De Bouwcampus stond van 17 t/m 20 januari op InfraTech 2023 in Rotterdam Ahoy. InfraTech is hét kennisplatform waar opdrachtgevers, aannemers, ingenieursbureaus en toeleveranciers laten zien waarom de Nederlandse infrasector al jarenlang tot de wereldtop behoort.
Tijdens InfraTech 2023 stonden twee trajecten centraal: de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R en het Praktijkprogramma Herinrichting Stedelijke Ondergrond.
Van idee naar uitvraag aan de hand van concrete vraagstukken
In de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R delen opdrachtgevers en marktpartijen hun praktijkervaring met seriematig werken. Daarnaast werken meer dan 100 collega's in de infra mee aan het verder brengen van de seriematige aanpak aan de hand van de concrete V&R opgaven. De uitkomsten nemen betrokken partijen mee in hun toekomstige marktbenadering en uitvraag aan de markt.
Herinrichten van de ondergrond op een toekomst-vaste manier
Veel van de hedendaagse transities vragen ruimte in de ondergrond. Dit terwijl ruimte, middelen én capaciteit schaars zijn. Om de maatschappelijke transities te kunnen dienen, is goed rentmeesterschap van de ondergrond nodig waarbij partijen samenwerken en activiteiten in de openbare ruimte meer maakbaar worden. Betaalbaar, haalbaar, slim en met zo min mogelijk overlast voor de directe omgeving. Dat is het doel van het traject.
Hier lees je de terugblik op de eerste dag van InfraTech 2023
Vandaag opende InfraTech 2023 de deuren van Rotterdam Ahoy voor alweer de 15e editie van dé belangrijkste vakbeurs van de infrasector. Om stipt 10.00 uur stroomden de eerste bezoekers de beursvloer op. Blij dat, na een online editie in 2021, we elkaar weer fysiek kunnen spreken op de beursvloer.
De Bouwcampus is deze editie ook weer van de partij. We ontmoeten je graag op onze stand in de Plaza, P.700 of tijdens één van de programmaonderdelen waar wij de komende dagen bij betrokken zijn. Zie hiervoor www.debouwcampus.nl/infratech.
Officiële opening
Tijdens de officiële opening van InfraTech 2023 vond een groot infradebat plaats rondom drie thema’s van de vakbeurs: Vervanging & Renovatie, Human Capital en Mobiliteit & Logistiek.
Onder leiding van moderator Geert Maarse gingen Michèle Blom, directeur-generaal van gastheer Rijkswaterstaat en Marc Van Leeuwen, directeur Projectmanagement & Engineering van gastheer Gemeente Rotterdam, in gesprek met een keur aan deskundigen: Geert-Jan van Oosterhout (Programmadirecteur Vervanging & Renovatie Savera Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten BV), Eva Dijkema (Social Designer Twynstra Gudde), Willemien Bosch (Directeur Koninklijke NLingenieurs), Wijnand Veeneman (Wetenschappelijk directeur NGinfra), Mark Rurup (Directeur Geonius) en onze eigen Lennart Harmelink (Transitiemanager De Bouwcampus).
Drukbezochte & inspirerende sessies
De rest van de dag waren er ook veel inspirerende kennissessies te volgen over diverse onderwerpen. Onder andere de pitches van de kanshebbers voor de InfraTech Innovatieprijs, een lunchsessie met The Fixers over emissieloze infra en speeddates met potentiële samenwerkingspartners, georganiseerd door Gemeente Rotterdam.
Morgen weer een interessant programma
Ook morgen kun je weer deelnemen aan interessante sessies, waaronder drie programmaonderdelen waar De Bouwcampus (zijdelings) bij betrokken is.
Dagopening: welkom in de toekomst & Uitreiking Innovatieprijs 2023
Om 10.30 opent gastheer Gemeente Rotterdam de dag met een kijkje in de toekomst. Hoe zet het ingenieursbureau van de gemeente de nieuwste digitale middelen in tijdens de voorbereiding en uitvoering van projecten? Ga het beleven op het Gemeenteplein! Om 11.00 volgt de uitreiking van de Innovatieprijs op het Rijkswaterstaatpaviljoen. De prijs wordt uitgereikt door Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers. Zorg dat je er op tijd bij bent.
Bruggenprogramma: toekomstbestendig maken
Vanaf 15.00 komt De Bouwcampus in actie tijdens verschillende programmaonderdelen van collegabedrijven. Tijdens 'Bruggenprogramma: toekomstbestendig maken' op het Gemeenteplein, organiseren Gemeente Rotterdam en De Bouwcampus het 'V&R Gesprek'! Ruim 100 bedrijven en opdrachtgevers hebben in de werkgroepen van De Bouwcampus een aanpak opgesteld voor de vervanging en renovatie van kunstwerken. Deze is gericht op andere manier van werken met meer samenwerking, seriematigheid, efficiëntie en continuïteit in bouwstromen. In een interactieve setting bespreken bedrijven uit de bouwketen van beweegbare bruggen de problematiek rondom de vervangings- en renovatieopgave.
Samenwerking CROW met partners op platform Bruggen
Om 16.30 sluiten we aan bij 'Samenwerking CROW met partners op platform Bruggen' in Dock 1A. Tijdens deze sessie wordt input gegenereerd voor het programma van Platform Bruggen van 2023 en daarna. Je gaat dus aan het werk! Na een introductie en enkele actuele pitches, waaronder één van onze collega Harald Versteeg, volgt een workshop: het verzamelen van relevante ontwikkelingen, goede ideeën voor lunchlezingen en brugdialogen en ideeën voor andere events, bijeenkomsten en/of workshops. Meld je hier aan voor dit programmaonderdeel.
Delegeren, Denken, Doen op InfraTech 2023
We eindigen de dag om 18.00 bij 'Delegeren, Denken, Doen op InfraTech 2023' in het Rijkswaterstaatpaviljoen. Delegeren, Denken, Doen gaat samen met de young-professionals, experts en leiders in de vervangings- en renovatieopgave verder in gesprek over een verouderd areaal aan (civiele) kunstwerken. De Bouwcampus leidt het onderwerp in, waarna de uitdagingen van de toekomst vastgesteld en nader onderzocht worden. Meld je hier aan voor dit programmaonderdeel.
Bekijk hieronder ook meteen de video van dag 1 van InfraTech. Tot morgen!
Hier lees je de terugblik op de tweede dag van InfraTech 2023
De tweede dag van InfraTech 2023 zit erop. Het was weer een inspirerende dag! Vandaag werden de winnaars van de Innovatieprijs bekendgemaakt en was De Bouwcampus betrokken bij drie programmaonderdelen.
Winnaars InfraTech Innovatieprijs 2023
De InfraTech Innovatieprijs 2023 is vanochtend uitgereikt. De drie winnaars zijn...
Product Innovatie Max Bögl | Modulair viaduct
Proces Innovatie Antea Group | Genetisch ontwerpen
De Bouwcampus had het druk vandaag. Naast de vele gesprekken op de stand, waren we betrokken bij drie verschillende programmaonderdelen. We blikken hieronder terug op iedere sessie.
Bruggenprogramma: toekomstbestendig maken
Gemeente Rotterdam en De Bouwcampus organiseerden het 'V&R Gesprek'! Het afgelopen halfjaar hebben ruim 100 professionals van bedrijven en opdrachtgevers in werkgroepen een 'aanvalsplan' opgesteld voor de vervanging en renovatie van kunstwerken, onder begeleiding van De Bouwcampus. Het plan is gericht op een andere manier van werken met meer samenwerking, seriematigheid, efficiëntie en continuïteit in bouwstromen. Ard den Outer (Gemeente Rotterdam), Chris Wattel (IPV Delft) en Herman van der Horst (Movares) gaven ieder een pitch over een middel binnen dit plan, waarna zij individueel het gesprek aan gingen met de bezoekers.
Ard den Outer van Gemeente Rotterdam vergeleek in zijn pitch de oplossing voor de V&R-opgave met de keuken in een restaurant. Wat vind je leuker? Een restaurant met een open of dichte keuken? Deze vergelijking heeft geresulteerd in de zogenaamde open keukendialoog; een open dialoog tussen markt en opdrachtgever. Transparant en eerlijk. We praten heel veel met elkaar, maar begrijpen we elkaar ook echt? Deze dialoog is dan ook niet gebonden aan projecten, maar aan problematiek. Zo ontstaan dialogen over projecten heen.
Bekijk hieronder de praatplaat, gebaseerd op het aanvalsplan uit de werkgroepen.
Samenwerking CROW met partners op Platform Bruggen
Tijdens de sessie met CROW is input gegenereerd voor het programma van Platform Bruggen voor 2023 en daarna. Collega Harald Versteeg (transitiemanager V&R) vertelde over De Bouwcampus en wat wij als organisatie kunnen betekenen voor de V&R-opgave. Vervolgens ging hij in gesprek met geïnteresseerden in het publiek om te zien hoe het verhaal van waarde is binnen het programma van Platform Bruggen.
Delegeren, Denken, Doen op InfraTech 2023
Samen met Delegeren, Denken, Doen, young professionals, experts en leiders in de vervangings- en renovatieopgave werd het gesprek gevoerd over een verouderd areaal aan (civiele) kunstwerken. In Delegeren, Denken, Doen zijn de young professionals vertegenwoordigd van de jongerenorganisaties van Rijkswaterstaat, TBI, BAM en Arcadis. Zij voelen de urgentie om als collectief te werken aan de dringende opgaven waar de infrasector voor staat.
Deze urgentie - en het belang van de jonge generatie hierin - wordt onderschreven door Michèle Blom (directeur-generaal van InfraTech-gastheer Rijkswaterstaat). Ze adresseert het - voornamelijk jonge - publiek dat de sessie bijwoont: “Jullie zijn de toekomst van de sector. Eén van jullie heeft in de toekomst misschien wel mijn baan. Ik zie veel sombere mensen in de sector, die vooral beren op de weg zien. Maar als ik universiteiten, hbo’s en mbo’s bezoek, dan zie ik mensen die nog wél geloven in de toekomst van de sector. Een groep mensen vol met frisse energie. Maar zij zien ook dat het anders moet. Daarom vind ik het van belang om het gesprek met jullie aan te gaan.” Michèle daagt hen dan ook uit om de oudere generatie te laten zien en ervan te overtuigen dat dingen anders moeten. “Je moet aan stoelpoten zagen, zodat we niet om je heen kunnen. En stop er vooral niet mee voordat er actie wordt ondernomen.”
Net als Delegeren, Denken, Doen zien ook wij van De Bouwcampus de urgentie van de vervangings- en renovatieopgave. En met ons ruim 100 professionals vanuit de gehele keten. Tess van den Berg, transitiemedewerker bij De Bouwcampus én young professional, lichtte het aanvalsplan toe dat deze groep in samenwerking heeft opgesteld in de werkgroepen die De Bouwcampus afgelopen halfjaar organiseerde.
Morgen weer een interessant programma
Ook morgen kun je weer deelnemen aan interessante sessies, waaronder de door De Bouwcampus georganiseerde sessie 'Vervanging & Renovatie van civiele objecten in Nederland'.
Vervanging & Renovatie van civiele objecten in Nederland
Tijdens deze sessie op het Rondom GWW-plein gaan drie deelnemers uit de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R met elkaar in gesprek over de enorme vervangings- en renovatieopgave en de mogelijke oplossingen. Bij Harald Versteeg (transitiemanager De Bouwcampus) aan tafel zitten Louisa Engels (advocaat bouw- en aanbestedingsrecht Croon Advocaten), Dirk Hopmans (assetmanager Waterschap Brabantse Delta) en Harry Lammeretz (technisch manager Rijkswaterstaat).
Bekijk hieronder de video van dag 2 van InfraTech. Spot jij onze stand?
En zo zit de derde dag van InfraTech 2023 er weer op. Het was een succesvolle en inspirerende dag met veel verschillende kennissessies van onder andere CROW, het Hoogwaterbeschermingsprogramma, TAUW, Gemeente Rotterdam en De Bouwcampus.
Bezoek van Thomas van Belzen
In de vierdelige (vlog)serie The Fixers op InfraTech gaat Cobouwjournalist Thomas van Belzen met de sector in gesprek over de oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd. Vandaag bracht hij een bezoekje aan onze stand. Jeroen Machielsen (transitiemanager V&R) heeft hem meer verteld over de praatplaat waarin de enorme vervangings- en renovatieopgave en de mogelijke oplossingen overzichtelijk zijn weergegeven.
Vervanging & Renovatie van civiele objecten in Nederland
Tijdens de sessie 'Vervanging & Renovatie van civiele objecten in Nederland' van De Bouwcampus gingen drie deelnemers uit de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R met elkaar en het publiek in gesprek over de enorme vervangings- en renovatieopgave en de mogelijke oplossingen. Louisa Engels (advocaat bouw- en aanbestedingsrecht Croon Advocaten), Dirk Hopmans (assetmanager Waterschap Brabantse Delta) en Harry Lammeretz (technisch manager Rijkswaterstaat) gingen in op de opgave en de rol van seriematigheid hierin.
Louisa gaf haar visie op seriematigheid vanuit haar rol als advocaat: "Opdrachtgevers zien juridisch beren op de weg als het gaat om een nieuwe aanpak, waaronder seriematigheid. Ik vraag me af of die angsten reëel zijn. Ik zie alleen maar kansen voor de seriematige aanpak en het instrumentarium is er ook al. Het kan in principe allemaal al. Nu moet het nog van de grond komen. En mijn rol daarin is om die angsten weg te nemen bij de partijen die het moeten doen."
De laatste dag InfraTech 2023
Morgen is het alweer de laatste dag en ook dan staan er voldoende sessies op het programma. Zo ook de sessie 'Vervangingsopgave Sluizen & Gemalen', gehost door De Bouwcampus.
Vervangingsopgave Sluizen & Gemalen
Ga met ons in gesprek over de vervangings- en renovatieopgave binnen de infra. Hoe zorgen we voor meer samenwerking, seriematigheid, efficiëntie en continuïteit in bouwstromen? We hebben vier deelnemers van de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R uitgenodigd om hun licht te schijnen op dit onderwerp: Mike Heuzen (Hoogheemraadschap Rijnland), Jean-Paul Adema (ADS Groep), Jan Hein Poodt (SWECO) en Jan Vervoort (Flowserve). En nodigen jou uit om kritische vragen te stellen en jouw mening te delen.
De sessie vindt plaats van 14.00 - 15.00 uur op het Waterschapsplein, stand 6.300 in Hal 6.
Directeurenoverleg Infra
Morgen sluit De Bouwcampus ook aan tijdens een besloten directeurenoverleg over de vervangings- en renovatieopgave. Een goede gelegenheid om de uitkomsten van de drie werkgroepen (beweegbare bruggen, sluizen en gemalen), bestaande uit ruim 100 infra-professionals uit de hele keten, met deze belangrijke spelers te delen.
En zo komt InfraTech 2023 weer tot zijn einde. Het waren vier lange, maar vooral inspirerende dagen met goede gesprekken, nieuwe inzichten en waardevolle toevoegingen aan ons netwerk! Dank aan iedereen die ons heeft bezocht op de stand en deelnam tijdens de verschillende kennissessies.
Een goede afsluiting van de beursweek
Ook op de laatste dag van de beurs zat De Bouwcampus niet stil. Vanochtend sloot Harald Versteeg (transitiemanager) aan tijdens het besloten Directeurenoverleg Infra. Een goede kans om de uitkomsten van de werkgroepen beweegbare bruggen, gemalen en sluizen, waarin ruim 100 professionals uit de hele keten zijn vertegenwoordigd, te delen.
Vervangingsopgave Sluizen & Gemalen
We sloten de dag af met de sessie 'Vervangingsopgave Sluizen & Gemalen', gehost door De Bouwcampus. Waarin de volgende vraag centraal stond: hoe zorgen we voor meer samenwerking, seriematigheid, efficiëntie en continuïteit in bouwstromen? Vier deelnemers van de werkgroepen binnen de Open Leeromgeving Seriematige Aanpak V&R schenen hun licht op dit onderwerp: Mike Heuzen (Hoogheemraadschap Rijnland), Jean-Paul Adema (ADS Groep), Jan Hein Poodt (SWECO) en Jan Vervoort (Flowserve). Ook vanuit het publiek kwamen waardevolle input en kritische vragen.
Contact
Vervanging & Renovatie Infrastructuur
Harald Versteeg
Transitiemanager
Lennart Harmelink
Transitiemanager
Leo Oosterveen
Transitiemedewerker
Jill Ober
Transitiemedewerker
Tess van den Berg
Transitiemedewerker
Jeroen Machielsen
Transitiemedewerker
Herinrichting Stedelijke Ondergrond
Wil Kovacs
Transitiemanager
Robbert Ephraim
Transitiemanager
Han de Wit
Transitiemedewerker
Evelijn Martinius
Transitiemedewerker
Michiel Ockers
Transitiemedewerker
IK DOE MEE
Denk met ons mee binnen de activiteiten van de drie opgaven. Laat ons weten waar jouw interesse ligt.