Handreiking slimme series
Om assetmanagers te helpen met de stap naar een seriematige aanpak heeft een groep infraprofessionals van onder andere Croon Huith, Movares, Flux Partners, Van Doorn, Slangen Staal en Arcadis onder begeleiding van De Bouwcampus de Handreiking Slimme Series opgesteld. “Met de handreiking proberen we te zeggen dat een seriematige aanpak niet alleen een manier van werken is, maar ook een manier van denken. Er zijn in de interne organisatie, het type werk en het object een aantal stappen waar je doorheen moet om ermee aan de slag te gaan,” vertelt Jeroen Machielsen, projectleider civiele kunstwerken bij Van Doorn. “We wilden met deze handreiking niet voorschrijven hoe dat ingevuld moet worden, maar zeggen; denk hieraan, en erbij vertellen waarom dat dan belangrijk is.”
Het eerste hoofdstuk gaat over de opgave over het algemeen en de seriematige aanpak als kans om deze aan te pakken. “Het is belangrijk dat het object-per-object denken waar we aan gewend zijn verandert. Je moet de renovatieopgave als één geheel zien,” zegt Machielsen. Door meerdere kunstwerken in de markt te brengen krijg wordt samenwerkingen de aanpak meer gestroomlijnd. Dit leidt tot kostenbesparingen, meer efficiëntie en ruimte voor innovatie. Dit komt volgens de projectleider door de kwaliteit van de samenwerking. “Als integrale teams langer samenwerken krijg je teams die gelijkwaardiger zijn, beter op elkaar zijn ingespeeld en écht een gezamenlijk doel hebben.”
Programmering, draagvlak en beleidskaders
In hoofdstuk twee staan assetmanagement en onderhoudsstatus centraal. Hierin staan het verkrijgen van inzicht in de programmering en het creëren van draagvlak centraal. “Voor wie hier al bezig mee zijn is dit vanzelfsprekend. Maar we richten ons hierbij juist op de beheerders die dingen doen zoals ze dat altijd al deden,” merkt Machielsen op. Het derde hoofdstuk gaat over de beleidskaders van de opdrachtgever. Het is hierbij belangrijk om te kijken welke beleidskaders betrekking hebben op een project en deze helder te hebben en te prioriteren.
Een weloverwogen besluit
Hoofdstuk vier gaat over de scenario’s van mogelijke series. Deze gaat over de beslissing over het samenvoegen van kunstwerken in inkoop- en contractstrategie. Hierbij is het belangrijk om de basisprincipes zoals type object, complexiteit, doelstellingen en budget in kaart te brengen. “Zo kan een weloverwogen besluit gemaakt worden om iets seriematig aan te pakken. Het is hier ook belangrijk om te kijken naar mogelijke samenwerkingen buiten je eigen areaal,” legt Machielsen uit. “Het laatste hoofdstuk gaat over de inkoop- en contractstrategie. Deze is van toepassing wanneer er een goed onderbouwde aanpak is voor het realiseren van de opgave.” In deze fase gaat het over het ontwikkelen en afstemmen van de strategie, de juridische beoordeling, marktconsultatie en het opstellen van definitieve contract- en aanbestedingsdocumenten.
Een zeer divers team
Het team achter de handreiking is volgens Machielsen een zeer divers team van professionals. “We hebben deze handreiking gemaakt met een advocaat, mensen van ingenieurs- en adviesbureaus waarvan één al met pensioen is, en ikzelf vanuit een aannemer. Wij hebben hele diverse ervaringen en invalshoeken. Ook hebben we diverse beheerders geïnterviewd, gesproken en input opPmdergehaald.”
Tijd voor actie
“Nu is het tijd om de handreiking onder de arm te nemen en bij beheerders het gesprek te voeren,” zegt Machielsen enthousiast. “Als we in ieder geval één stap kunnen maken waardoor mensen op een andere manier naar de opgave kijken en in plaats van probleem naar probleem proactief naar de opgave kijken hebben wij ons doel bereikt.”
Ga hier naar de handreiking
Handreiking_seriematig.pdf