• Start
  • Nieuws
  • Verduurzaming woningvoorraad belangrijk speerpunt voor partner IOB

Verduurzaming woningvoorraad belangrijk speerpunt voor partner IOB

Verduurzaming woningvoorraad belangrijk speerpunt voor partner IOB

IOB is een ingenieursbureau uit Hellevoetsluis en één van de partners van De Bouwcampus. Waar de grotere ingenieursbureaus zich specialiseren op het gebied van projectmanagement, richt IOB zich echt op de techniek. “Onze mensen zijn daar gewoon het beste in,” vertelt Errol Ooft, directeur van het ingenieursbureau dat volgend jaar 40 jaar bestaat.

Geplaatst: 23 oktober 2017

Deel deze pagina

Wie zijn de mensen achter IOB?
“De mensen die hier werken zijn allemaal ingenieurs in hart en nieren. Ze zijn blauw én groen. Dus je hebt hier echte techneuten, mensen met de technische kennis in huis. Dat zijn de blauwen. En we hebben hier mensen die de klant volledig ontzorgen, de groenen. Deze maand hebben wij ook onze nieuwe payoff gelanceerd: IOB, dé klantgerichte ingenieurs!. Wij zijn erg klantgericht; het project begint bij ons ook altijd bij de klant(vraag) en niet bij de techniek.

Op de website van IOB staat dat het jullie missie is om bij te dragen aan de gebouwde omgeving van morgen. Wat bedoelen jullie daarmee?
“Bijdragen aan de gebouwde omgeving van morgen betekent nu aan de slag gaan met het verduurzamen van de bestaande (woning)voorraad. We hebben al een aantal opdrachten van corporaties om toonaangevende woongebouwen in Rotterdam te verduurzamen. Onze bouwfysica-, installatie- en bouwtechniekingenieurs werken aan concepten om deze gebouwen straks weer 25 jaar mee kunnen laten gaan en gelijktijdig bij te laten dragen aan het klimaatakkoord van Parijs.

Eerder deze maand is het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst' gepresenteerd. Wat betekent het regeerakkoord voor IOB?
“Lange tijd hebben we rekening gehouden met een krimpscenario, vanwege de crisis. Maar sinds vorig jaar begeven wij ons echt op een keerpunt. Dit jaar wordt een van de beste jaren ooit! Dit regeerakkoord komt dan ook op een goed moment. Volgens mij is dit het groenste regeerakkoord dat ik ooit heb meegemaakt. Ze hebben het over de TGV naar Parijs nemen. Daar kunnen wij wel wat mee. Zoveel duurzame woningen realiseren bijvoorbeeld. IOB heeft daarvoor de disciplines in huis: de bouwtechniek, de bouwfysica, de installatie- en bouwkostenadvies bijvoorbeeld. De verduurzaming van de bestaande woningvoorraad is voor ons een groot speerpunt.”

IOB heeft meegewerkt aan Theater de Stoep in Spijkenisse. Wat is jou hier het meest van bijgebleven?
“Geen vorm van het theater was recht. Het ontwerp is van Ben van Berkel, van UNstudio. Wij hebben het ontwerp zowel bouwkundig als constructief uitgewerkt. Er zijn geen dingen fout gegaan en er waren geen faalkosten voor de aannemer met betrekking tot de vorm. Onze techneuten hebben daar echt een belangrijke rol in gespeeld.”

 Wat betekent het partnerschap van De Bouwcampus voor jou?
“Op dit moment gebruik ik De Bouwcampus om te netwerken. Laatst was ik nog bij de werkconferentie ‘Energieneutraal in 2030, hoe doen we dat?’. Maar ik zou er graag meer gebruik van willen maken. Met name voor de opgave om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen. Die vind ik maatschappelijk erg relevant. Ik bied veel kennis over hóe wij die bestaande woningvoorraad kunnen verduurzamen. Wat het dan moet kosten, hoe je een bepaald energielabel moet halen en hoe je dat dan behapbaar maakt. Er zijn volgens mij best wat partijen die gebruik willen maken van die kennis. Daar zou ik graag aan mee willen werken. Het zou mooi zijn als De Bouwcampus daarin faciliteert.”