• Start
  • Nieuws
  • Bijeenkomst Bouwcoalitie Bouwagenda: aftrap Doe-agenda

Bijeenkomst Bouwcoalitie Bouwagenda: aftrap Doe-agenda

Bijeenkomst Bouwcoalitie Bouwagenda: aftrap Doe-agenda

Op 29 juni was er een bijeenkomst van de Bouwcoalitie Bouwagenda. 

Geplaatst: 05 juli 2017

Deel deze pagina

Wat is er sinds de overhandiging van De Bouwagenda aan het kabinet eind maart gebeurd?
Dit is de eerste vraag die Anouschka Laheij, gespreksleidster 29 juni tijdens de bijeenkomst Bouwcoalitie op De Bouwcampus, aan Bernard Wientjes stelt. Wientjes: “Op een aantal Roadmaps zijn concrete stappen gezet, dit zijn met name de Roadmaps die inzet vragen van een nieuw kabinet, o.a. de Roadmap scholen. En de meest concrete Roadmap waaraan de afgelopen maanden gewerkt is, is ‘Verduurzamen van huurwoningen’. Hier konden we snel aan de slag omdat er grote urgentie is en een overzichtelijk aantal spelers zijn. Het geheel van de Bouwagenda is een enorme uitdaging waar we met elkaar voor staan. Het is nu tijd om over te gaan naar DOEN.”
De opdracht van vandaag is dan ook om per Roadmap een coalitie te vormen. Dat is nodig om aan de slag te gaan.

Het moet nu lukken

Op de vraag of het voor Bernard Wientjes persoonlijk een risico is om zo’n agenda te trekken, antwoord Wientjes: “We moeten naar een leidende innovatieve branche, dat motiveert mij. De kennissector is hierbij essentieel geworden. Ondernemerschap, overheid en kennis moeten we aan elkaar koppelen, anders verliezen we het in de bouw. Gezien de moeilijke positie van enkele kennisinstellingen én de belangrijke rol die zij vervullen, heeft De Bouwagenda aan onafhankelijke deskundigen advies gevraagd hoe de toekomst van de kennissector eruit moet komen te zien. Als de Bouw zich als Topsector wil organiseren dan is een sterke kennissector nodig. Het is een enorme klus. Het moet NU lukken, voor alle partijen geldt dat we het ons niet kunnen permitteren dat het weer bij papier en praten blijft.”

Verbinden aan een Roadmap

“Voor ons is deze dag geslaagd als jullie zeggen: ‘Wij voelen ons thuis bij een Roadmap en nemen ook verplichting op ons om daar tijd kennis, kracht en netwerk in te stoppen om tot een resultaat te komen.’ Deelnemen aan een coalitie is niet vrijblijvend. De Bouwcoalitie en de Roadmap-coalities zijn de kern van het hele project.” Om tot coalities te komen waren er acht tafels, zodat iedere Roadmap twee keer besproken kon worden. Het waren goede gesprekken waarin de Taskforce-leden een korte update gaven over de Roadmap en ruimte was voor een verkennend gesprek. De coalitiepartners konden ieder aan vier tafels plaatsnemen om meer inhoudelijke verdieping te krijgen alvorens te besluiten aan welke Roadmap ze zich willen verbinden.

Na vandaag worden de coalities gevormd en per Roadmap inhoudelijke bijeenkomsten georganiseerd. Deze bijeenkomsten worden ruim voor de volgende Bouwcoalitie georganiseerd. Tijdens de Bouwcoalitie van 24 oktober bespreken we dan met elkaar de stand van zaken en de volgende stappen die nodig zijn, zo wordt de Bouwagenda ook echt DOE-agenda.


Zie ook: