• Start
  • Nieuws
  • ‘Maak niet anderen bewust, maar zorg dat je zelf bewust bent’

‘Maak niet anderen bewust, maar zorg dat je zelf bewust bent’

‘Maak niet anderen bewust, maar zorg dat je zelf bewust bent’

Ondanks het vroege tijdstip, om half acht ’s morgens, was er grote belangstelling onder de partners van De Bouwcampus om zich te laten inspireren bij een heerlijk ontbijt. De uitdaging die er lag was om het verschil te willen maken; niet morgen of volgende week, maar nu. Hoe doe je dat, en waarom eigenlijk? 

Geplaatst: 24 april 2017

Deel deze pagina

 Beeldverslag BIMpuls event kl


Majorie Jans, manager van De Bouwcampus gaf aan dat deze bijeenkomst met Thomas Rau, die in samenwerking met BIMpuls® is georganiseerd, voelde als een ‘cadeautje’, dat we met elkaar mochten uitpakken. Een cadeautje voor de gehele keten ter inspiratie en zoals het op De Bouwcampus is bedoeld, met elkaar aan het werk om het maximale uit de samenwerking te halen.

Theo Ockhuijsen, directeur van BIMpuls®, stuurde aan op een collectieve ‘droom’, een gezamenlijke missie met de boodschap dat iedereen een veranderaar is. 'Bouw- en Installatiebedrijven ontkomen er niet aan. Het spel is definitief veranderd. Nieuwe regels bepalen het bouwen van morgen en zelfs van vandaag.' Hij gaf aan dat veel organisaties opgesloten zitten in hun eigen businessmodel. Niet als verwijt, maar als feit. Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen vragen om een groot adaptief vermogen van bedrijven. De impact van 3D-printtechnologie, Robotica en Gelijkspanningsnetwerken in de gebouwde omgeving worden door veel bedrijven nog onderschat.

ontbijtsessie Theo Ockhuijsen

Kansen

Deze ontwikkelingen bieden nieuwe kansen en uitdagingen. Bouw en installatiebedrijven zijn gezamenlijk in staat het verschil te maken. De huidige keten maakt het nog lastig, maar rollen, grenzen en vakdisciplines vervagen. ‘Samenwerken is het nieuwe concurreren’, luidde de door Theo aangehaalde quote van Doekle Terpstra, Voorzitter van Uneto-VNI.

Thomas Rau, oprichter van architectenbureau Rau en van Turntoo, begon zijn inspirerende betoog met de mededeling dat iedere aanwezige deel uitmaakt van het probleem. Het systeem waarin wij vandaag opereren genereert de verkeerde vragen, stelde hij. Actuele zaken zijn niet belangrijk, urgente zaken zijn dat wel. Reageren op actuele dingen gaat altijd fout. Een voorbeeld waren de vluchtelingen die aan de grens stonden. Dat had men al lang van te voren kunnen zien aankomen.

Zo was men 20 jaar geleden al bezig met gelijkstroom. Daar is toen niets mee gedaan, want het was niet urgent. Duurzaamheid is volgens Rau dan ook geen oplossing, maar een probleem dat de transitie belemmert. Zo is het energieakkoord dat in Parijs is afgesloten dan ook geen overwinning. In het akkoord is afgesproken wat er mogelijk is, niet wat er nodig is.

The new something is nothing, zo ging hij verder. Kijk naar AirB&B en Uber. Die bezitten geen assets die onderhouden moeten worden, of schoongemaakt. Dat zijn hele andere business modellen en als we de realiteit willen veranderen, zullen we de businessmodellen moeten veranderen. Als we kijken naar de ontwikkeling van de gloeilamp, werd al snel zichtbaar dat het origineel al 120 jaar brandt. Daar zijn toen al snel afspraken over gemaakt, want dat was niet de bedoeling. Om een vervangingsmarkt te genereren mocht een lamp maximaal 1.000 branduren kennen. ‘Designed to fail’. En wat verstaan wij onder innovatie? Kijk naar de I-phone. Is het innovatie wanneer je van 4 apps op je mobiel naar 5 apps kunt? Flauwe kul. Innovatie is een vliegtuig of een wasmachine.

sessie circulaire economie 11

Kennis betekent niets. Als kennis kunde wordt, dan ontstaat er bewustzijn. Alles zit in een gesloten systeem. We hebben geen energieprobleem, de zon schijnt waarschijnlijk de komende 3,5 miljard jaar nog wel. De zon maakt het eindige in de natuur oneindig beschikbaar. Kijk naar een appelboom. Elk jaar weer geeft deze weer nieuwe vruchten. Maar alles is tijdelijk, alleen de consequenties van wat je doet zijn permanent. Niemand kent de toekomst. Circulariteit faciliteert tijdelijke consequenties.

Na afloop van de lezing door Thomas Rau was er het keukentafel gesprek met Theo en Thomas en was er ruimte voor een ‘Vragenvuur’. Aan Rau werd de vraag gesteld wat hem motiveert om het verschil te willen maken. Zijn agenda is de wil om de wereld te veranderen. En daarvoor aan de juiste deuren aankloppen. Dat geldt ook voor de aannemer, die geen bouwer meer zou moeten willen zijn, maar facilitator van een logistiek proces met als resultaat een gebouw.

En hoe kun je het best van en met elkaar leren? Wellicht door Meester-Gezel constructies waar op de vraag volgde wie dan de meester is en wie de gezel. Niet de leeftijd bepaalt wie de meester is maar de mentale leeftijd en de wil om kennis te delen was het antwoord van Theo. En welke vragen moeten we aan de politiek stellen? Volgens Rau moet je het vooral willen Willen! Dat is het belangrijkste.

Hoe maak je anderen bewust? Een tip van Rau was om daar de energie niet in te stoppen, maar vooral zorgen dat je zelf bewust bent, door ministens 2 x per dag 10 minuten te reflecteren. Het gaat om de principes van het “zijn” en wat ons ‘zijn’ mogelijk maakt.

Ter afronding gaf Theo Ockhuijsen mee dat we vooral allemaal mens zijn en het recht hebben om af en toe even ‘stilgezet’ te worden. Door eerst jezelf kwetsbaar op te stellen, begin je het verschil te maken!

 

Verslag door Anneke Witte, De Bouwcampus  

Lees ook het verslag van deelneemster Anne Königs, BRIS.

 

Sessie circulaire economie 1 sessie circulaire economie 3 sessie circulaire economie 4 sessie circulaire economie 5 sessie circulaire economie 7 sessie circulaire economie 8 sessie circulaire economie 6 sessie circulaire economie 9