Expeditie Themalijn Ontwerp

Expeditie Themalijn Ontwerp

Op 9 juli bezocht de themalijn Ontwerp de 3D betonfabriek van BAM/Weber Beamix in Eindhoven. We lieten ons inspireren door de techniek rondom het 3D betonprinten van bruggen. Bij de start gaf Jeroen Nuiten (BAM) een presentatie over de techniek en wat de voordelen zijn van 3D betonprinten. Dit zette de deelnemers gelijk aan het denken. Met 3D betonprinten is het mogelijk om het materiaal alleen daar te stoppen waar het ook noodzakelijk (minder materiaal gebruik) is en je kan elementen maken zonder dat een bekisting nodig is (geen rest materiaal). Er werd ook gelijk een link gelegd naar het circulair ontwerpen van bruggen. Want hoe zit het met de CO2 belasting van het cement. Het werd duidelijk dat hier een stap voor stap methode wordt gehanteerd, leren van voorgaande projecten en continu het proces verbeteren. Niet alles is in één keer op te lossen. Een inzicht dat ook waardevol is voor de leeromgeving.

Geplaatst: 30 juli 2019

Deel deze pagina

Na de presentatie konden we ook daadwerkelijk de 3D printer in actie zien. De techniek en complexiteit van het printen is indrukwekkend. Er werden ook gelijk connecties gemaakt met het circulair ontwerpen van bruggen. Zo kwam bijvoorbeeld ter sprake dat vraagstukken die spelen bij het reeds gemaakt circulaire viaduct ook bij 3D betonprinten aanbod komen. De samenwerking wordt dan ook opgezocht.

Met het bezoek aan de 3D printfaciliteit komt een einde aan de onderzoekende fase van het traject. Eind augustus staat de volgende afspraak gepland om inzicht te krijgen in de vervangingsopgave van bruggen en viaducten. Hiermee maken we een start aan de verdiepingsfase.

De dag werd afgesloten met een bouwvakborrel. Na de zomer gaan we weer volop geïnspireerd aan de slag.

Klik hier voor meer informatie over de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen.