DOEN: niet normaal

DOEN: niet normaal

Dat project DOEN het anders doet, is inmiddels wel bekend. Onder de naam NU DOEN, stroopten projectteam DOEN (Rijkswaterstaat) en Combinatie NU (Mourik en BESIX) de afgelopen periode de mouwen op. Samen bogen zij zich in de laatste fase van dit bijzondere aanbestedingsproces over het gunningsontwerp, de planning, risicoverdeling en de prijs van de renovatie van de Nijkerkerbrug. Het mooie is dat de kandidaat opdrachtnemer (Combinatie NU) en de opdrachtgever gezamenlijk auteurs zijn van deze aanbieding. In maart 2017 volgt de definitieve gunning door Rijkswaterstaat. 

Geplaatst: 26 januari 2017

Deel deze pagina

Opgelucht

Jan-Co van den Doel (Combinatie NU) en Koen van der Kroon (Rijkswaterstaat) halen opgelucht adem nu de documenten op tijd zijn ingediend. ‘We hebben met z’n allen hard gewerkt om de deadline te halen. Het is leerzaam om een kijkje te nemen in de keuken van de ander. Deze manier van samenwerken vraagt om meer vertrouwen in anderen en vaker luisteren en begrijpen in plaats van praten en overtuigen. Als je onder tijdsdruk moet werken, is het verleidelijk om terug te vallen op vertrouwde rollen en oud gedrag terwijl we juist proberen op een andere, vernieuwende manier te werken.’

Niet ‘normaal’

Combinatie NU werd in september geselecteerd als kandidaat opdrachtnemer. Met projectteam DOEN van Rijkswaterstaat, werkte Combinatie NU de afgelopen periode in nauwe samenwerking met de klant aan de aanbieding. Dat is bijzonder, want normaal gesproken worden het gunningsontwerp, de planning, risico’s en kostenraming door de inschrijvers opgesteld. Door deze brede manier van samenwerken worden de belangen van de klant gediend. De klant betaalt een reëel bedrag en Combinatie NU ontvangt een reëel bedrag. Om verspilling te voorkomen gaan de regels onder een vergrootglas. DOEN achterhaalt de bedoeling van regels en handelt daarnaar. Zo ontstaat een regelarm project.

NU DOEN

Nu is het wachten op de voorlopige gunning die gepland is op 6 februari a.s. waarna de definitieve gunning door Rijkswaterstaat volgt op 1 maart 2017. Projectteam DOEN en Combinatie NU kijken onder de naam NU DOEN terug op de geleerde lessen en kijken vooruit naar de Nijkerkerbrug. NU DOEN deelt, leert én renoveert.

Meer informatie

Meer informatie over project DOEN is te vinden in het co-creatielab