geven?

  Er zijn drie uitdagingen geformuleerd waarbij inzendingen op minstens één uitdaging antwoord moeten geven. Meer informatie vind je in het briefing document die binnenkort op deze website wordt gepubliceerd.

  Wat gebeurt er met mijn inzending als ik de finale niet haal?

  Elke deelnemer blijft eigenaar van zijn inzending. Deelnemers die de finale niet halen zijn als nog welkom op het Boostcamp Event, waar zij in contact kunnen komen met investeerders en andere marktpartijen.

 • Contact

  Heb je vragen over de innovatie challenge politie? Neem dan contact op via: info@debouwcampus.nl

 • Achtergrond

  De politie heeft in het najaar van 2016 gesprekken gevoerd met wetenschappers en publieke opdrachtgevers om in te gaan op de wijze waarop de politie haar huisvestingsopgave in de markt kan zetten. Vervolgens vonden marktconsultaties plaats om samen met marktpartijen, op basis van de marktvisie Rijkswaterstaat, een marktvisie politie te ontwikkelen en om input op te halen voor de marktstrategie. Op 6 februari is de marktvisie politie, net als de innovatie challenge gelanceerd. 

  Aanleiding

  De komende jaren staat de politie voor een flinke maatschappelijke opgave bij het doorvoeren van een grootschalige transitie in haar huisvestingsportefeuille. De politie zal in de komende jaren – samen met de markt – circa 800.000 m2 bvo nieuwbouw en renovatie moeten realiseren. Gefaseerd komen er door het hele land projecten op de markt. De politie zoekt daarom verbindingen met de markt om blijvende betrokkenheid en gezamenlijk innoveren te stimuleren.

  Het politiewerk verandert ook en bovendien steeds sneller. Cybercriminaliteit, ondermijning, terrorismedreiging en de behoefte aan meer “blauw op straat” vragen om een andere, wendbare politie organisatie. De politie van de toekomst is verbonden met web, wijk en wereld en werkt intensief samen met partners in veiligheidscoalities. Ook de rol van state-of-the-art intelligence en technologie speelt een steeds grotere rol. Hier moet huisvesting uiteraard goed op aansluiten om de operatie van het politiewerk maximaal te ondersteunen, nu en bovenal in de toekomst.

  Om een antwoord te bieden op deze ontwikkelingen zoekt de politie innovatieve ideeën, concepten en oplossingen. Innovatie kan immers helpen om een schaalsprong te maken op het vlak van duurzaamheid, circulariteit en flexibiliteit. De politie heeft daarom de handen ineengeslagen met brancheorganisatie Bouwend Nederland en neemt het initiatief tot een innovatie challenge. De Bouwcampus en Next2Company geven uitvoering aan dit initiatief. Zo wordt gezamenlijk een platform geboden aan innovaties die binnen de politiehuisvesting, maar ook daarbuiten, het verschil kunnen maken. Specifiek daagt de politie iedereen uit om concepten of oplossingen in te zenden die een toepassing kunnen vinden in de nieuwe of gerenoveerde teambureaus en politieposten die in de komende jaren gerealiseerd moeten worden.

  Meer informatie over de herhuisvestingopgave van de politie.

  Bekijk hieronder ter inspiratie voor de innovatie challenge een filmpje van een interview met een operationeel expert wijkagent die vertelt over haar wensen voor toekomstige huisvesting van de politie.

Contact

Heb je vragen over de innovatie challenge politie? Neem dan contact op via: info@debouwcampus.nl

Deel deze pagina