Werkconferentie Empathisch Gebouw

Werkconferentie Empathisch Gebouw

Een Empathisch Gebouw en een empathische leefomgeving, hoe ziet dat eruit? Waar moeten we dan aan denken en welke rol spelen de partijen uit de bouwsector hierin? In samenwerking met stichting KIEN, partner van De Bouwcampus, en het Center for People and Buildings (CfPB), kennisinstelling op De Bouwcampus, organiseert De Bouwcampus op 11 november een korte werkconferentie rondom dit onderwerp. 

Datum evenement: 11 november 2016

Deel deze pagina

‘Het huis moet voelen wanneer een bewoner iets nodig heeft en tegemoet komen aan die behoeften’

We weten dat de maatschappij snel verandert. Dat heeft demografische redenen, maar ook politieke, economische en sociaal-culturele. Ouderen blijven langer zelfstandig wonen, mensen met een beperking verblijven zoveel mogelijk in een reguliere leefomgeving en weer anderen bieden ondersteunende zorg. Al deze ontwikkelingen vereisen een slimme leefomgeving die aansluit op de behoeften en die integreert met het dagelijks leven van gebruikers.

Voor het ontwikkelen van strategieën voor een ‘enabling environment’ is het belangrijk dat partijen vanuit o.a. technologie, bouw en gezondheid bij elkaar worden gebracht in een co-creatief proces. En dat is precies wat wij op De Bouwcampus doen. Van daaruit samen kansen verkennen door samen te werken aan maatschappelijke vraagstukken.

Collecties
Ontwikkelde woonconcepten worden in de praktijk gerealiseerd. Hiertoe wordt een demo- en onderzoekswoning gerealiseerd in Arnhem. Deze woning is een proeftuin waar aan diverse collecties wordt gewerkt: theoretische concepten worden praktijkbestendig gemaakt. Elke collectie heeft een levensduur van ca. 2 jaar in de proeftuin in Arnhem. Gedurende die periode worden verschillende researchprojecten gedraaid. Van 2014 t/m 2016 lag de focus op het ‘casco’ van het Fieldlab. Van 2016 – 2018 wordt de eerste collectie ‘Leven met Dementie’ ontwikkeld en gerealiseerd. Voorbeelden uit deze collectie zijn, de eetbare muur, de robo-trap en interactief vloersysteem.

Interactief programma
Tijdens deze werkconferentie staat interactie centraal. Inspirerende sprekers geven stof tot nadenken, waarmee we 6 concepten uit de collectie in groepen kunnen uitwerken.
We krijgen input van:

  • Prof. Dr. Ir. Masi Mohammadi
    Chair Smart Architectural Technologies| Eindhoven University of Technology | Faculty of Built Environment | Chair Architectural Design & Engineering| Lector Architecture in Health | HAN University of Applied Sciences, Faculty of Technique and Life Sciences | KIVI-Chair Architecture in Health
  • Wim Pullen
    Directeur Center for People and Buildings
  • Adrie van Duijne
    Directeur stichting KIEN (Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland)

Datum en tijd

We gaan het gesprek aan met elkaar op vrijdag 11 november op De Bouwcampus (Van der Burghweg 1 in Delft). Inloop vanaf 15.30 uur, programma start om 16.00 uur tot ca. 18.30 uur. Daarna is er gelegenheid voor een hapje, een drankje en een goed netwerkgesprek. 

Aanmelden?

Deelname vindt plaats op persoonlijke uitnodiging. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact met met Anneke Witte, Business Developer De Bouwcampus, via a.witte@debouwcampus.nl of 015 20 26 070. 

Komende activiteiten