Grip krijgen op de grond, daar ligt de sleutel

Grip krijgen op de grond, daar ligt de sleutel

De discussie over woningbouw gaat momenteel vooral over tempo, industrialisatie en kostenbesparing. Het moet sneller, beter, efficiënter én vooral goedkoper. Maar de kernvraag wordt nauwelijks gesteld: van wie is de grond eigenlijk? Zonder een goed grondbeleid blijven we rommelen in de marge.

Van het totale grondoppervlak in Nederland is slechts dertien procent bebouwd. Dat omvat niet alleen woningen, maar ook kantoren, bedrijven en infrastructuur. De rest is natuur, agrarisch gebied en water. Willen we bouwen, dan moeten we keuzes maken. Welke waarde hechten we aan landbouwgrond versus woningbouw?

De economische waarde van de grond is een ander onderbelicht transitievraagstuk. Neem landbouwgrond: dat kost gemiddeld acht tot vijftien euro per vierkante meter. Maar zodra het een bouwbestemming krijgt, stijgt die waarde explosief naar 600 tot 1.000 euro per vierkante meter. Wie profiteert van die waardesprong? Vaak niet de gemeenschap, maar speculanten en investeerders.

Voorbeelden? In Utrecht werd in 2015 in het gebied langs het Merwedekanaal voor zes miljoen euro een oud bedrijfsgebouw gekocht. Een half jaar later werd het doorverkocht voor dertien miljoen euro. En binnen twee jaar was de prijs opgelopen tot zelfs 26 miljoen euro. Een ander geval in hetzelfde gebied: een investeerder kocht in 2017 twee kavels voor 31 miljoen euro en verkoopt die kavels een half jaar later door voor 46 miljoen. Een winst van 15 miljoen, zonder dat er ook maar een steen was verzet.

Om toch een woningbouwontwikkeling haalbaar te maken, pompt de overheid er in het kader van de Woningbouwimpuls 21 miljoen euro in. Gemeenschapsgeld dat indirect in de zakken van speculanten verdwijnt. Dit mechanisme speelt niet alleen binnenstedelijk, maar ook in uitbreidingsgebieden zoals bijvoorbeeld Rijnenburg in Zuid-Holland. Daar wordt al 25 jaar over woningbouw gesproken, terwijl de grond al keer op keer van eigenaar is gewisseld. En zo wordt duurzame én betaalbare woningbouw ook daar straks onbetaalbaar.

Zonder een stevig grondbeleid gaan we het woningtekort niet oplossen. Het gaat erom dat we grip krijgen op grond. Daar ligt naar mijn idee de sleutel. Hoog tijd om die discussie wél te gaan voeren.

Nynke Sijtsma
Directeur De Bouwcampus