Sweco winnaar Doe & Durf Challenge

Sweco winnaar Doe & Durf Challenge

Op woensdag 15 maart vond op De Bouwcampus de finale van de Doe & Durf challenge 2017 plaats. Het idee van team Sweco, Staat van je straat, werd door de jury als beste idee gekozen. 

Geplaatst: 16 maart 2017

Deel deze pagina

De jonge ingenieurs van Sweco hebben een label bedacht voor de kwaliteit van je straat, gebaseerd op het klimaat. Zoals het energielabel van een huis, zou ook het label van de straat kunnen helpen bij de beslissing om een huis te kopen. De straat krijgt dan een beoordeling op het punt van wateroverlast, waterveiligheid, droogte en hitte.

Tijdens de werkconferentie Klimaatadaptief bouwen in stedelijk gebied presenteerde Dirk-Jan Pasma, lid van team Sweco, Staat van je straat. Hij zei hierover: ‘We kunnen heel veel mooie technische oplossingen bedenken, maar het gaat er ook om de mensen mee te krijgen.’

Jury: ‘Een mooi staaltje van omdenken’

Volgens de jury onderscheidde het idee van Sweco zich van de andere ideeën, door op een overtuigende manier antwoord te geven op de vraag waarom en wanneer mensen in beweging komen. ‘Sweco heeft goed gekeken wanneer het langetermijneffect van klimaatverandering relevant is voor mensen. Dat is op het moment dat ze zelf ook een besluit voor de langere termijn nemen: bij het kopen van een huis. Sweco biedt geen product waarmee mensen worden geholpen om maatregelen voor klimaatadaptatie te nemen, maar zorgt ervoor dat de gevolgen van klimaatverandering op het juiste moment worden meegewogen in een belangrijke beslissing. Zo zal de beweging naar maatregelen indirect, maar waarschijnlijk veel krachteriger op gang komen. Het is wat de jury betreft een mooi staaltje van omdenken.’


Sweco is partner van De Bouwcampus.
De Doe & Durf Challenge is een initiatief van Jong NLingenieurs. Woensdag 15 maart stonden 5 teams in de finale op De Bouwcampus.